Šalyje auga dopingu pripažinto meldoniumo vartojimas

Kai kurių sportininkų diskvalifikavimas dėl meldoniumo vartojimo Lietuvoje pakėlė šio vaisto populiarumą – Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos duomenimis, šiemet sausį ir vasarį jo pardavimai paaugo 13 proc., o „Eurovaistinėse“ kovą jo parduota 58 proc. daugiau nei pernai kovą, informavo „Verslo žinios“.

Kai kurių sportininkų diskvalifikavimas dėl meldoniumo vartojimo Lietuvoje pakėlė šio vaisto populiarumą – Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos duomenimis, šiemet sausį ir vasarį jo pardavimai paaugo 13 proc.<br>123rf.com
Kai kurių sportininkų diskvalifikavimas dėl meldoniumo vartojimo Lietuvoje pakėlė šio vaisto populiarumą – Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos duomenimis, šiemet sausį ir vasarį jo pardavimai paaugo 13 proc.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-22 10:12, atnaujinta 2017-05-28 01:41

Tarpiniai balandžio rezultatai „Eurovaistinėse“ taip pat rodo augimą – 43 proc. daugiau. Bene didžiausias pardavimų augimas – net 147 proc. – buvo Kėdainiuose.

Pasak tarnybos Vaistų saugumo ir informacijos skyriaus vedėjos Virginijos Zilėnaitės-Puodžiuvienės, visi Lietuvoje registruoti vaistai, kurių veiklioji medžiaga yra meldonio dihidratas, yra receptiniai, tačiau tarnyba neturi visų vaistinių tinklų duomenų apie jo pardavimus kovą, kai jau buvo kilęs dopingo skandalas.

Pernai šio vaisto parduota panašiai, kaip ir užpernai.

Meldoniumą Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) uždraudė nuo sausio 1-osios.

JAV maisto ir vaistų administracija nėra patvirtinusi dar meldoniumu vadinamos medžiagos. Ji netgi nėra legali visoje Europoje, tačiau Lietuvoje šį preparatą žmonės vartoja.

Meldoniumas yra gaminamas Latvijoje ir juo prekiaujama tik Baltijos šalyje bei Rusijoje. Ši medžiaga skiriama pacientams, kurie skundžiasi prasta kraujotaka, širdies sutrikimais ar tam tikrais anginos atvejais.

Šis preparatas skatina kraujo cirkuliaciją ir būtent dėl to buvo uždraustas WADA, nes sportininkai medžiagą gali naudoti tam, kad pasiektų geresnių rezultatų.

Meldoniumas užtikrina, kad raumenys gautų daugiau deguonies. Ši savybė irgi gerina sportininkų rezultatus.

WADA meldoniumą uždrausti užsimojo gerokai anksčiau, o apie tai oficialiai pareiškė 2015 metų rugsėjo 16 dieną ir ilgą laiką tyrė šią medžiagą.

Tiesa, neseniai sporto pasaulį sukrėtęs meldoniumo vartojimo skandalas įgavo kitą kryptį. Kai dėl šio preparato, tik nuo sausio 1-osios atsidūrusio draudžiamųjų sąraše, vartojimo buvo apkaltinti 140 sportininkų, Pasaulio antidopingo agentūra (WADA) pakeitė nuomonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.