Zikos virusas: svarbiausi dalykai, kuriuos turite apie jį žinoti

Ketvirtadienį Venesuela pranešė, kad šalyje mirė trys žmonės, kuriems, kaip manoma, išsivystė su Zikos viruso infekcija susijusios komplikacijos. “The Independent“ siūlo susipažinti su svarbiausiais dalykais, kuriuos reikia žinoti apie Zikos virusą. 

Virusas sustabdo vaisiaus smegenų vystymąsi.<br>AP nuotr.
Virusas sustabdo vaisiaus smegenų vystymąsi.<br>AP nuotr.
Zikos virusas sukelia kelias dienas trunkančią karštinę.<br>AP nuotr.
Zikos virusas sukelia kelias dienas trunkančią karštinę.<br>AP nuotr.
Zikos virusas kelia nerimą jau ne tik Lotynų Amerikos gyventojams.<br>AP nuotr.
Zikos virusas kelia nerimą jau ne tik Lotynų Amerikos gyventojams.<br>AP nuotr.
Zikos virusą platina uodai.<br>AP nuotr.
Zikos virusą platina uodai.<br>AP nuotr.
Zikos virusas kelia nerimą jau ne tik Lotynų Amerikos gyventojams.<br>AP nuotr.
Zikos virusas kelia nerimą jau ne tik Lotynų Amerikos gyventojams.<br>AP nuotr.
Zikos virusas kelia nerimą jau ne tik Lotynų Amerikos gyventojams.<br>AP nuotr.
Zikos virusas kelia nerimą jau ne tik Lotynų Amerikos gyventojams.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2016-02-12 15:41, atnaujinta 2017-06-08 07:32

Kodėl apie Zikos virusą prabilta dabar?

Zikos virusas egzistuoja jau daugiau nei 60 metų, tačiau tik pastaraisiais metais mokslininkai ir sveikatos ekspertai ėmė dėl jo nerimauti.

Per paskutines kelias savaites virusas buvo užfiksuotas daugybėje pasaulio vietų. Šią savaitę ekspertai įspėjo, kad Europa turi būti pasirengusi viruso protrūkiui, kuris žemyne gali prasidėti jau šią vasarą.

JAV taip pat skelbia pavojų, o Floridos valstijoje netgi paskelbta nepaprastoji padėtis.

Ilgai laikytas lokaliu ir sąlyginai nežalingu, Zikos virusas ėmė neraminti, kai praėjusiais metais Brazilijoje prasidėjo jo protrūkis.

Būtent tada jis buvo susietas su mikrocefalija – sutrikimu, apsunkinančiu negimusių kūdikių smegenų vystymąsi ir sumažinančiu jų gyvenimo trukmę.

Nuo 2015-ųjų balandžio virusas ėmė sparčiai sklisti. Iki šiol buvo patvirtinta daugiau nei 1,5 mln. užsikrėtimo virusu atvejų.

Virusas jau ėmė plisti už Lotynų Amerikos ribų į Šiaurės Ameriką, Ramiojo vandenyno regioną, Australiją, atvejai užfiksuoti Afrikoje bei Europoje.

Vasario 1-ąją PSO įvardijo virusą pasaulinę sveikatos grėsmę.

Virusas nuo vasaros pradžios galėjo pradėti plisti sparčiau dėl kelių priežasčių. Visų pirma, jis ilgai nebuvo vertinamas, kaip didelė grėsmė, todėl jokių rimtų priemonių virusui naikinti nebuvo imtasi. Niekas nemanė, kad netrukus gali prasidėti viruso protrūkis.

Virusą platina geltonosios karštinės uodai, o jų populiacija viruso užkrėstose šalyse dabar tapo kiek didesnė nei buvo anksčiau. Mokslininkai mano, kad dėl to gali būti kaltas klimato atšilimas.

Kas yra Zikos virusas?

