Išsiaiškinta, kas atsitinka, nustojus naudoti kosmetiką

Naujas tyrimas atskleidė, kokie pokyčiai vyksta organizme nutraukus daug chemikalų turinčių kosmetikos priemonių kasdienį naudojimą. Tyrimo dalyviams buvo paskirtos mažiau kenksmingų elementų turinčios dekoratyvinės kosmetikos priemonės. Pakako vos kelių dienų, kad organizme sumažėtų hormonų veiklą trikdančių cheminių medžiagų kiekis.

Dekoratyvinėje kosmetikoje gausu chemikalų.<br>123rf.com
Dekoratyvinėje kosmetikoje gausu chemikalų.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2016, 7:22 PM, atnaujinta May 29, 2017, 6:01 PM

Tyrimui vadovavo Kalifornijos universiteto „Aplinkos tyrimo ir vaikų sveikatos centro“ mokslininkė Kim Harley. Jos tyrėjų komandą sudarė ne tik patyrę mokslininkai, bet buvo įtraukti ir universiteto studentai.

„Šis tyrimas ne tik svarbus moksliškai, bet ir visuomeniškai, kadangi tiek jį vykdė, tiek jame dalyvavo jaunimas. Gauti rezultatai buvo jų pačių pristatyti ir įstatymų leidžiamiesiems organams Sakramente“, – įžvalgomis dalinosi mokslininkė Kimberly Parra.

Rezultatai taip pat buvo paskelbti JAV leidžiamame žurnale Environmental Health Perspectives. Vykdant tyrimą, 100 Lotynų Amerikos paauglių buvo aprūpintos įvairiomis kosmetikos priemonėmis, sudėtyje neturinčiomis parabenų, ftalatų, tiklozano, oksibenzono ir kitų dažnai kosmetikos pramonėje naudojamų chemikalų. Įrodyta, kad būtent šios cheminės medžiagos yra tiesiogiai susijusios su endokrininės sistemos veiklos sutrikimais.

„Kadangi moterys yra pagrindinės asmeninės higienos ar kosmetikos priemonių vartotojos, chemikalai jas veikia daug labiau, nei vyrus. Pačios didžiausios rizikos grupėje atsiduria paauglės. Jos ne tik naudoja daugiau kosmetinių priemonių nei vidutinė suaugusi moteris, bet ir yra pažeidžiamo amžiaus. Dėl vis dar vykstančio lytinio brendimo, chemikalų turinčios kosmetikos vartojimas gali daryti įtaką vaisingumui, didinti vėžio grėsmę“, – tyrimą komentavo jam vadovavusi Kim Harley.

Merginos tris dienas naudojosi mažesnį chemikalų kiekį turinčia kosmetika. Atlikus šlapimo tyrimą pastebėta, kad to užteko, jog parabenų kiekis jame sumažėtų 45 proc., ftalatų – 27 proc., o triclozano bei oksibenzono kiekis nukristų 36 proc.

Pasak vienos iš studenčių, atlikusių tyrimą, Maritza Cárdenas, labai svarbu gautais rezultatais dalintis ne tik su bendraamžiais, bet ir atkreipti į tai visuomenės ar valdžios organų dėmesį.

„Vienas iš mūsų tikslų buvo paskatinti tyrimo dalyvius kreipti susirūpinti kas dieną vartojamų produktų sudėtimi. Pakanka vos trijų dienų natūralesnės kosmetikos vartojimo tam, kad chemikalų kiekis organizme ženkliai sumažėtų. Matant šiuos skaičius norisi visuomenę paraginti naudoti sveikatai palankesnius produktus“, – sakė mergina.

Norintiems gyventi sveikai, derėtų tikrinti kiekvieno perkamo kosmetikos produkto sudėtį. Nors ant didesnes pakuotes turinčių prekių sudėtinės dalys dažniausiai yra surašytos, dauguma gamintojų šio sąrašo nepateikia. Norint būti tikriems, derėtų ingredientų derėtų paieškoti internete arba susisiekti su produkto gamintoju.

Taip pat galima pasirinkti ekologišką, natūralios sudėties kosmetiką. Vis dėlto, neretai „ekologiška“ pažymėta kosmetika yra beveik tiek pat kenksminga, kaip šio užrašo neturinti. Tam, kad gamintojai ją pažymėtų ekologiška, sudėtyje turi nebūti tam tikrų, tačiau tikrai ne visų kenksmingiausių chemikalų. Todėl būtina išsiaiškinti patiems, kokius produktus vartojate, ir jiems rasti alternatyvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.