Medikai sunerimę dėl mažėjančio profilaktinio vaikų skiepijimo

Įvertinę vaikų profilaktinio skiepijimo pokyčius Kauno apskrityje, Kauno visuomenės sveikatos

Lietuviai vaikus skiepija nenoriai.<br>123rf nuotr.
Lietuviai vaikus skiepija nenoriai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2016, 3:46 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 6:34 PM

„Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, tik paskiepijus 90-95 proc. populiacijos asmenų, susidaro pakankamas kolektyvinis imunitetas, ir skiepais valdomą užkrečiamąją ligą galima kontroliuoti, riboti jos plitimą ar net visiškai likviduoti.

Todėl tenka apgailestauti, kad 2015-aisiais Kauno apskrityje vaikų skiepijimo apimtys 5 iš 7 vertinamų pozicijų smuko ir tik dviejose – kilo. Vos viena iš įvertintų skiepijimo apimčių pozicijų viršijo Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomenduojamą 95 proc. lygį, 5 pozicijose skiepijimo apimtys viršijo 90 proc. lygį ir vienoje pozicijoje – buvo žemesnės nei 90 proc.“, – teigė Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Rima Gabrielaitė.

Pasak jos, geriausiai vaikų profilaktiniai skiepijimai pagal Lietuvoje patvirtintą skiepų kalendorių atliekami Kėdainių ir Jonavos rajonuose, kur 4 iš 7 vertinamų skiepijimų viršijo 95 proc., o dar 3 pozicijose – 90 proc. Gerus skiepijimo rezultatus pasiekė ir Kauno rajonas, kur 2 pozicijos iš vertinamų viršijo 95 proc., o kitos – 90 proc. lygį. Galima teigti, kad šių teritorijų vaikai yra pakankamai apsaugoti nuo skiepais valdomų užkrečiamųjų ligų, nuo kurių skiepijama valstybės biudžeto lėšomis, o rizika užsikrėsti ir susirgti atitinkamomis ligomis – minimali.

Kauno mieste, Raseinių ir Kaišiadorių rajonuose viena iš 7 vertinamų pozicijų nesiekė rekomenduojamo 90-95 proc. lygio, ir apimtys buvo nepakankamos, kitos apimtys viršijo 90-95 proc. Kiek blogesni skiepijimo rezultatai pernai pasiekti Prienų rajone – 4 pozicijose iš 7 vertinamų skiepijimų nesiekė rekomenduojamo 90-95 proc. Žemos skiepijimo apimtys, kaip ir 2014-isiais, buvo ir Birštono savivaldybėje.

Labiausiai apskrityje pernai (lyginant su 2014 m.) pagerėjo 2 metų amžiaus vaikų skiepijimo apimtys penkiavalente (kokliušo, difterijos, stabligės, poliomielito ir B tipo Haemophilus influenzae) vakcina (0,9 proc.). Nepaisant teigiamo pokyčio, skiepijimų apimtys šia vakcina vis dar nepakankamos (89,5 proc.). Labiausiai jos padidėjo Birštono savivaldybėje (26 proc.) ir Raseinių rajone (6,8 proc.) Kauno apskrityje nežymiai, 0,3 proc., padidėjo skiepijimų apimtys difterijos, stabligės vakcina 17 mečių paauglių grupėje (94,4.) Labiausiai paauglių skiepijimai padidėjo Jonavos ir Raseinių rajonuose, atitinkamai 2,3 ir 2,2 proc.

Deja, Kauno visuomenės sveikatos centro atstovės Kristinos Motiejūnaitės teigimu, įvertinus skiepijimo apimtis Kauno apskrityje, net penkiose pozicijose stebėtas neigiamas (1,1 – 1,2 proc.) pokytis. Daugiausia (po 1,2 proc.) skiepijimų apimtys sumažėjo 8 mečių vaikų grupėje, įskiepijant keturvalentę (kokliušo, difterijos, stabligės ir poliomielito) ir trivalentę (tymų, epideminio parotito, raudonukės) vakcinas.

Skiepijimai keturvalente ir trivalente vakcina labiausiai mažėjo trijose apskrities teritorijose – Kauno miesto, Prienų rajono bei Birštono savivaldybėse. Tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcina nebuvo populiari ir 2 metų amžiaus vaikų grupėje, – skiepijimo apimtys šia vakcina Kauno apskrityje mažėjo 1,1 proc. ir siekė 91,9 proc. Dvimečių vaikų skiepijimai minėta vakcina labiausiai mažėjo Kėdainių ir Kauno rajonuose.

Nežymiai Kauno apskrityje pakito skiepijimų apimtys iki 1 metų amžiaus vaikų grupėje tuberkuliozės vakcina (BCG), apsaugančia kūdikius nuo susirgimo labai sunkių formų šia liga tuberkulioziniu meningitu ar miliarine tuberkulioze. Kūdikių šia vakcina mažiau paskiepyta beveik visose apskrities teritorijose, išskyrus Jonavos, Raseinių ir Prienų rajonus. Labiausiai vakcinos nuo tuberkuliozės skiepijimo apimtys sumažėjo Kauno rajone, – 1,9 proc.

Mažiau buvo paskiepyta kūdikių ir nuo hepatito B. Labiausiai skiepijimo apimtys minėta vakcina smuko Birštono savivaldybėje, Prienų rajone ir Kauno mieste (atitinkamai 25 proc., 3,8 proc. ir 1,7 proc.).

Lietuvoje vaikai iki 18 metų skiepijami valstybės biudžeto lėšomis pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, nuo vienuolikos užkrečiamųjų ligų: tuberkuliozės, hepatito B, kokliušo, difterijos, stabligės, poliomielito, B tipo Haemophilus influenzae, pneumokokinės infekcijos, tymų, epideminio parotito ir raudonukės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.