Popierių vagiantys pacientai pačiumpami ir su laikikliais

Ar ligoninėse turi būti tualetinio popieriaus? Atrodytų, keistas klausimas. Bet, pasirodo, to popieriaus ten nėra ne šiaip sau. Ši situacija slepia labai specifines priežastis.

Pasak sostinės vicemero, pacientų elgesys būna keistokas. Tualetinis popierius yra vagiamas. Ir ne tik jis: išnešamos ir lemputės, ir tualetų vandens bakelių dangčiai.<br>„Youtube“ momentinis kadras
Pasak sostinės vicemero, pacientų elgesys būna keistokas. Tualetinis popierius yra vagiamas. Ir ne tik jis: išnešamos ir lemputės, ir tualetų vandens bakelių dangčiai.<br>„Youtube“ momentinis kadras
asociatyvi nuotr.<br>freeimages.co.uk nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>freeimages.co.uk nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 22, 2016, 11:10 AM, atnaujinta Nov 27, 2018, 2:47 PM

Vilnietė Monika, neseniai gulėjusi vienoje iš sostinės ligoninių dėl infekcinio susirgimo patvirtino, kad tualetinio popieriaus – nė su žiburiu nerasi. Ir nors apie šią problemą kalbėta jau anksčiau, panašu, ji vis dar neišspręsta. Šį opų klausimą ėmė aptarinėti ir socialinių tinklų vartotojai.

Problemų būta ir kituose miestuose

Praėjusių metų rugsėjį Laikinosios sostinės Tarybos narys Domas Sirgedas, prižiūrėjęs Kauno klinikinėje ligoninėje (KKL) paguldytą savo mažametę dukrelę, socialiniame tinkle „Facebook“ išplatino graudžiai juokingą tekstą.

Atvykęs į Infekcinių ligų skyrių, kuriame gydomi vaikai, D.Sirgedas išklausė medikų instruktažo, kaip svarbu dažnai ir teisingai plauti rankas.

„Iš karto pradėjau vykdyti šį nurodymą, tada pasigedau popierinių rankšluosčių, patikrinau tualetą, ten nebuvo ir tualetinio popieriaus. Seselės paprašius atnešti išgirdau atsakymą: „Senai nebenaudojam“! Reikėjo tada matyti mano veido išraišką, tikrai pasimečiau, kad nežinau, ką šiais laikais ligoninėje naudoja vietoje tualetinio popieriaus.

Mandagiai man buvo paaiškinta, kad tokia ligoninės politika – reikia atsivežti savo. Nepuoliau su tuo ginčytis, bet ką daryti žmogui, atvežtam su Greitąja ir tokios ligoninių politikos nežinančiam?“, – įspūdžiais tuomet viešai pasidalijo mažosios pacientės tėvas.

Tačiau minėtos gydymo įstaigos atstovas ryšiams su visuomene Gediminas Stanišauskas suabejojo tokio pasipiktinimo teisingumu, mat ligoninės skyriams tualetinis popierius buvo skiriamas.

Apie tualetinį popierių prieš ketverius metus diskutavo ir Panevėžio „Sekundė“. Tuomet teigta, kad žmonės nemaloniai nustemba, kai milijonus litų renovacijai surandančios ligoninės tualetuose ima dairytis tualetinio popieriaus, vienkartinių rankšluosčių ar servetėlių rankoms nusišluostyti.

Ligoninės administracija tuomet pripažino, kad kuriame nors iš skyrių tualetų gal ir galėjo pritrūkti popieriaus, bet neigė, kad jo apskritai nebūna.

Esmė – biudžetas

Santariškių klinikų vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė portalui lrytas.lt teigė, kad ir didžiosiose klinikose, kaip visoje Lietuvoje, problemos tos pačios. 

„Tie, kurie skirsto biudžetą, iš tiesų galėtų suskaičiuoti, kiek skiriama socialinėms reikmėms. PSDF biudžeto kartais ir gydymui neužtenka. Biudžetas skylėtas, tad šiuo atveju tualetinis popierius yra mažiau svarbus nei gydymas. Tai – ne ligoninių neūkiškumo klausimas“, – teigė G.Letukienė.

Santariškių klinikos ūkio reikalams skiria 12 procentų biudžeto, tačiau tai apima ir maitinimą, ir šildymo, valymo bei kitas išlaidas. Žinoma, įskaitant ir tualetinį popierių.

G.Letukienė pasakojo, kad Santariškių klinikos susiduria ir su piktavaliais: tualetinis popierius kartais išsinešamas su visais jam skirtais laikikliais. Geresnė situacija naujuose tualetuose, kur yra įrengti tualetinio popieriaus rulonais sensoriniai dozatoriai.

Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnyba tikino skundų dėl tualetinio popieriaus pastaruoju metu nesulaukusi, tačiau dėl konkretesnės informacijos teigė pasitikslinsiantys.

Pateikė skaičius

Vėl užvirus diskusijai apie tualetinį popierių, tik šįkart Vilniuje, sostinės vicemeras Gintautas Paluckas viešai pasisakė, kad toks asmeninei higienai reikalingas daiktas tampa piktavalių taikiniu.

Kitaip tariant – jis yra vagiamas, o už tai turi mokėti ligoninės ir poliklinikos. Be to, tai atsieina nemenką sumą. 

„Vien Vilniaus klinikinė ligoninė praėjusiais metais tualetiniam popieriui, servetėlėms ir skystam muilui išleido beveik 16 tūkstančių eurų. Kitų įstaigų skaičiai taip pat įspūdingi. 

Reikia pripažinti, kad pacientų elgesys būna keistokas. Tualetinis popierius yra vagiamas. Ir ne tik jis: išnešamos ir lemputės, ir tualetų vandens bakelių dangčiai. Daiktai išnešami net iš palatų. Ligoninėse ne kartą yra už rankos pagauta pacientų su slapčia nešamais daiktais po skvernu, pavyzdžiui, tualetinis popierius su visu laikikliu.

Kodėl tai vyksta, sunku pasakyti – tualetinis popierius nėra lengvai realizuojama prekė, bet to, nėra brangus. Galbūt dėl to kaltas skurdas...

Žinoma, turime užtikrinti, kad higienai reikalingų bazinių reikmenų visuomet būtų, tačiau tai reiškia, kad gydymo įstaigos turės prisiimti visus nuostolius, protinti pacientus.

Kalbėjome su klinikos vadovais, kad dažniau ir intensyviau būtų tikrinami tualetai. Jei popieriaus trūks – jo bus papildomas. Skyriuose paprašėme padidinti budinčių administratorių dėmesingumą“, – situaciją pakomentavo G.Paluckas. 

Pasak jo, kitų priemonių imtis, ko gero, nėra galimybės. Stebėjimo kamerų tualetuose gi neįrengsi.

 

Pasidalykite savo istorijomis: ar iš tiesų ligoninėse stinga tualetinio popieriaus? O gal esate užfiksavę vagysčių atvejų?

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.