Tapo tikru stebuklu, tačiau tai dar ne pabaiga šeimos kančioms

Jake ir Oli Whettingsteel'iai neturėjo išvysti šio pasaulio. Tai konstatavo gydytojai, 12 savaičių nėštumo ultragarso metu pastebėję, kad vienas iš kūdikių negavo pakankamai maistinių medžiagų, rašė dailymail.co.uk.

Jake ir Oli Whettingsteel'iai neturėjo išvysti šio pasaulio. Tai konstatavo gydytojai, 12 savaičių nėštumo ultragarso metu pastebėję, kad vienas iš kūdikių negavo pakankamai maistinių medžiagų,<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Jake ir Oli Whettingsteel'iai neturėjo išvysti šio pasaulio. Tai konstatavo gydytojai, 12 savaičių nėštumo ultragarso metu pastebėję, kad vienas iš kūdikių negavo pakankamai maistinių medžiagų,<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2017, 6:36 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 2:14 AM

Taip nutiko todėl, kad abudu kūdikiai mineralus iš motinos gavo tik per vieną kraujagyslę, vadinasi vienas iš dvynių pasisavindavo visas maistines medžiagas, o kitam jų paprasčiausiai nelikdavo.

Tačiau gydytojai nepasidavė – pritaikę lazerinę chirurgiją jie sugebėjo atskirti dvynių kraujagysles. Neįprasta tai, kad ši operacija buvo atlikta broliams vis dar esant motinos gimdoje, kai ši pasiekė 17-ąją nėštumo savaitę. Visgi, jie įspėjo tėvus, kad net ir po operacijos, tikimybė, kad dvyniai neišgyvens siekia 50 procentų.

Laimei, broliukai priklausė laimingajai statistikos pusei ir, nors ir neišnešioti, gimė abudu. Jų svoris nesiekė nė pusantro kilogramo, tačiau medikų profesionalumo ir tėvų rūpestingumo dėka šiandien jiems jau vieneri. Deja, kokia ateitis laukia vieno iš dvynukų, vis dar neaišku, mat jo smegenyse aptiktas krešulys, galintis lemti sunkius susirgimus.

Operacija išgelbėjo vieno iš dvynių gyvybę

2015-ųjų metų rugsėjo mėnesį atlikta operacija truko vos 45 minutes, tačiau tai jos reikšmės nei kiek nesumažino. Pasinaudoję šviesa bei kameromis, gydytojai lazeriu atskirė berniukų kraujagysles.

Tik šios procedūros metu paaiškėjo, kad vienas iš dvynių, Oli, maistines medžiagas gaudavo tik per vieną nedidelę kraujagyslę. Pasak medikų, jei kraujagyslė būtų buvusi bent šiek tiek mažesnė, berniukas nebūtų išgyvenęs.

„Tai buvo turbūt baisiausias momentas, nes tik tuomet supratau, kad iš tikrųjų galėjome jų netekti. Po operacijos negalėjau patikėti, kad operacija buvo įgyvendinta – apie ją bylojo viena nedidelė žymė ant mano pilvo“, – kalbėjo vaikų motina Jane.

Gimė neišnešioti

Po operacijos nėštumas toliau tesėsi sėkmingai iki kol 28-ąją savaitę prasidėjo kraujavimas. Nuvykusi į ligoninę moteris sužinojo, kad kraujas pasirodė ne dėl dvynių, tačiau medikai pareikalavo ligoninėje pasilikti iki pat gimdymo.

Tačiau dėl visa ko gydytojai skyrė magnio preparatus bei steroidus, kurie paskatino kūdikių vystymąsi.

„Medikai mane įspėjo, kad gali prireikti mano vaikus „ištraukti“ cezario pjūvio metu arba, kad jie gali gimti per anksti. Laimei, jie nemanė, kad kraujas bėgo iš dvynių. Tai mane smarkiai nuramino, tačiau dėl visa ko buvau paprašyta pasilikti ligoninėje iki pat gimdymo“, – prisiminė berniukų mama.

Visgi, ligoninėje ji ilgai negulėjo. Vos po savaitės moteriai prasidėjo sąrėmiai.

Abu berniukai gimė 11 savaičių anksčiau, nei numatyta, be to abudu svėrė vos 1,33 kg. Tačiau, nepaisant jų mažo svorio ir ankstyvo gimimo, dvyniai atrodė sveiki.

Ateitis miglota

„Vos gimę jie abu ėmė verkti. Girdėdama juos nusiraminau, supratau, kad mano vaikams viskas gerai. Žinoma, kadangi jie buvo smarkiai neišnešioti, kurį laiką turėjo praleisti ligoninės neonatologijos skyriuje. Laimei, prieš grįžtant namo jiems tereikėjo daugiau paaugti.

Kiek vėliau sužinojome, kad Jake smegenyse yra nedidelis kraujo krešulys. Gydytojai mus įspėjo, kad tai vėlesniame amžiuje gali išsivystyti į cerebrinį paralyžių. Deja, kol kas dėl to nieko negalime padaryti, turime laukti, kas bus.

Visgi, šiandien tiek Oli, tiek Jake jaučiasi puikiai. Jake dalyvauja labdaringoje veikloje bei kartu su juo lankomės neišnešiotų kūdikių ir jų motinų paramos grupėje. Joje mes jaučiamės suprasti, nes kartais sveikų vaikų motinos nesupranta sunkumų, su kuriais susiduria mamos, auginančios sergančius mažylius“, – prisipažino optimizmo neprarandanti Jane.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.