Po pedagogų streiko sujudo dar vienos profesijos atstovai

Nežinia, ar paskatinti pedagogų streiko ir reikalavimo kelti jiems atlyginimus, ar neapsikentę vis blogėjančios padėties sveikatos apsaugoje, trečiadienį slaugytojai perspėjo politikus: „Imsimės drastiškų priemonių.“ 

Slaugytojai reikalauja padidinti atlyginimus.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Slaugytojai reikalauja padidinti atlyginimus.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2016, 1:08 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 1:58 PM

Nors ligonių kasos tikina esą slaugytojų atlyginimai buvo keliami jau praėjusiais metais, Lietuvos slaugos specialistų organizacijos vadovė Danutė Margelienė teigia, jog realybė visai kita.

„Per pastaruosius trejus metus slaugytojų atlyginimai praktiškai nedidėjo, krūvis išlieka didžiulis. Specialistai važiuoja į užsienį, nes jauni nenori dirbti už tokį atlygį. Mūsų apklausos duomenimis, iš 10 baigusių šią specialybę tik vienas eina dirbti į gydymo įstaigas“, – sakė D.Margelienė.

Praėjusių metų pradžioje buvo išdidžiai skelbiama, jog metai bus skiriami būtent slaugytojų darbo užmokesčio didinimui. Tiesa, pasirodo, visai kitokia. Mat papildomas finansavimas slaugytojų atlyginimams nebuvo skirtas.

Dalis gydymo įstaigų bandė tai daryti ieškodami savo vidinių resursų. Tačiau to užteko neilgam. Kurį laiką slaugytojams buvo mokami priedai, kurių nuo šių metų sausio neliko.

„Šalies darbo užmokesčio vidurkio slaugytojų atlyginimai nesiekia nė iš tolo. Skaičiai, kuriuos pateikia ligonių kasos, tikrovės neatitinka net iš tolo. Slaugytojai piktinasi ir klausia – iš kur tie skaičiai ištraukti? Realiai atlyginimai yra daug mažesni.

Nematome ir šiems metams skirtų papildomų lėšų nei slaugytojų, nei gydytojų ar kitų darbuotojų atlyginimams kelti“, – tikino slaugos specialistų organizacijos vadovė.

Įdomu tai, jog vis garsiau kalbama apie slaugos paslaugų tiekimą namuose, tačiau tam, pasak D.Margelienės, nėra jokių galimybių.

„Nemanau, kad tai įvyks dar ir dėl to, kad šalyje trūksta slaugytojų“, – paaiškino organizacijos vadovė ir pridūrė, jog užsienyje slaugos specialistai gauna net ir tūkstantį eurų.

Ji perspėjo, jog jei situacija nesikeis, paprasčiausiai neliks kam dirbti gydymo įstaigose: „Dėl specialistų trūkumo reikės uždaryti slaugos, geriatrijos skyrius.“

Lietuvos slaugos specialistų organizacijos atsakingoji sekretorė Jurgita Šimkuvienė teigė, jog šiuo metu ministerijoje vykstančios diskusijos dėl slaugytojų atlyginimų užstrigo.

„Nerandame bendros kalbos su ministerijos, darbdavių atstovais. Mes siūlėme nustatyti minimalius darbo užmokesčius tiek slaugytojams, tiek gydytojams bei kitam personalui, bet ši galimybė net nebus svarstoma, nes trūksta lėšų.

Kitas dalykas – gal nenorima prisiimti atsakomybės už įsipareigojimus kelti atlyginimus“, – teigė J.Šimkuvienė.

Norėjo padidinti, bet sumažino

Prieš metus Privalomo sveikatos draudimo fondo taryba priėmė sprendimą ne tik didinti slaugytojų atlyginimus, bet ir stebėti, ar tai daroma. Kaip paaiškėjo, stebėjimas lyg ir buvo vykdomas, tačiau atlyginimai ne tik nedidėjo, bet dar ir sumenko.

„Man tai žiauru – vienas euras, du, penki eurai pakilo atlyginimai. O kai kur minus trisdešimt, minus 114. Jeigu slaugytojams kyla atlyginimas keliais eurais, tai gydytojui 200, kitiems – 94 eurais. Kažkokia protinga riba turėtų būti? Kaip ligonių kasa vykdė monitoringą?“ – trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų komitete piktinosi komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė.

Tačiau Valstybinės ligonių kasos vadovas Gintaras Kacevičius įsitikinęs – jo vadovaujama įstaiga darbą atliko. O didinti atlyginimus turėjo ligoninių ir poliklinikų vadovai.

Pastariesiems atstovaujantis Stasys Gentvilis sutinka, kad slaugytojų atlyginimai prasti, bet esą pinigų tiesiog nėra iš kur paimti.

Slaugytojos yra teisios. Jos gauna nepakankamus atlyginimus, deja, kaip ir visi kiti, dirbantys šioje sferoje.

Supraskite ir vadovus – labai sunku įgyvendinti visus reikalavimus. Jeigu mūsų šalyje pedagogai protestuoja ir eina į gatves, tai slaugytojai tyli.

Kaip elgtis vadovui? Reikia didinti MMA, o lėšos tam nekompensuojamos, technologijos irgi brangsta.

Įstaigos sako, kad šiemet negalės didinti ir MMA, o ką jau kalbėti apie slaugytojus, kurių didžioji dalis ir priklauso grupei, gaunančiai minimalų atlyginimą“, – teigė S.Gentvilis.

Perspėja politikus

Tokios kalbos slaugytojų nenuramino. Jei situacija nesikeis, jie žada imtis griežtesnių priemonių. „Šiemet, kaip suprantu, lėšų darbo užmokesčiui didinti taip pat nebus skirta. Todėl noriu įspėti visus politikus, kad tarp slaugytojų kalbos jau yra labai negeros ir negražios.

Mes, kaip profesinė sąjunga, jau sulaukiame spaudimo iš savo narių. Nežinau, jei situacija nesikeis drastiškai, slaugytojų veiksmai irgi bus drastiški“, – perspėjo J.Šimkuvienė.

„Kai paklausiame administracijos, kam skiriamos lėšos? Paaiškėja, kad įstaigų reikmėms. Prieš profsąjungas yra didelis pasipriešinimas, profesinių sąjungų atstovai yra persekiojami. Turime ir teisminių bylų“, – antrino ir Danutė Margelienė. Pasak jo, slaugytojų atlyginimai Lietuvoje turi siekti mažiausiai vidutinį šalies darbo užmokestį.

Tai išgirdęs premjero patarėjas sveikatai Antanas Vinkus suskubo pranešti, kad ketvirtadienį ryte slaugytojų asociacijos atstovai laukiami Vyriausybėje, kur turės galimybę su premjeru pasikalbėti apie galimybes didinti slaugytojų atlyginimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.