Vienišos ispanės būriais traukia į vaisingumo klinikas

Ispanijos vaisingumo klinikos suteikia progą motinystės džiaugsmą patirti vienišoms moterims ir lesbiečių poroms. Dirbtinio apvaisinimo industrija klesti: į šalį pradėti vaikelio plūsta ir užsienietės.

Bendros motinystės principas Ispanijos lesbiečių šeimose sparčiai populiarėja.
Bendros motinystės principas Ispanijos lesbiečių šeimose sparčiai populiarėja.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 30, 2016, 2:40 PM, atnaujinta May 27, 2017, 2:36 AM

Vis daugiau moterų Ispanijoje renkasi kitokius, nuo tradicinio archajiško šeimos modelio smarkiai nutolusius motinystės kelius.

Mokslo pažanga bei Ispanijoje klestinčios vaisingumo klinikos padeda įgyvendinti motinystės projektus vienišoms moterims ir lesbiečių poroms.

Ispanijos visuomenė šiuo atžvilgiu itin atvira, todėl vienišos motinos ir homoseksualios moterys drąsiai žengia savo pasirinktu keliu.

Nori vaiko, ne poros

„Nuo mažens svajojau tapti motina. Svajojau ir apie vyrą, namus, šunį , viską, ką mums bandoma įpiršti Holivudo filmuose.

Tačiau laikas bėgo ir supratau, kad aš ieškau ne gyvenimo draugo, o tėvo savo vaikui. Tada ir nusprendžiau, kad bus geriau vaiką auginti vienai“, – sako pusantrų metų sūnų auginanti vieniša motina Assumpta Sallelas.

Assumpta kreipėsi dėl dirbtinio apvaisinimo į vieną Barselonos vaisingumo kliniką.

„Žinoma, galėjau prašyti draugo ar pažįstamo paslaugos ir būti apsivaisinta natūraliu būdu, tačiau manau, kad toks pasirinkimas ateityje gali sukelti problemų. Kas būtų, jei staiga vyriškis užsimanytų būti mano vaiko tėvu? Vaiką nusprendžiau auginti viena, todėl geriausias būdas – anoniminis spermos donoras“, – mano Assumpta.

Vienišų motinų daugėja

Net 20 procentų dirbtinai apvaisintų moterų Ispanijoje yra tokį kelią savanoriškai pasirinkusios vienišos mamos.

„Per dešimtmetį savanorių vienišų motinų skaičius Ispanijoje gerokai padidėjo, o Katalonijoje – padvigubėjo.

Dažniausiai tai labai savarankiškos moterys, žinančios, ko nori, ir nelaukiančios ant žirgo atjosiančio mėlyno kraujo princo. Šios moterys žino, kad galbūt tuomet mėlyna spalva bus ne tokio atspalvio, kokio jos tikėjosi“, – pasakojo Barselonos Marqueso vaisingumo instituto direktorius Alexas Garcia Faura.

Pasak specialisto, nors Ispanija vis dar laikoma konservatyvia šalimi ir atrodytų, kad tradicinės šeimos suvokimas čia turėtų būti dar labai įsišaknijęs, taip nėra.

„Ispanijos visuomenė dėl to yra atvira. Mokykloje normaliai priimami įvairūs šeimų modeliai, vienišos mamos sulaukia daug paramos iš giminių“, – sako A.Garcia Faura.

Be vyro – daugiau laiko

„Lyginu savo motinystę su draugių, kurios turi vyrus, ir matau, kad mano kasdienybė ne ką skiriasi. 90 procentų buities ir vaiko priežiūros vis viena tenka moteriai“, – sako A.Sallelas.

„Mano vaikai žino: tėčio nėra ir nebus, nes aš labai norėjau tapti motina ir neturėjau poros. Jie supranta, kad jų situacija nėra tokia kaip visų, bet tai nereiškia, jog ji yra nenormali“, – sako dviejų 5 ir 9 metų vaikų motina Alba Delgado.

