Bulvių traškučiai išgelbėjo moters gyvybę

Vašingtono gyventoja Kristina Moore teigia, kad pomėgis užkandžiauti bulvių traškučiais ją įspėjo apie gerklėje esantį piktybinį naviką. Amerikietį jau 20 metų šiuo užkandžiu mėgaujasi kiekvieną dieną. Būtent tai darydama Kristina pajuto aštrų skausmą gerklėje.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2016, 6:57 PM, atnaujinta May 28, 2017, 2:26 PM

Sunerimusi moteris paprašė savo vyro pasižiūrėti, ar jos gerklėje nėra pakitimų. Šis žmoną perspėjo, kad jos tonzilės yra labai paraudusios ir ištinusios.

Norėdama užkirsti kelią peršalimui, kitą dieną Kristina apsilankė pas gydytojus. Vis dėlto, dėl pūlinės anginos atlikto testo rezultatai buvo neigiami. Dėl visa ko medikai nusprendė atlikti tonzilės biopsiją, kurios metu Kristinai buvo patvirtintas gerklų vėžys.

Priklausomai nuo vėžio tipo, gali būti taikoma radioterapija, chemoterapija arba atliekama operacija. Gerklų vėžys yra smarkiai susijęs su rūkymu. Pacientė prisipažino, kad iš tikrųjų daugelį metų rūkė, tačiau, sužinojusi diagnozę, labai greitai šio įpročio atsisakė.

2010 metais tokios pačios diagnozės sulaukė ir legendinis NBA treneris Džordžas Karlas. Laimei, gydymas buvo sėkmingas ir vyras ne už ilgo sugrįžo vadovauti Denverio „Nuggets“, o šiuo metu dirba su San Antonijaus „Spurs“ komanda.

Deja, filmų kritiko Rodžerio Eberto lemtis buvo kitokia. Diagnozavus galvos ir kaklo vėžį, jam buvo atlikta sudėtinga operacija, palikusi jį deformuotą ir nebylų. 2013 metais R. Ebertas mirė. Kristinai Moore pasisekė labiau.

Gydytojų teigimu, aptiktas vėžys buvo vis dar pirmos stadijos. Kol kas moteriai skirtas radiacijos ir chemoterapijos kursas. Pacientės teigimu, bulvių traškutis, užkliudęs naviką ir sukėlęs skausmą, buvo pasislėpęs palaiminimas, ir, jeigu ne jis, turbūt laiku nebūtų sužinojusi apie savo ligą.

Vis dėlto, svarbu pabrėžti, kad bulvių traškučiai nėra nei patikimas testas vėžiui aptikti, nei į sveiko maisto kategoriją patenkantis produktas. Norint aptikti ligą, patartina nepraleisti kasmetinio sveikatos patikrinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.