Tyrimas: kodėl medikai sužalotą pacientę pasiuntė velniop?

Kai kuriems Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojams rengiamas tarnybinis patikrinimas. 46-erių pacientė Galina dėl galimai neatidaus šios ligoninės medikų darbo patyrė didžiulę skriaudą.

Štai taip atrodė vilnietės Galinos ranka prieš operaciją po skirto netinkamo gydymo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Štai taip atrodė vilnietės Galinos ranka prieš operaciją po skirto netinkamo gydymo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2016, 2:58 PM, atnaujinta Jan 29, 2019, 10:07 AM

Jai šiandien skubos tvarka atlikta operacija – laužytas netinkamai sugijęs dešinės rankos dilbio kaulas. To nebūtų prireikę, jei poniai Galinai pagalba būtų suteikta tinkamai.

„Dabar mama po operacijos, sutrupėję kaulai sutvirtinti vielutėmis. Iš pat pradžių reikėjo daryti operaciją, o ne gipsą dėti. Todėl dėl šios situacijos kaltas priėmęs gydytojas Antanas Pukėnas. Aš be žodžių, kas per gydytojas“, – portalui lrytas.lt sakė sužalotosios duktė E. M.

Be tyrimų nustatė – neblaivi

Galina balandžio 20 d. nukrito ir susilaužė ranką. Į ligoninę nuvyko su greitąja, kur, pasak E.M., nepagrįstai buvo nustatyta, kad ji neblaivi.

„Ligoninėje nereikėjo pūsti į alkotesterį ar priduot kraujo girtumui nustatyti. Pažiūrėjo gydytojas Antanas Pukėnas, „nuskanavo“ savo akimis – girta. Keista, kam tie įstatymai reikalingi blaivumui nustatyti? Kai galima tiesiog atspėti ar neatspėti“, – piktinosi moteris.

Gydytojas padarė rentgeno nuotrauką, uždėjo gipsą ir paleido su išrašu. Tačiau stipraus skausmo kamuojama moteris nepaskaitė, ką pasirašo.

„Kitą dieną poliklinikoje sužinojo, kad nedarbingumas negalimas. Juk pasirašei, kad neblaivus, sutikai, ir įstatymai šioje įstaigoje negalioja. Šioje vietoje keista, kodėl jie už savo paslaugas nepaėmė pinigų, jei ji buvo neblaivi“, – pasakojo E.M.

Gali skųstis nors ir ministrui pirmininkui

Gipsas moteriai buvo uždėtas ant visos rankos. Ši pradėjo tinti, pirštai dėl užspaustos kraujotakos pasidarė mėlynai juodi, virš alkūnės ištino, galūnė pamėlo.

„Mamos šeimos gydytoja iš Naujininkų filialo nieko blogo nematė, gipsą atlaisvino 8 cm. Ir ties svarbiausia vieta, kur rimčiausias lūžis, uždėjo tvarstį! Ranką skauda, visa ištinusi, nuėjus po savaitės, gydytoja nepatenkinta davė siuntimą į Lazdynų ligoninę.

Užsirašėme pas gydytoją Juozą Ravinską, jis pasakė, kad gipsas uždėtas blogai, reikia ranką laužyti ir operuoti.

Nuėjus pasikalbėti su Traumatologijos skyriaus vedėju apie visus niuansus, šis pasijuto įžeistas, o ir po poros žodžių mus tiesiog pasiuntė velniop. Štai mūsų medicinos veidas. Sakė, su savo skundais galite kreiptis nors ir į ministrą pirmininką. Be žodžių ir išėjome velniop...“ – teigė E.M.

Bus atliktas tarnybinis patikrinimas

Pasiteiravus Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės administracijos dėl situacijos, gautas formalus atsakymas: suteiktų paslaugų įvertinimui ištirti bus atliktas tarnybinis patikrinimas.

Moteris savo mamos istoriją ne tik papasakojo portalui, bet ir kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją.

Į komentarus, jog būtent girtumas galėjo būti mamos rankos lūžio priežastis ir klausimus apie apsilankymo ligoninėje išvakarėse švęstą gimtadienį, E.M. atkirto, kad gimtadienyje su mama ji nebuvo ir alkoholio neskaičiavo. „Daug ar mažai, priklauso nuo kiekvieno organizmo“, – teigė moteris. – Sistema labai paprasta: ranką labai skauda, o tam, kad gautum pagalbą, turi sudėti daug parašų. Be jų nepriima. Asmeniškai pati prieš mėnesį dėjausi gipsą ir neskaičiau, už ką pasirašinėju. Net pažymos nebuvau skaičiusi.

Taip, mama pasirašė, bet yra įstatymai girtumui nustatyti: alkotesteris arba kraujo tyrimas, o kad medikai „suka savo uodegas“ visada ir visur, tai – ne naujiena.

Girtumas turi būti nustatomas visiems ne iš akies, nesvarbu, kokia žmogaus būklė, pirma pagalba turi būti suteikiama kokybiškai“, – dėstė moteris.

Kokia situacija iš tiesų tokiu atveju dėl neblaivumo nustatymo? Jei pacientas nesutinka su išvada, kad yra neblaivus, pats turi prašyti atlikti neblaivumo nustatymą.

Išvada viena – jei labai skauda, į medikus kreipkis kartu su artimaisiais, nes po to galite likti be ligos pašalpos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.