Perspėjo: maisto papildų vartojimas gali baigtis mirtimi

Susigundėte lieknėjimui ar kokiam kitam stebuklui skirtais maisto papildais, reklamuojamais internete? Neskubėkite. Tai gali jums pakenkti. Nesertifikuoti maisto papildai gali sukelti netikėtų šalutinių poveikių, tad ne tik „išmesite pinigus į balą“, bet ir pakenksite savo sveikatai.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Elzė Laužikaitė

Jun 16, 2016, 12:49 PM, atnaujinta May 21, 2017, 2:28 PM

Nusipirko, o po to suabejojo

Skaitytojas Antanas internetu užsisakė maisto papildų svorio reguliavimui. Nors vyras pinigus jau sumokėjo, jam kilo klausimų, ar maisto papildas, kurį užsisakė yra legalus ir tinkamas vartoti. „Ekrano kamputyje išvydau reklamą, kurioje žadama padėti atsikratyti antsvorio. Tereikia įsigyti tam skirtų papildų.

Paskambinau nurodytu numeriu, parašiau laišką ir užsisakiau. O dabar tos pačios reklamos neberandu. Turiu tik laiškus. Tik vėliau kilo abejonių, ar nusipirkti papildai tikrai bus veiksmingi“, – susirūpinęs telefonu kalbėjo vyras.

Tad kaip dabar Antanui būti užtikrintam, kad įsigijo tikrai kokybišką prekę?

Turėjo patikrinti

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Digaitienė teigė, kad pirmiausia, ko gero, skaitytojui derėjo patikrinti produktą, ar jis yra legaliai pardavinėjamas Lietuvoje.

Subjektų, galinčių prekiauti maisto produktais, sąrašai yra viešai prieinami adresu: vmvt.lt/opendata/mtsr/index.php.

Tuo tarpu leistinus pardavinėti maisto papildus galima rasti puslapyje: sena.vmvt.lt/maisto-papildai/.

„Kiekvienas maisto tvarkymo subjektas pirmą kartą tiekiant į rinką turi notifikuoti maisto papildus savo vardu, nepaisant to, kad toks pats produktas jau yra notifikuotų maisto papildų sąraše.

Notifikuotų maisto papildų sąraše yra skaitytojo minėtos įmonės maisto papildų, tačiau atsakant į vartotojo paklausimą reikėtų detalesnės informacijos: svetainės, iš kurios pirko, adreso, maisto papildo gamintojo ar pardavėjo duomenų“, – teigė valstybinė maisto produktų inspektorė.

Parduodami ir turgavietėse ar internetu

Tiesa, nemažai papildų galima įsigyti ne tik specializuotuose parduotuvėse ar internetu, bet ir turgavietėse. Šiuo metu yra išduotas 81 pažymėjimas, leidžiantis asmeniui tuo užsiimti.

„Turgavietėje prekiaujantys subjektai turi turėti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduotą maisto tvarkymo subjekto pažymėjimą. Jis suteikia teisę prekiauti maisto produktais, o kartu ir jo papildais.

VMVT duomenimis,šiuo metu turgavietėse maisto papildais prekiauti  yra išduotas 81 maisto tvarkymo subjekto pažymėjimas. Jeigu yra nustatoma, kad asmuo šia veikla užsiima nelegaliai, taikomos administracinio poveikio priemonės, – grėsmes nelegaliems prekybininkams nurodė specialistė.

Lietuvos rinkai prekes internetu pateikiančių asmenų – kone trigubai daugiau. Išduoti net 318 pažymėjimų, leidžiančių pardavinėti maisto papildus. Visgi, kiekvienais metais yra atliekamos kasmetinės patikros, siekiančios išaiškinti nelegalius prekeivius.

„VMVT duomenimis, šiuo metu teisė prekiauti maisto produktais nuotoliniu būdu yra suteikta 318-kai subjektų. Internetinės svetainės yra kontroliuojamos ir nustačius tokią, kuri veiklą plėtoja nelegaliai, bendradarbiaujama su kitomis už jų kontrolę atsakingomis institucijomis.

Bendromis pastangomis siekiame nustatyti atsakingus asmenis, o tai padarius yra taikomos įstatymą atitinkančios poveikio priemonės. Pavyzdžiui, 2015 metais buvo gauti 53 vartotojų skundai dėl maisto papildų. Iš jų pasitvirtino 30 proc.“, – kalbėjo A. Digaitienė.

Kokia rizika?

Iš tiesų, specialistai pastebi, kad žmonės rizikuoja užsisakydami internetu maisto papildus iš tolimųjų šalių. Ten taip pat yra daug nelegalių gamintojų, kurie platinamuose papilduose paslepia tam tikrų ingredientų, kurie net gali pakenkti sveikatai.

Pavyzdžiui, į kai kuriuos lieknėjimo papildus dedamos nutukimo gydymui naudojamos medžiagos, bet jos nenurodomos.

Medikams visame pasaulyje yra ne kartą tekę net kovoti už netinkamus papildus vartojusių asmenų gyvybę – ūmūs apsinuodijimai, alerginės reakcijos, o gal net mirtis gali laukti, jei rizikuosite užsisakyti ir vartoti nepatikrintų ir nesertifikuotų maisto papildų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.