Mažas lapelis gali išgelbėti nuo didelės klaidos

Kokius vaistus pirkote pastarąjį kartą: receptinius ar nereceptinius? Kad ir kokį medicininį preparatą įsigyjate vaistinėje, pirmiausia išklausykite vaistininko patarimų, o namuose įdėmiai perskaitykite vartojimo lapelyje esančią informaciją. Šis įprotis jums ir jūsų artimiesiems padės išvengti dažnai pasitaikančios klaidos, kai dėl pavadinimų panašumo vaistai yra supainiojami.

Kad ir kokį medicininį preparatą įsigyjate vaistinėje, pirmiausia išklausykite vaistininko patarimų, o namuose įdėmiai perskaitykite vartojimo lapelyje esančią informaciją.<br>123rf nuotr.
Kad ir kokį medicininį preparatą įsigyjate vaistinėje, pirmiausia išklausykite vaistininko patarimų, o namuose įdėmiai perskaitykite vartojimo lapelyje esančią informaciją.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-28 10:27, atnaujinta 2017-05-10 01:49

Į ką būtina atkreipti dėmesį?

Gydytojai ir vaistininkai galėtų akmenyje iškalti priesaką: „Prieš pradedant vartoti vaistus būtina atidžiai perskaityti pakuotės lapelį“. Vien šis patarimas pacientams padeda išvengti daugybės klaidų ir bėdų.

„Vaistų vartojimo instrukcijoje yra visa gyventojui reikalinga informacija, kad jis medikamentus galėtų vartoti saugiai, taip kaip nurodė gydytojas ar patarė vaistininkas“, – teigia Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Elena Kvedarienė.

Anot specialistės, skaitydamas pakuotės lapelį žmogus turėtų atkreipti dėmesį į šiuos pagrindinius dalykus: kas tai per vaistas, kokia jo paskirtis, kada negalima vartoti šio vaisto, kokios nepageidaujamos reakcijos, kaip vartoti (prieš valgį, valgant, po valgio, kaip dažnai, kiek laiko vartoti), kaip laikyti vaistą.

„Svarbu žinoti, kokią tikslią dozę skyrė gydytojas. Būtina atkreipti dėmesį į galimą šalutinį poveikį bei kontraindikacijas. Vartojant vaistus reikia stebėti savijautą, ar nepasireiškia šalutiniai poveikiai, ar galima toliau saugiai vartoti vaistą“, – dėsto E. Kvedarienė. Pasak jos, laikydamasis taisyklių pacientas ugdo teisingus vaistų vartojimo įpročius ir išvengia žalos.

„Įprotis išsaugoti vaistų vartojimo instrukciją padės apsaugoti save ir savo šeimą, nes netaisyklingas cheminių vaistų vartojimas gali sukelti negrįžtamus organizmo pakitimus“, – įspėja sveikatos specialistė.

Poveikis gali būti skirtingas

Kai kurios vaistų grupės turi įtakos vairavimui ar mechanizmų valdymui. Tokių vaistų grupės yra įvairios nuo psichotropinių vaistų iki preparatų, skirtų peršalimui ar alergijai gydyti. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto lektorius Vaidas Skyrius sako, kad vaistų poveikį lemia įvairūs veiksniai.

„Bene didžiausią įtaką daro kartu vartojami kiti vaistai ar maistas. Prie maisto taip pat priskiriama kava ir alkoholis.

Tarpusavio sąveikų yra labai įvairių, todėl kiekvienu atveju reikėtų konsultuotis su specialistu. Žmogus daugiau dėmesio turėtų skirti maisto ir vaisto tarpusavio sąveikoms, nes jis pats renkasi, ką valgo ir geria, – teigia V.Skyrius, – Svarbu žinoti, ar vaistas vartojamas nevalgius, ar po valgio“.

Anot Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros lektoriaus, vaistai gali veikti greičiau ar lėčiau, geriau ar blogiau, priklausomai nuo to, ar jų vartojimo metu skrandyje yra maisto, ar ne.

„Labai svarbu atkreipti dėmesį, ar vaistas sąveikauja su alkoholiu“, – pabrėžia V.Skyrius.

Vaistų negalima išmesti

Taip pat V.Skyrius siūlo įsidėmėti, ar vaistas turi būti laikomas šaldytuve, ar ne. „Kai kurios vaistus reikia saugoti nuo šviesos ir drėgmės, todėl geriausia vaistą laikyti gamintojo dėžutėje, vengti laikyti vaistus vonios kambaryje, kur yra didesnė drėgmė.

Visada patikrinkite vaisto galiojimo datą, kuri nurodyta ant išorinės dėžutės arba vidinės pakuotės (lizdinės plokštelės, buteliuko etiketės ir pan.)“, – dėsto universiteto lektorius. Specialistas pažymi: jeigu vaisto galiojimo terminas pasibaigęs, vaistą reikia atiduoti sunaikinimui į bet kurią vaistinę, o ne mesti į šiukšlių dėžę.

Lapelių tekstai – griežtai suderinti

Visuose vaistų aprašuose yra nurodyta, kokios nepageidaujamos reakcijos gali pasireikšti, kokią organų sistemą tas vaistas gali neigiamai paveikti, kaip dažnai tokios reakcijos gali pasireikšti.

„Pavyzdžiui, nepageidaujama reakcija gali pasireikšti ir vienam iš dešimties konkretų vaistą vartojančių pacientų, todėl būtina prieš pradedant vartoti vaistą perskaityti pakuotės lapelį, kad žinotumėme, ko galima tikėtis“, – aiškina LSMU lektorius.

V.Skyrius teigia, kad labai dažnai pacientai klysta, manydami, kad stiprėjantį skausmą galima numalšinti didesne vaistų doze, nesilaiko vartojimo nurodymų ir savo nuožiūra išgeria daugiau vaistų. „Toks eksperimentas gali stipriai pakenkti sveikatai, todėl būtina laikytis pakuotės lapelyje nurodyto dozavimo“, – sako V.Skyrius.

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė E. Kvedarienė primena, kad informacinių vaistų lapelių tekstą vaistų gamintojai derina su Valstybine vaistų kontrolės tarnyba prie Lietuvos Respublikos sveikatos ministerijos.

Šios institucijos tinklalapyje galima rasti išsamią informaciją apie Lietuvoje registruotus vaistinius preparatus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.