Ragina atsipeikėti tėvus: vaikiškame šampane blogiausia ne cukrus

Kaip anksčiau buvo rašyta lrytas.lt ir pranešė BNS, Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas siūlanti „valstietė“ Asta Kubilienė tikino, kad būtent šiuo šventiniu laikotarpiu prekyboje labiausiai pasimato sąsajų su alkoholiu – tai ne tik animaciniais personažais „papuoštas“ vaikiškas šampanas, bet ir į butelius subertų saldainių rinkiniai ar alkoholinius gėrimus primenančios formos žaislai.

Ne paslaptis, kad vaikiško šampano buteliai yra „papuošti“ animaciniais, vaiko dėmesį viliojančiais herojais. Taip pat kartais matyti ir užrašai, jog siūloma prekė yra ekologiška, taigi neva sveikesnė vaiko sveikatai.<br>VšĮ „Sveikatai palankus“ nuotr.
Ne paslaptis, kad vaikiško šampano buteliai yra „papuošti“ animaciniais, vaiko dėmesį viliojančiais herojais. Taip pat kartais matyti ir užrašai, jog siūloma prekė yra ekologiška, taigi neva sveikesnė vaiko sveikatai.<br>VšĮ „Sveikatai palankus“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Elzė Laužikaitė

Dec 27, 2016, 9:54 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:32 PM

Kaip anksčiau buvo rašyta lrytas.lt ir pranešė BNS, Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas siūlanti „valstietė“ Asta Kubilienė tikino, kad būtent šiuo šventiniu laikotarpiu prekyboje labiausiai pasimato sąsajų su alkoholiu – tai ne tik animaciniais personažais „papuoštas“ vaikiškas šampanas, bet ir į butelius subertų saldainių rinkiniai ar alkoholinius gėrimus primenančios formos žaislai.

„Vaikams nereikėtų šitos kultūros įvesti, kuri jiems rodo, kad reikia vartoti alkoholį. Mums rūpi vaikai, verslo interesai būtų antroje vietoje – čia nėra tokie dideli mastai, kad verslininkams būtų kažkoks didelis nuostolis“, – BNS teigė parlamentarė.

Reikėtų prisiminti, kad apie šią problemą prieš šešerius metus kalbėjo ir Lietuvos moksleivių parlamentas. Tuomet taip pat diskutuota apie tokių gėrimų šalinimą iš rinkos. Moksleivių parlamento nariai teigė, tokie gėrimai yra susiję su platesne visuomenės problema – suaugusiųjų tolerancija jaunimo alkoholio vartojimui, kai tėvai duoda ragauti alkoholinių gėrimų per šventes ar suaugusieji atlaidžiai žiūri į alkoholio pardavimą nepilnamečiams.

Draudimas naudingas

Lietuvos tėvų forumo tarybos narys Darius Trečiakauskas lrytas.lt portalui sakė, jog kol kas sunku svarstyti, ar draudimas yra geriausias būdas skatinti sąmoningumui, tačiau, nepaisant to, einama teisinga linkme.

„Tai, kad buvo atkreiptas dėmesys į vaikiško šampano pardavinėjimą, yra iš tiesų gerai. Žinoma, tai priklauso ne tik nuo tėvų, bet ir nuo visuomenės kultūrinio lygmens. Nors problemos sprendimas draudimu kartais gali kelti klausimų, manau, kad šiuo atveju jis yra reikalingas ir pats jam pritarčiau“, – kalbėjo D.Trečiakauskas.

Dangstosi ekologija

Sveikatos specialistė Raminta Bogušienė laikėsi tvirtesnės pozicijos. Pasak jos, drausti vaikišką šampaną mažų mažiausiai yra būtina.

„Didžiausią žalą vaikiškas šampanas daro dėl savo nešamos žinutės. Daugelis tėvų nė nesusimąsto, kad pirkdami šį gėrimą formuoja žalingą vaikų mąstymą. Suprantama, kad vaikiškas šampanas yra vaisvandenis, tačiau perduodama žinutė yra visai kitokia.

