Apie vaistų vartojimą Lietuvoje geriausiai išmano IT specialistė

Tradiciniame jau penktus metus surengtame nacionaliniame sveikatos egzamine, kurį globoja Sveikatos apsaugos ministerija, teisingai į visus 40 klausimų neatsakė nė vienas iš beveik 3000 dalyvių. Nugalėtoja tapo vilnietė IT specialistė Rima Petrokaitė, suklydusi tik vieną kartą. 

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2016, 4:06 PM, atnaujinta May 10, 2017, 2:31 AM

„Vaistų vartoju labai nedaug, namuose net vaistinėlės neturiu. Jeigu sergu, perku tuos vaistus, kuriuos rekomenduoja vaistininkas konkrečiam negalavimui gydyti. Pati į mediciną labai nesigilinu, o į daugelį klausimų pavyko atsakyti tiesiog iš intuicijos ir bendrų žinių“, – pasakoja egzamino laimėtoja R. Petrokaitė.

Rima tvirtina, kad sveikatos egzaminas buvo įdomus ir naudingas, nes ieškodama atsakymų į klausimus, ji sužinojo naujos informacijos.

Šių metų nacionalinio sveikatos egzamino tema buvo atsakingas vaistų vartojimas. Dalyviams teko atsakyti į klausimus, kuo geriausia užsigerti vaistus ar kokie medikamentai populiariausi ir kodėl būtina klausti gydytojo ar vaistininko patarimo. Teisingus atsakymus į klausimus galima pasitikrinti https://plus.lrytas.lt/nse2016/

Medicinos, farmacijos ir gydymo paslaugas teikiantys gyventojai dalyvauti egzamine galėjo, tačiau jie nepretendavo į prizines vietas. Į klausimus taip pat atsakinėjo studentai, ūkininkai, programuotojai, santechnikai, vairuotojai ir kitų specialybių žmonės. Jauniausiam egzamino dalyviui – 15 metų, vyriausiam – 67 metai.

Tyrimai rodo, kad neatsakingas vaistų vartojimas yra gana didelė problema visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje. Pasaulinė sveikatos organizacija paskelbė, kad daugiau kaip pusė vaistų vartojami neracionaliai, o kas antras pacientas nesilaiko gydymo rekomendacijų.

Gyventojų apklausa Lietuvoje atskleidė, kad 55 proc. gyventojų, pajutę peršalimo simptomus, pirmiausia gydosi patys.

„Matome akivaizdžiai, kad žmonės Lietuvoje vis labiau rūpinasi kūno kultūra, subalansuota mityba – tai yra sveikos gyvensenos dalis. Nacionalinio sveikatos egzamino dalyvių skaičius rodo, kad medicina, ligų prevencija, atsakingas vaistų vartojimas žmonėms yra vis labiau svarbūs ir pradedama suprasti, kad gydydamiesi bet kaip žmonės gali prisidaryti žalos, kurios joks sportas ar mityba neištaisys“, – sako VšĮ „Virtus LT“ direktorius Tautvydas Vencevičius. Jis tikisi, kad žmonės nuo šiol dažniau atsakymų į sveikatos klausimus ieškos patikimuose mokslu pagrįstuose šaltiniuose ir nepirks vaistų nepasitarę su gydytoju ar vaistininku.

Nacionalinis sveikatos egzaminas surengtas bendradarbiaujant su Sveikatos apsaugos ministerija. Joje bus įteikti prizai nugalėtojams. Pirmosios vietos laimėtoja R. Petrokaitė su pora galės praleisti sveikatingą savaitgalį „Eglės“ sanatorijoje Druskininkuose arba Birštone. Dar devyniems greičiausiai į daugiausiai klausimų atsakiusiems dalyviams atiteks „Hummel“, lrytas.lt prizai bei knygos.

Egzamino laimėtojai:

1. Rima Petrokaitė, IT specialistė, Vilnius

2. Viktorija Šadauskytė, studentė, Kaunas

3. Tautvilas Putvis, ūkininkas, inžinierius, Kelmės raj.

4. Raimundas Kybartas, programuotojas, Vilnius

5. Džiugas Daugirda, moksleivis, Vilnius

6. Virginijus Bagaslauskas, pervežimo skyriaus viršininkas, Panevėžio raj.

7. Jolanta Bagaslauskienė, ekonomistė, Panevėžio raj.

8. Aušra, Marija Obelenytė, studentė, Kaunas

9. Tomas Krivaitis, santechnikas, Kaunas

10. Rolandas Petrušis, vairuotojų mokytojas, Varėna

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.