Po dopingo skandalo Lietuvos gyventojai pasigedo mildronato

Po skandalingų pranešimų apie rusų tenisininkės Marijos Šarapovos organizme aptiktą preparatą mildronatą ir rusų plaukikės Julijos Jefimovos piktnaudžiavimą šiuo vaistu, Lietuvos gyventojai negaili atverti piniginės.

1975 metais Latvijoje sukurtas mildronatas iki šiol vienas pagrindinių bendrovės „Grindeks“ medikamentų.<br>LR archyvo nuotr.
1975 metais Latvijoje sukurtas mildronatas iki šiol vienas pagrindinių bendrovės „Grindeks“ medikamentų.<br>LR archyvo nuotr.
1975 metais Latvijoje sukurtas mildronatas iki šiol vienas pagrindinių bendrovės „Grindeks“ medikamentų.<br>LR archyvo nuotr.
1975 metais Latvijoje sukurtas mildronatas iki šiol vienas pagrindinių bendrovės „Grindeks“ medikamentų.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Danutė Jonušienė

Mar 23, 2016, 8:17 PM, atnaujinta May 31, 2017, 7:28 PM

Latvijoje įsikūrusios tarptautinės bendrovės „Grindeks“ filialo Lietuvoje vadovas Aurimas Motiejūnas pripažino, kad pasaulinis dopingo skandalas netgi padidino mūsų šalies gyventojų susidomėjimą mildronatu.

Pastebėta, kad pastaruoju metu kur kas dažniau žmonių ieško internete informacijos apie šį medikamentą, nors jis nėra Lietuvoje kompensuojamas, neregistruotas nei Europos Sąjungoje, nei JAV.

Pasaulinė antidopingo agentūra uždraudė vartoti mildronato nuo šių metų sausio dėl jo savybės gerinti ląstelių aprūpinimą deguonimi.

Kita Lietuvoje padidėjusios mildronato paklausos priežastis gali būti tai, kad pavasarį šį medikamentą dažniau naudoja nusilpę dėl lėtinių širdies ligų žmonės.

Sutriko elektroninė sistema

Kai kuriose sostinės vaistinėse netgi pritrūko mildronato. Tačiau taip atsitiko ne dėl to, kad žmonės ėmė kaupti jo atsargų.

„Tai – receptinis preparatas, todėl bet kas jo neįsigis, nes skirtas sergantiems širdies nepakankamumu“, – aiškino jis.

Nėra jokios grėsmės, kad ilgai vartoję ir prie šio medikamento pripratę žmonės prasčiau pasijustų jo negavę, nes gydymosi kursas sudaro 4-6 savaites. Jo negalima nuolat vartoti, nors yra ir tokių žmonių, kuriems šis preparatas buvo tapęs kaip vitaminai ar maisto papildai. 

Pastaruoju metu mildronato paklausa Lietuvoje staiga padidėjo ne tik dėl to, kad jį vartojo profesionalūs sportininkai, siekiantys pergalių.

„Vienintelė priežastis, dėl kurios galėjo pritrūkti mildronato, – sutrikusi kompiuterinė sistema viename vaistinių tinkle, kuris sudaro maždaug 30 proc. rinkos“ , – teigė A.Motiejūnas.

Ir toliau pasitiki preparatu

Vilnietė kardiologė gydytoja Asta Grigaliūnienė pripažino, kad tarptautinis skandalas nesukėlė nepasitikėjimu šiuo preparatu.

„Jei žmonės skundžiasi lėtiniu nuovargiu, širdies nepakankumu, jie ir toliau vartoja mildronatą“, – sakė ji.

Vienintelė grupė žmonių, privalanti vengti mildronato, tai – sportininkai. Kadangi šis medikamentas padeda profesionaliems sportininkams išlaikyti fizinį krūvį ir greičiau atsigauti, jie net treniruodamiesi gerdavo mildronatą.

Tablečių gaudavo kareiviai ir kosmonautai

Lietuvoje yra daug žmonių, vartojančių mildronatą ne vieną dešimtmetį.

Saugus, gerai ištyrinėtas preparatas, neturi daug šalutinių poveikių – taip medikai atsiliepia apie preparatą, skirtą gydyti lėtinį širdies nepakankamumą.

Ši liga gali užklupti net 30 metų sulaukusius žmones, nes stresas labiausiai alina širdį.

Lietuvoje yra parduodama mildronato maždaug tiek, kiek Latvijoje, tiesa, pas mus daugiau skiriama injekcijų, Latvijoje – kapsulių, o didžiausia mildronato paklausa Rusijoje, Ukrainoje, Kazachstane.

Analogiško poveikio vaistai – taip pat dopingo sąraše

Istorija apie tai, kad mildronatas atsidūrė dopingo sąraše, A.Motiejūno nė kiek nenustebino.

Į šį sąrašą buvo įtrauktas ne tik šis preparatas, bet visa grupė vadinamųjų metabolizmo korektorių. Prie jų priklauso ir mildronatas.

„Man buvo keista, kas mildronato taip ilgai nebuvo dopingo sąraše. Gal niekam jis nerūpėjo, nes daugiausia vartojamas posovietinėje erdvėje? Tuo tarpu analogiški preparatai seniai draudžiami sportininkams „ – sakė A.Motiejūnas.

Mildronatas sukurtas Latvijoje apie 1975 metus. Iki šiol bendrovėje „Grindeks“ tai – vienas pagrindinių preparatų, kurio apyvarta didžiausia.

Jis paplitęs buvusios Sovietų Sąjungos teritorijoje. Yra nuomonių, kad medikamentas negali pagerinti sportinių rezultatų, bet gali apsaugoti audinius nuo pažeidimo.

Šis preparatas apaugęs įvairiais mitais, nes jį vartojo ne tik ligoniai, bet ir kosmonautai, karo medikai, kareiviai. Yra žinoma, kad mildronatas didina darbingumą net sveikiems žmonėms, ypač tuo atveju, kai tenka didelis fizinis ar psichologinis krūvis, kai reikia didelės ištvermės, kamuoja didelis nuovargis.

„Kai sovietiniai kariai buvo išsiųsti į Afganistaną, kur vyko karas, buvo sumanyta skirti jiems mildronato, gerinančio širdies veiklą aukštikalnėse. Buvo ir tokia praktika“, – pasakojo A.Motiejūnas.

Tačiau kai kurios mokslininkų viltys, siejamos su mildronatu, nepasiteisino, pavyzdžiui, anksčiau jis buvo skiriamas žaizdoms gydyti, o dabar taip niekas nesielgia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.