Ši moteris vienišos motinos kelią nusprendė pasirinkti būdama 30 metų. A.Delgado dirba dviejuose darbuose, savanoriauja pelno nesiekiančiose organizacijose ir yra įsteigusi internetinį savanoriškai vienišos motinystės kelią pasirinkusių moterų forumą, kuriame moterys keičiasi informacija ir palaiko viena kitą.

„Kai neturi vyro, turi daugiau laiko“, – juokauja du vaikus auginanti vieniša motina.

Šansas dviem mamoms

Technologijų tobulėjimas padeda ir lesbiečių šeimos modelio raidai.

Ispanijoje sparčiai populiarėja bendros motinystės metodas – vienos motinos kiaušiąlastė įsodinama į kitos motinos gimdą ir šitaip abi moterys tampa biologinėmis motinomis.

Spermos donoras yra anoniminis, tačiau pagal įstatymą vaisingumo klinikos privalo atrinkti fiziškai į vieną iš motinų panašaus vyriškio spermą.

„Šis metodas nuostabus, tokiu būdu mes abi galime jaustis biologinėmis motinomis. Tai – svajonės išsipildymas“, – sako tokiu metodu sūnaus Nelo susilaukusios lesbietės ispanės Aida Valbuena ir Patricia Montes.

Nelas gimė 2010 metais. Tuomet jis buvo vienas pirmųjų vaikų, kuriam Ispanijos legislatūra suteikė galimybę gimti iš vienos motinos kiaušialąstės kitos motinos pilve.

Sulaužė tabu

Tačiau Nelo motinoms, susituokusioms 2007-aisiais, už šią teisę teko aršiai pakovoti.

Pagal Ispanijos įstatymą, kiaušialąstės donorė turėtų būti anonimiška, o heteroseksualioje šeimoje vyras gali būti spermos donoru savo porai.

Moterys kreipėsi dėl tokios diskriminacijos į Sveikatos apsaugos ministerijos vaisingumo komisiją. Ši 2008 metais patvirtino, kad lesbiečių poroje kiaušialąsčių donorystė gali būti neanoniminė.

Į šį komisijos raštą įsikibo visos Ispanijos vaisingumo klinikos ir dabar bendros motinystės principas lesbiečių šeimose sparčiai populiarėja.

„Anksčiau pas mus lesbiečių poros ateidavo labai retai, tačiau pastaruoju metu homoseksualių porų, norinčių tapti motinomis, mūsų klinikoje daugėja – tabu pamažu nyksta“, – sako Madrido vaisingumo klinikos IVI specialistas Antonio Requena.

Ir A.Valbuena, ir P.Montes didžiuojasi atvėrusios duris kitoms lesbiečių poroms. Moterys tikisi, kad netrukus lesbiečių šeimoms bus lengviau apsivaisinti ir valstybinėse ligoninėse: „Privačiose klinikose ši procedūra kainuoja apie 4000 eurų ir ne visos šeimos gali sau tai leisti.“

Vaisingumo rojus

Statistika rodo, kad Ispanija yra dirbtinio apvaisinimo klinikų rojus. Net 40 procentų Europos šeimų, natūraliu būdu negalinčių susilaukti kūdikio, kreipiasi į Ispanijos klinikas.

Ispanijos dirbtinio apvaisinimo įstatymas yra vienas lanksčiausių Europoje, o klinikų specialistai garsėja profesionalumu ir laikomi itin patikimais. Skelbiama, kad net 65 procentai bandymų apsivaisinti Ispanijos klinikose baigiasi sėkmingai.

Pastaruoju metu populiarėja ir naujas reiškinys – vaisingumo atostogos. Turistės atvyksta į Ispaniją pasimėgauti saulėtais paplūdimiais, puikiu maistu, geru vynu ir ta pačia proga būti apvaisintos klinikose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.