Jo forma bei pavadinimas teigia, kad ir vaiko gimtadienis turi būti švenčiamas su taure šampano, kas kad vaikiško. Vėliau, bėgant metams jį pakeičia tikras, alkoholio turintis gėrimas, kadangi nuo mažens yra ugdomas mąstymas, jog alkoholis yra būtinas kiekvienos šventės atributas“, – kalbėjo R.Bogušienė.

Specialistė taipogi paskatino atkreipti dėmesį ir į šių gėrimų pakuotes. Ne paslaptis, kad vaikiško šampano buteliai yra „papuošti“ animaciniais, vaiko dėmesį viliojančiais herojais. Taip pat kartais matyti ir užrašai, jog siūloma prekė yra ekologiška, taigi neva sveikesnė vaiko sveikatai.

„Dabar rinkoje ne bet koks „vaikiškas šampanas“, o net ekologiškas. Tokiais spalvotais atribiutais, alko pramonė ugdo „šampanizavimosi“ sistemos sekėjų kartą ir ne bet kaip, o pasislėpę po ekologiškų maisto produktų ženklu.

Mums nesvarbu, kad nepridėjote cukraus, mums nesvarbu, kad ekologiškai užauginote obuolius ir persikus, bet mums svarbu su kokia žinute visa tai parduodate! O kur dar jūsų gamybos kaštai, šitiek vargote, kad iš obuolių sulčių išgarintumėte vandenį, o paskui vėl pripiltumėte gamindami sultis iš koncenrato. Nevarkite, mes viską suprantame“, – socialiniame tinkle „Facebook“ dėstė R.Bogušienė.

Tas pats, kas saldaininės cigaretės

Vaikiško šampano draudimui ir vaikiško šampano pašalinimui iš prekybos pritarė ir Visuomenės sveikatos instituto profesorius Rimantas Stukas. Profesoriaus teigimu, ne veltui Lietuvoje jau draudžiama parduoti žaislus, maisto produktus ir kitas prekes, kurios primena tabako gaminius ar jų pakuotes. Jo manymu to paties reikėtų siekti ir su alkoholinius gėrimus primenančia atributika.

„Vaikiškas šampanas yra tiek pat žalingas kiek ir cigarečių formos saldainiai ar kramtoma guma. Kai kurie dalykai neturėtų pasiekti ir būti vartojami vaikų. Toks alkoholinių gėrimų normalizavimas tikrai padaro daugiau žalos nei atneša naudos“, – aiškino profesorius.

Reikėtų paskatinti tėvų sąmoningumą

„Tiek per suaugusiųjų gimtadienius vartojamas alkoholis, tiek per vaikų šventes geriamas vaikiškas šampanas daro įtaką vaiko mąstymui. Taip yra kuriamas elgsenos modelis, kuris teigia, kad šventė yra neįmanoma be alkoholinių gėrimų.

Perkant vaikišką šampaną pamažu formuojamas vaiko mąstymas, kad gimtadienio ar kitos progos metu svarbu turėti, ką išgerti, pakelti taurę. Taip galima tikėtis, kad vėliau kils noras pabandyti ir tikro, alkoholinio gėrimo. Žinoma, ne visi taip elgiasi, o galiausiai ne visiems patinka gėrimo skonis ar alkoholio poveikis, tačiau prielaidą, kad tai savotiškai normalizuoja alkoholio vartojimą galima daryti“, – komentavo psichologas J.Jokimas.

Vaikų psichologas patvirtino, kad vaikiško šampano pirkimas bei vartojimas gali turėti rimtų pasekmių tam, kaip vaikas vėliau švenčia šventes.

Jau anksčiau sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga yra teigęs, kad labai svarbu paskatinti tėvų sąmoningumą, kadangi būtent jie ir perka šiuos gėrimus.

„Daug yra tekę bendrauti su tėvais, kurie nelabai supranta, kad yra tam tikras socialinis išmokimo modelis, kai vaikui paduodamas butelis, jis nuo pirmų dienų, kai sugeba stovėti ir laikyti taurę, yra mokamas švęsti geriant. Tai nėra gerai. Viena mama yra atsiuntusi lėlių namelio su barais nuotrauką“, – BNS sakė ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.