Reanimacijoje atsidūrusios dvimetės mama kaltina medikus

Dar neseniai mažoji Urtė buvo ties mirties slenksčiu – jai smogė meningokokinė infekcija. Dabar mažylė jau namuose, tačiau klastinga liga pakenkė jos širdžiai.

E.Pirštelė žada aiškintis, kodėl jos duktė Urtė vos nenukeliavo į kapus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
E.Pirštelė žada aiškintis, kodėl jos duktė Urtė vos nenukeliavo į kapus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Apr 5, 2016, 9:24 PM, atnaujinta May 30, 2017, 9:07 AM

„Urtė jaučiasi neblogai, bet ne taip, kaip iki ligos. Anksčiau buvo labai guvi, nuolat lakstydavo, o dabar sunkiau vaikšto. Be to, kilo problemų dėl širdies – nustatytas širdies raumens uždegimas.

Tenka vartoti vaistus, jiems jau išleidome apie pusšimtį eurų. Medikai mergaitę dar ilgai stebės, pas juos turime lankytis du kartus per mėnesį. Baiminuosi, kad neprasidėtų sąnarių uždegimas. Dar bent pusę metų mums reikės gydytis“, – sakė 21 metų Edita Pirštelė.

Priekulės gyventojos E.Pirštelės duktė blogai pasijuto kovo 12-osios vakare.

Dvejų metų ir dešimties mėnesių mergaitei temperatūra pakilo iki 39 laipsnių. Apie 22 val. atvykę greitosios pagalbos medikai vaiką apžiūrėjo, davė paracetamolio žvakutę ir išvažiavo.

Liepė važiuoti namo

Temperatūra nekrito. Vėl buvo iškviesta greitoji – atvyko ta pati medikų brigada.

Moteris bandė aiškinti, kad kažkas negerai, jei net panaudojus paracetamolio nekrinta temperatūra. Pati E.Pirštelė išprašė vežti į Klaipėdos vaikų ligoninę.

„Čia vėl davė paracetamolio žvakutę, temperatūra nukrito. Medikai sakė, kad galime važiuoti namo, o jei nepagerės, pasiūlė pirmadienį kreiptis į gydytojus. Buvo prieš vidurnaktį. Išsikviečiau taksi ir išvažiavome su vaiku į namus už 20 kilometrų“, – pasakojo E.Pirštelė.

Naktį vaiko būklė dar labiau pablogėjo. Mergaitė dejavo, vėmė, gėrė vandenį ir vėl vėmė. Ryte vėl buvo iškviesta greitoji pagalba.

Nustatė pavojingą ligą

Vaikų ligoninėje įtarus žarnyno infekciją mergaitė išvežta į Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamentą ir iškart atsidūrė Reanimacijos skyriuje.

Atlikus visus tyrimus nustatyta: mergaitę pakirto pavojinga liga – žaibinė meningokokinė infekcija. Medikai neslėpė: mažosios būklė – labai sunki.

E.Pirštelė mano, kad tik šios ligoninės gydytojų dėka ji dabar džiaugiasi atsigaunančia dukra, o ne vaikšto į kapines lankyti jos kapo.

Gydytoja jau nubausta

Įsitikinusi, kad Vaikų ligoninės gydytojai dirbo aplaidžiai, priekuliškė kreipėsi į Prezidentūrą ir Sveikatos apsaugos ministeriją. Jų pavedimu Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba atlieka U.Pirštelytei teiktų asmens sveikatos priežiūros paslaugų neplaninę kokybės kontrolę.

Klaipėdos vaikų ligoninė tyrimą jau baigė. Jei prireiks, jis bus atliekamas ir Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stotyje.

„Perduosime visus dokumentus, kurių iš mūsų reikalaujama. Jie seniai parengti. Tam atvejui tirti buvo sudaryta ligoninės gydytojų komisija, atliktas vidinis auditas.

Gydytoja nubausta, bet ne už medicinines – diagnostikos, tyrimo ar gydymo – klaidas, nes jų nebuvo. Abu kartus apžiūros metu duomenų ar simptomų, leidžiančių įtarti meningokokinę infekciją, nebuvo“, – sakė Vaikų ligoninės vyriausioji gydytoja Klaudija Bobianskienė.

Ji aiškino, kad Urtę apžiūrėjusi gydytoja nubausta už etikos dalykus: kad neatkreipė dėmesio, jog dvejų metų vaikas gyvena Priekulėje, į ligoninę naktį jį atvežė greitoji. Komisijos nuomone, mergaitė turėjo likti ligoninėje ir būti stebima.

„Jei kas nors nutiks ateityje, prašysiu, kad mano vaiką vežtų ne į Vaikų ligoninę, o į kitą.

Manau, kad mano dukrą atmestinai apžiūrėjusi medikė neturėtų dirbti toliau“, – aiškino E.Pirštelė.

Neatidumo neįžvelgė

Diana Vaitkevičiūtė

Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausiosios gydytojos pavaduotoja

„Kai į mūsų ligoninę mergaitė buvo atvežta pirmą kartą, ji sirgo dar tik dvi valandas. Po skirtų vaistų temperatūra buvo nukritusi, jokių rimtesnių organizmo sutrikimo požymių, juo labiau bėrimų, kurie būdingi meningokokinei infekcijai, nebuvo.

Kaip žinome, jie pasirodė po 10–12 valandų. O tuomet mergaitė jautėsi gana gerai, jai buvo skirtas gydymas ir ji išleista į namus.

Net jei tuo metu ir būtų buvę atlikti kraujo tyrimai, jie nieko nebūtų rodę. Po ligos pradžios buvo praėjusios dvi valandos. Tik po dvylikos valandų galima tikėtis pokyčių. Medikų neatidumo neįžvelgiame.

Kai atvyko antrą kartą, motina pasakė, kad dukra daug kartų vėmė, karščiavo, atsirado pilvo skausmų, skysčių trūkumo požymių. Įtarta žarnyno infekcija, ligonė išsiųsta į Infekcinių ligų departamentą.

Mes visada ligonius apžiūrime tarsi per didinamąjį stiklą. Gydytoja ir šį kartą žiūrėjo, ar pacientė nėra išberta. Tai užfiksuota ir dokumentuose. Bėrimų nebuvo, tuo metu negalėjome įtarti, kad tai – meningokokinė infekcija.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.