Išėjo kaip visuomet: turėję atpigti vaistai pabrangs?

Lietuvos vaistinių asociacija „skambina varpais“ – naujasis kompensuojamųjų vaistų kainynas suteikia retomis ligomis sergantiems gyventojams galimybę gydytis valstybės lėšomis, tačiau dėl šios naujovės didėja vaistų priemokos pacientams, sergantiems lėtinėmis ligoms, pavyzdžiui, cukriniu diabetui, nes gydymui skirti vaistai bus kompensuojami mažesne dalimi.

Insulino kainos sandara.<br>Video momentinis kadras.
Insulino kainos sandara.<br>Video momentinis kadras.
Insulino kainos sandara.<br>Video momentinis kadras.
Insulino kainos sandara.<br>Video momentinis kadras.
Insulino kainos sandara.<br>Video momentinis kadras.
Insulino kainos sandara.<br>Video momentinis kadras.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 29, 2016, 4:33 PM, atnaujinta May 14, 2017, 2:55 PM

Nors šiandien skelbta, kad nuo šios dienos dienos įsigaliojus naujam2016 m. kompensuojamųjų vaistų kainynui priemokos pacientams „aptirps“. Lietuvos vaistinių asociacija atskleidžia, kad ne viskas yra taip, kaip skelbiama.

Dėl to asociacija išplatino vizualizaciją, kurią galite išvysti žemiau.

Pavyzdyje matote populiaraus vaisto, kurio veiklioji medžiaga – insulinas, kainos sandarą.

Iki 2016 m. kompensuojamųjų vaistų kainyno įsigaliojimo šio vaisto kaina buvo 52,55 EUR, valstybė jį įsigyjant gyventojui kompensavo 49,18 EUR. Taigi gyventojui vaistas kainavo 3,37 EUR.

Po naujojo kainyno įsigaliojimo vaisto kaina nepakito, tačiau pakito valstybės kompensuojama kainos dalis, t.y. nuo 49,18 EUR sumažėjo iki 42,27 EUR. Dėl to gyventojui nuo šiol už šį vaistą teks primokėti ne 3,37 EUR, o 10,28 EUR.

Valstybės dengiama vaisto kainos dalis sumažėjo, nes kai kurių kitų vaistų su ta pačia veikliąja medžiaga gamintojai sumažino tokių vaistų kainas. Pagal galiojantį reguliavimą valstybė kompensuojamąją dalį skaičiuoja pagal pigiausio vaisto kainą.

Didmeninėms įmonėms ir vaistinėms tenkanti vaisto kainos dalis nepasikeitė, ir toliau išlieka fiksuoti maksimalūs jiems tenkantys antkainiai.

Lietuvos vaistinių asociacija atkreipia dėmesį, kad rengiant kompensuojamųjų vaistų kainyną dalyvauja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija ir vaistų gamintojai. Vaistinės šiame procese nedalyvauja ir negali daryti įtakos priimamiems sprendimams.

„Naujasis kompensuojamųjų vaistų kainynas suteikia retomis ligomis sergantiems gyventojams galimybę gydytis valstybės lėšomis. Tačiau dėl šios naujovės didėja vaistų priemokos pacientams, sergantiems lėtinėmis ligoms, pavyzdžiui, cukriniu diabetui, nes gydymui skirti vaistai bus kompensuojami mažesne dalimi.

Taip įvyko dėl pasikeitusio reguliavimo, kuomet buvo nuspręsta pakeisti valstybės kompensuojamosios dalies apskaičiavimo metodiką. Pagal šią metodiką gyventojams išliks galimybė išsirinkti tos pačios veikliosios medžiagos vaistą be priemokos arba su simboline priemoka, tačiau ne visuomet pacientui yra paprasta pasikeisti vartojamą vaistą dėl jo suderinamumo ir pritaikomumo.

Dar praėjusiųjų metų balandį Lietuvos vaistinių asociacija kreipėsi į Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministeriją akcentuodama, kad šios priemonės įgyvendinimas padidins priemokas pacientams, vartojantiems ne patį pigiausią bendrinio pavadinimo vaistą. Asociacija atkreipė dėmesį, kad ne visada pacientas turi galimybę rinktis kitą vaistinį preparatą, nes pastarasis gali būti mažiau suderinamas su kitais paciento vartojamais vaistais, todėl atsiranda tikimybė, kad bus iššauktas šalutinis vaisto poveikis.

Rengiant kompensuojamųjų vaistų kainyną vaistinės nedalyvauja.

Matome, kad naujajame kainyne priemokos auga 885 vaistiniams preparatams. Iš viso į kainyną yra įrašyta 2103 skirtingų vaistų. Asociacijos nuomone pasikeitimai labiausiai įtakos sergančius diabetu (pvz.: priemoka vienam vaistui auga net apytiksliai iki 7 EUR), taip pat sergančius epilepsija (pvz.: priemoka vienam vaistui auga šiek tiek daugiau, nei 9 EUR)“, – Lietuvos vaistinių asociacijos poziciją raštu dėstė jos pirmininkę Elena Kvedarienė.

Valstybinių ligonių kasų išplatintame pranešime skelbiama, kad naujame kainyne įrašyta nemažai inovatyvių, sunkiems susirgimams gydyti skirtų vaistų. Kainyną sudarys 2137 vaistiniai preparatai, iš jų 81 naujas preparatas. Už 56 vaistus, kai jie kompensuojami 100 proc., pacientai nemokės jokios priemokos.

Atsižvelgiant į naująją Bazinių kainų apskaičiavimo tvarką ir gamintojams pritaikius nuolaidas, be priemokos arba su simboline iki 0,1 Eur priemoka Kainyne yra daugiau negu 430 vaistų. Pasak specialistų, į naująjį kainyną šiemet įtraukti vaistai, su naujomis veikliosiomis medžiagomis, skirtomis gydyti išsėtinę sklerozę, idiopatinę plaučių fibrozę, raudonąją vilkligę bei ŽIV. Taip pat pirmą kartą į sąrašą įrašyti vaistai su naujomis veikliosiomis medžiagomis, skirti gydyti lėtinę tromboembolinę plaučių hipertenziją bei idiopatinę dilgėlinę.

Patvirtinus naująjį kainyną, planuojamas ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) išlaidų mažėjimas. Prognozuojama, kad apie 11 mln. eurų sumažėjusios išlaidos senesniems vaistams, leis įtraukti inovatyvius vaistus į kompensavimo sistemą, pagerinti medicinos pagalbos priemonių prieinamumą. Tai rodo, kad kompensuojamų vaistų prieinamumas pacientams gerėja. Daugėja ir PSDF lėšų, kurios išleidžiamos jiems kompensuoti – 2016 m. tam numatyta 217,5 mln. eurų, o 2015 m. panaudota 212,6 mln. eurų.

Portalas lrytas.lt kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją dėl situacijos išaiškinimo.

Laukite tęsinio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.