Zikos virusas yra geltonos karštinės uodų pernešamas virusas, kuris gali sukelti simptomus, panašius į Dengė karštinę ar gripą: karščiavimą, akių paraudimą, sąnarių skausmą, bėrimus.

Kaip manoma, virusas taip pat sukelia mikrocefaliją – ligą, kuri sutrikdo vaisiaus smegenų vystymąsi.

Virusas pavadintas pagal Zikos mišką, esantį netoli Viktorijos ežero Ugandoje. Ten jis 1947-aisiais pirmą kartą buvo aptiktas beždžionės organizme.

Nuo tada ėmė plisti Afrikos pusiaujo regionuose, o pastaraisiais metais jau ir Azijoje, Polinezijos salose bei Pietų Amerikoje.

Tačiau iki pat 2007-ųjų buvo užfiksuota tik 14 žmonių, kurie buvo užsikrėtę virusu.

Virusas tuo metu nebuvo laikomas pavojingu, nes buvo užfiksuoti tik neryškūs jo sukeliamos karštinės simptomai. Tuo metu niekas dar nekalbėjo apie mikrocefaliją: ji susieta su virusu tik nuo didesnio protrūkio, kuris praėjusiais metais prasidėjo Brazilijoje.

Ar Zikos virusas pavojingas?

Virusas nelaikomas pavojingu niekam, išskyrus nėščioms moterims: virusas gali pakenkti vaisiaus vystymuisi.

Virusas nelaikomas mirtinu. Dauguma juo užsikrėtusių žmonių gali net nejusti jokių simptomų.

Tačiau vienas iš penkių žmonių gali susirgti karštine praėjus 3-12 dienų nuo uodo įkandimo. Karštinė gali tęstis nuo dviejų dienų iki savaitės.

Mokslininkai kol kas nežino, kurios stadijos vaisiui yra pavojingas Zikos virusas, galintis sukelti mikrocefaliją. Todėl PSO ekspertai pataria visoms kūdikio besilaukiančioms moterims vengti kelionių į viruso židinius.

Kaip galima jį gydyti?

Nėra jokio žinomo medikamento ar vakcinos, kurie padėtų išgydyti nuo šio viruso.

Tačiau jo sukeliamos karštinės simptomus mažina įprasti skausmą malšinantys vaistai, poilsis ir didelis skysčių vartojimas.

Kaip virusas plinta?

Zikos virusas yra perduodamas žmogui uodų, kurie taip pat gali nešioti Dengė ar geltonąją karštinę.

Šie uodai anksčiau buvo randami tik tropiniuose ir subtropiniuose regionuose, tačiau dabar jų galima aptikti ir kitose pasaulio vietose.

Taip pat šią savaitę kilo įtarimų, kad virusas gali būti perduodamas per lytinius santykius. JAV užfiksuotas atvejis, kai Venesueloje apsilankęs ir Zikos virusu užsikrėtęs asmuo perdavė jį kitam lytiniu keliu.

Tokios naujienos kelia didelį nerimą: jei virusas iš tiesų plinta lytiniu keliu, didėja galimybė juo užsikrėsti ir tiems, kurie nėra buvę karštligės apimtuose kraštuose.

Mokslininkai mėgins ištirti ar toks viruso plitimo būdas iš tiesų įmanomas. Taip pat aiškinsis, ar Zikos virusą įmanoma perduoti kitais kūno skysčiais.

Kaip galima išvengti Zikos viruso?

Sveikatos ekspertai kol kas teigia, kad geriausias būdas yra saugotis uodų karštligės teritorijose ir jų veisimosi vietų, kurios gali būti prie vandens telkinių.

Užkrėstose teritorijose žmonės naudoja purškalus nuo uodų, rengiasi lengvais, bet kuo daugiau kūno uždengiančiais drabužiais, naudoja tinklelius vabzdžiams gaudyti ir laiko duris bei langus uždarytus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.