Gaminys sukelia vėžį, bet Lietuvoje parduodamas vaistinėse

Asmeninės higienos priemonių gamintoja „Johnson & Johnson“ dėl vaikiškos pudros klimpsta gilyn – šią savaitę paviešintas dar vienas onkologinio susirgimo atvejis, už kurį kompanija turės susimokėti. Nors už Atlanto vis garsiau kalbama apie šio kosmetikos gaminio žalą organizmui, Lietuvoje jis kuo ramiausiai stovi net vaistinių lentynose.

Asmeninės higienos priemonių gamintoja „Johnson &amp; Johnson“ dėl vaikiškos pudros klimpsta gilyn – šią savaitę paviešintas dar vienas onkologinio susirgimo atvejis, už kurį kompanija turės susimokėti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Asmeninės higienos priemonių gamintoja „Johnson &amp; Johnson“ dėl vaikiškos pudros klimpsta gilyn – šią savaitę paviešintas dar vienas onkologinio susirgimo atvejis, už kurį kompanija turės susimokėti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Galimai pavojingos vaikiškos pudros iš vaistinių Lietuvoje galima įsigyti ir internetu.<br>PrintScreen
Galimai pavojingos vaikiškos pudros iš vaistinių Lietuvoje galima įsigyti ir internetu.<br>PrintScreen
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-05-06 13:31, atnaujinta 2019-01-29 10:06

Jau antras atvejis

Jungtinių Amerikos Valstijų Misūrio valstijos teismo sprendimu „Johnson & Johnson“ privalės sumokėti didesnę 50 milijonų dolerių kompensaciją šešiasdešimt dviejų Gloriai Ristesund, kuri teigia, jog naudodama „Johnson‘s Baby“ kosmetinį talką prieš penkerius metus susirgo kiaušidžių vėžiu.

Tai – jau antras atvejis, susijęs su šia vaikiška pudra. Tos pačios valstijos teismas dar vasario mėnesį nurodė atlyginti 72 milijonų dolerių nuostolių kitos nuo kiaušidžių vėžio mirusios moters šeimai.

Ieškinių gresia tūkstančiai

Teisininkai teigia, kad ryšys tarp kosmetinio talko ir vėžio mokslininkai aptiktas dar XX a. aštuntajame dešimtmetyje ir kompanija „Johnson & Johnson“ apie tai žinojo, tačiau informacija viešai nepasidalijo.

„Jie dar 1979 metais žinojo, kad talkas turi įtakos kiaušidžių vėžiui. Kasmet pusantro tūkstančio moterų mirdavo nuo kiaušidžių vėžio, kuris buvo tiesiogiai sukeltas talko. Tačiau vis vien gaminį pardavinėjo ir neperspėjo žmonių“, – teigė nukentėjusios šeimos advokatas Jeresas Beasley.

Užsienio žiniasklaidoje pasirodė ir teiginių, kad „Johnson & Johnson“ produkcijos galimai sukeltų registruotų vėžio atvejų net ne šimtai, o tūkstančiai.

„Dabar vien mūsų advokatų kontora atstovauja šešiems tūkstančiams šeimų ir dar gyvų moterų. Ir aš suprantu, kad yra dar daug tūkstančių žmonių su tomis pačiomis problemomis. Žinome apie atvejus Australijoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje. Tai paplitę, tikriausiai, kur kas plačiau, nei aš pats galvojau“, – teigė advokatas.

Tuo tarpu, „Johnson & Johnson“ ketina skųsti abu teismo nutarimus. Įmonės atstovė Carol Goodrich teigė, kad tokie teismo sprendimai prieštarauja kelis dešimtmečius vykdytų tyrimų rezultatams, įrodantiems, kad kosmetiką su talku naudoti saugu.

Nėra kas reguliuotų?

Portalo lrytas.lt kalbintas Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) prezidentas Šarūnas Narbutas teigė, kad tokių skandalų pasitaiko vos ne kas mėnesį ir įvairioms kompanijoms. Tad svarstymų dėl šio konkretaus atvejo kol kas nekilo.

„Bent jau asociacijoje klausimų dėl šio produkto nekėlėme. Sudėtinga nustatyti, kas ir kaip, mat saugių ir nesaugių preparatų, produktų reguliavimas Amerikoje ir Europoje skirtingas. Jei tai būtu pripažinta nesaugu JAV, nereiškia, kad taip bus ir Europoje“, – kalbėjo Š.Narbutas.

Pasirodo, ES lygiu nėra reguliuojančio mechanizmo, kuris aiškiai pasakytų, kuriuos gaminius galima pardavinėti, o kurių ne.

„Atitikmens Valstybinei ne maisto produktų inspekcijai prie Ūkio ministerijos Europos lygmeniu nėra. Tai yra blogai, nes jei tokia institucija būtų, kiltų daugiau klausimų dėl saugumo, šalutinių poveikių. Būtų aiškesnių galimybių kažko reikalauti arba produktus bent jau laikinai išimti iš rinkos.

Nuolat pasirodo straipsnių apie kosmetikos ir onkologinių susirgimų ryšį. Jų daug, o sprendimų nėra“, – kalbėjo POLA vadovas.

Situacija pasidomės

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos pasiteiravus, ar lietuvių vartotojai jau skundėsi dėl „Johnson & Johnson“ vaikiškos pudros, gautas atsakymas, kad dėl nurodyto gaminio skundų ar užklausų negauta. Tačiau pažadėta situacija pasidomėti.

„Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba kartu su kitomis valstybės institucijomis organizuoja ir atlieka keitimąsi informacija su Europos Komisija ir valstybėmis narėmis Europos Sąjungos teisės aktų nustatyta tvarka, taip pat savo interneto svetainėje skelbia apie Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos uždraustas tiekti rinkai pavojingas ne maisto produktus, pagamintus ir kitų valstybių, ne Europos Sąjungos valstybių narių.

Papildomai pažymime, kad kosmetikos gaminiai yra įtraukti į 2016-2018 m. ne maisto produktų rinkos priežiūros prioritetinių sričių sąrašą, taigi vykdami rinkos priežiūros veiksmus atkreipsime dėmesį į Jūsų pateiktą informaciją ir įvertinsime kosmetiką pagal teisės aktuose nustatytus reikalavimus“, – teigiama pranešime portalui lrytas.lt.

 

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba prižiūri, ar rinkai tiekiami ne maisto produktai atitinka ne maisto produktų saugą, kokybę, ženklinimą nustatančių teisės aktų reikalavimus. Kosmetikos gaminiai pateikti į Europos Sąjungos, taip pat ir Lietuvos Respublikos rinką, privalo atitiktiEuropos Parlamento ir Tarybos reglamento dėl kosmetikos gaminių reikalavimus.

Pagal Reglamento (EB) Nr. 1223/2009 dėl kosmetikos gaminių II skyriaus Sauga, atsakomybė, laisvas judėjimas 3 straipsnio Sauga nuostatas, rinkai tiekiami kosmetikos gaminiai turi būti saugūs žmonių sveikatai, jei naudojami laikantis įprastų ar numanomų naudojimo reikalavimų, ypač atsižvelgiant į pateikimą, ženklinimą, su naudojimu ir išmetimu susijusius nurodymus, visas kitas nuorodas ar informaciją, kurias pateikia atsakingas asmuo. 

Su „Johnson & Johnson“ atstovu Baltijos šalims susisiekti nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.