Pelėsis širdies operaciją iš vilties pavertė siaubu

Shelby Slagle atvyko į Presbiterionų ligoninę Pitsberge ir pasisveikindama su apsauga džiūgavo: „Sveiki, aš Shelby. Atvykau naujos širdies.“

Shelby tėtis Craigas prie jos kapo.<br>AP nuotr.
Shelby tėtis Craigas prie jos kapo.<br>AP nuotr.
Shelby augo linksma ir gyvu, kaip ir visi vaikai, kol nesulaukė 20-ies.<br>AP nuotr.
Shelby augo linksma ir gyvu, kaip ir visi vaikai, kol nesulaukė 20-ies.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 3, 2016, 6:16 PM, atnaujinta May 9, 2017, 4:29 PM

2015 metų kovo 4-oji moteriai buvo antra laimingiausia diena gyvenime po vestuvių. Naktį prieš tai ji su vyru Ryanu ruošėsi eiti miegoti, kai sulaukė skambučio iš ligoninės. Jai buvo liepta skubiai atvykti, mat laukia donoro širdis, pranešė nypost.com.

Gimė su širdies yda

Visą gyvenimą – 27 metus – Shelby gyveno su įgimta širdies anomalija – skilvelių pertvaros defektu. Ji gimė su skyle toje pertvaroje. Tai reiškė, kad nebuvo įmanoma suformuoti įprastos žmogui kraujotakos, kai dešinys skilvelis stumia kraują į plaučius ir užtikrina plaučių kraujotaką, o kairys – į likusią kūno dalį, t.y. užtikrina sisteminę kraujotaką.

Todėl sulaukusiai ketverių metų mergaitei buvo atlikta Fontano operacija. Šios operacijos principas – kraujas iš tuščiųjų venų nukreipiamas į plaučių arteriją, aplenkiant dešinį skilvelį.

Pirmą kartą šią operaciją atliko Francis Fontanas ir Eugene'as Baudet 1968 metais. Jie sujungė dešinį prieširdį su plaučių arterija. Šiuo metu atliekamos operacijos, per kurias iš organizmo sutekantis veninis kraujas nukreipiamas tiesiai į plaučius, visai aplenkiant širdį.

Tokia operacija atvėrė galimybę atlikti fiziologinę širdies ydos korekciją daugeliui ydų, iki tol laikytų neoperuojamomis.

Augo kaip kiti vaikai

Shelby augo laiminga. Po operacijos jos širdies anatomija netapo normali, tačiau tai suteikė mergaitei galimybę augti ir džiaugtis įprastu fiziniu aktyvumu.

Mergaitė grojo klarnetu orkestre, buvo mokyklos krepšinio komandos narė, mėgo ruošti valgį, leisti laiką su seserimi Haylee.

Tačiau sulaukusi 20-ies Shelby pajuto tam tikrų negalavimų: nuolat kankino nuovargis, pilve ėmė kauptis skysčiai, kilo kvėpavimo problemų.

Sulaukusiai 25-erių Shelby buvo įstatytas širdies stimuliatorius, tačiau būklė nepagerėjo. Todėl ryžtasi kraštutiniam gydymui – širdies persodinimui.

Po transplantacijos sparčiai taisėsi

Praėjusių metų vasario 13-ąją mergina buvo įtraukta į laukiančiųjų transplantacijos sąrašą. „Tai oficialu! Jausmas puikus“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė ji.

Kovo 3 dieną pasirodė kitas įrašas. „Sveiki! Aš šiąnakt sulaukiau skambučio. Ir lekiu į Pitsbergą. Žinoma, tai gali būti netikras aliarmas, tačiau gali būti ir priešingai. Kraustausi iš proto ir labai visų prašau pasimelsti už donoro šeimą. Jie šįvakar prarado mylimą šeimos narį“, – rašė Shelby.

Po paros jai buvo persodinta nežinomos moters širdis. Shelby greitai atsigavo, sėdėjo, kalbėjosi, rašė žinutes. Bent jau taip pasakojo jos motina. Tėvai Laurie ir Craigas Amickai nepalikdavo jos vienos. „Ji vis kartojo, kad liepos 4 dieną išeis iš ligoninės. Ji tikrai greitai stiprėjo. Dukra anksčiau nejautė normalaus širdies plakimo, o dabar jos širdis plakė stipriai“, – teigė Laurie.

Mirė dėl komplikacijų

Deja, laimingai turėjusi pasibaigti istorija pakrypo tragiška linkme. Gegužės 24 dieną dėl kilusių komplikacijų Shelby buvo perkelta į intensyviosios terapijos palatą. Po mėnesio mergina mirė.

Jaunai moteriai komplikacijas sukėlė grybelinė infekcija.

„Tai buvo siaubingiausia, ką esu matęs gyvenime. Turėjau stebėti, kaip infekcija sugraužia mano vaiką gyvą...“ – su siaubu prisiminė Shelby tėtis Craigas.

Medikai nustatė, kad Shelby organizme apsigyveno Rizopus pelėsis. Mergina kvėpavo padedama aparato, todėl  mama nupirko nedidelę lentelę – joje Shelby kreida rašydavo žodžius. Deja, po kelių dienų ji jau neįstengė parašyti nė raidės. Tėvai prisiminė, kad dukra labai karščiavo, kartais ją kamavo haliucinacijos.

„Ji ištisas dienas tiesiog gulėjo ir spoksojo į vieną tašką. Nežinau, ar galėjo užsimerkti“, – pasakojo mama.

Praėjusių metų birželio 26 dieną mergina mirė.

Toje pačioje palatoje – trys mirtys

Mergina po operacijos buvo gydoma palatoje, kurioje prieš tai nuo grybelinės infekcijos, sukeltos pelėsio, mirė bent du pacientai. Šiuo metu tokių suskaičiuota keturi.

Manoma, kad uždaroje palatoje, kur buvo įrengta neigiamo slėgio ventiliacija, būtent infekcija galėjo pakenkti pacientų sveikatai. Po organų persodinimo operacijos geriami imunitetą silpninantys vaistai, todėl tokie pacientai ypač jautrūs oro kokybei.

Todėl praėjusių metų gruodį JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras ligoninei rekomendavo neperkelti transplantaciją patyrusių pacientų į šią palatą.

Kai kurie iš mirusių pacientų artimųjų ligoninę padavė į teismą reikalaudami kompensacijos už aplaidumą. Vienas iš jų buvo Shelby sutuoktinis.

Šių metų rugpjūtį Shelby vyras Ryanas sutiko su 1,35 mln. JAV dolerių kompensacija.

Nepaisydami ištikusios nelaimės Shelby sutuoktinis ir tėvai toliau palaiko transplantacijos idėją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.