Atskleidė sveikatinančio augalo paslaptis – išgelbės ne vieną

Daugelio namus puošia Kvapioji kalizija (lot. callisia fragrans), kuri Lietuvoje geriau pažįstama auksinio ūso vardu. Tai iš Meksikos atkeliavęs daugiametis žolinis augalas, kuris gali užaugti iki maždaug metro aukščio ir turi stambius žalius lapus, kurių ilgis gali siekti 30 cm, o plotis – 5-6 cm. Stiprioje saulėkaitoje šie lapai įgyja violetinį atspalvį.

Savo žiniomis apie tai, kaip auksinį ūsą reikia paruošti vartojimui, su lrytas.lt portalu sutiko pasidalinti garsi Lietuvos žolininkė Jadvyga Balvočiūtė.<br>Flickr.com nuotr.
Savo žiniomis apie tai, kaip auksinį ūsą reikia paruošti vartojimui, su lrytas.lt portalu sutiko pasidalinti garsi Lietuvos žolininkė Jadvyga Balvočiūtė.<br>Flickr.com nuotr.
Daugelio namus puošia Kvapioji kalizija (lot. callisia fragrans), kuri Lietuvoje geriau pažįstama auksinio ūso vardu.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Daugelio namus puošia Kvapioji kalizija (lot. callisia fragrans), kuri Lietuvoje geriau pažįstama auksinio ūso vardu.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Kvapioji kalizija – vaistas nuo daugelio ligų.<br>123rf.com
Kvapioji kalizija – vaistas nuo daugelio ligų.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 2, 2017, 11:02 AM, atnaujinta Feb 2, 2018, 2:22 PM

Iš augalo stiebų auga ūgliai, vadinami ūsais, kurie yra sudaryti iš narelių. Būtent jie ir yra naudojami liaudies medicinoje, o būdų, kaip panaudoti auksinį ūsą gydymui yra begalė. Taip yra todėl, kad šios gėlės sultyse yra biologiškai aktyvių medžiagų iš flavonoidų (flavonolų) ir steroidų (fitosteroidų) grupės, galinčių padėti palengvinti daugelio ligų simptomus.

Flavonoidai – medžiagos, turinčios antiseptinio poveikio. Kalizijos sultyse esantys flavonoidai taip pat suteikia antinavikinį, antioksidantinį, diuretinį, tonizuojantį poveikį, jose gausu kapiliarus stiprinančių, priešuždegiminių savybių, šios sultys taip pat veiksmingai šalina natrio druskas.

Be flavonoidų, kalizijos sultyse yra steroidų (fitosterolių), kurie daro įtaką baltymų biosintezei ir turi antisklerotinių, priešnavikinių, antibakterinių savybių. Be šių biologiškai aktyvių medžiagų, sultyse yra daug organizmui svarbių mineralų – geležies, chromo, vario, nikelio.

Geriausia daryti užpiltines

Savo žiniomis apie tai, kaip auksinį ūsą reikia paruošti vartojimui, su lrytas.lt portalu sutiko pasidalinti garsi Lietuvos žolininkė Jadvyga Balvočiūtė.

Pasak žolininkės, auksiniu ūsu gali būti gydomos peršalimo, onkologinės, sąnarių, odos ligos, o iš augalo norint išpešti maksimalią naudą, geriausia jį užipilti degtine arba spiritu. Tokiu būdu išsaugomos visos naudingos augalo savybės, o pasigamintas vaistas turi ilgą galiojimo laiką.

„Norint pasigaminti trauktinę, reikia paimti 9 arba 12 ūso narelių, juos reikia supjaustyti ir užpilti puse litro degtinės arba 96 proc. spiritu. Po to dvi savaites šią užpiltinę reikia laikyti sandariai uždarytą, tamsioje vietoje. Šiam laikotarpiui praėjus skysčio nukošti nebūtina.

Visgi, spiritinę trauktinę geriausia naudoti išviršiniam gydymui, o degtinės užpilą galima ir gerti. Jį reikėtų vartoti du kartus per dieną po desertinį šaukštelį, kurį patartina sumaišyti su vienu valgomuoju šaukštu vandens likus pusvalandžiui iki valgio. Jeigu skrandis labai jautrus, tai daryti reikėtų praėjus 30-40 minučių po valgio.

Tikslios trukmės, kiek laiko reikėtų gerti šią trauktinę nėra, tačiau esant bendram nusilpimui, sutrikus imuninės sistemos veiklai, jį vartoti patartina apie pusę metų. Jeigu asmuo pastebi, kad ši trauktinė sukelia šalutinį poveikį, pavyzdžiui, viduriavimą ar skrandžio skausmą, reikėtų sumažinti dozę arba vartojimą nutraukti“, – įspėjo J.Balvočiūtė.

Panaudojimas – universalus

Auksinio ūso trauktinės panaudojimas – labai unversalus. Pavyzdžiui, spiritinės trauktinės 30 lašų sumaišius su kiaulienos taukais, galima pasigaminti žvakutes, kurias patogiausia laikyti sufasuotas šaldytuve.

„Iš kiaulienos taukų ir spiritinio užpilo pagamintas žvakutes galima naudoti tiek kosuliui, tiek sąnarių skausmams ar hemorojui gydyti. Jeigu kamuoja kosulys, vieną ar dvi žvakeles galima panaudoti krūtinei ir nugarai įtrinti. Jeigu vargina sąnarių skausmai, tokią žvakelę galima panaudoti skaudančios vietos įtrynimui, o jei nepatogumų kelia hemorojus, kiaulienos taukų ir užpiltinės žvakelę galima įsidėti į tiesiąją žarną.

Taip pat galima pasigaminti aliejaus. Jam reikia trijų šaukštų saulėgrąžų aliejaus ir šaukšto trauktinės. Šią tinktūrą labai svarbu prieš vartojimą kas kartą gerai suplakti, o panaudoti galima ją išgeriant arba trinant pažeistas vietas. Tačiau gerti reikėtų ne per mažiau nei du kartus“, – kalbėjo žinoma žolininkė.

Galima panaudoti ir šviežią

Jeigu netikėtai užklupo peršalimas, o trauktinės dar nesate pasigaminę, nusiminti nedėrėtų. Pasak J.Balvočiūtės, tokiu atveju galima naudoti ir šviežią augalą, tik reikia žinoti, kaip jį paruošti.

„Jei susirgote, trauktinės dar nespėjote pasiruošti, o ant palangės auga kaizija, jos ūglius galima panaudoti ir šviežius. Tam reikėtų susmulkinti tris valgomuosius šaukštus augalo ūso, užpilti litru verdančio vandens, dvylika valandų palaikyti termose ir nukošti. Šį viralą galima naudoti šviežią arba užšaldyti ledukų formelėse, kad neimtų rūgti ir geras išliktų dar kelias dienas. Jį, kaip ir spiritinę trauktinę, galima ne tik gerti, bet ir skaudamas vietas trinti“, – sakė ji.

Auginimas nesudėtingas

Laimei, šis augalas yra nereiklus, o jo auginimas nereikalauja jokių pastangų. Svarbiausia parinkti tinkamą, gerai apšviestą vietą, kurioje kalizija negautų tiesioginių saulės spindulių ir augalo neperlieti.

Gėlės dauginimas taip pat nesudėtingas – pakanka nuskintą šakelę pamerkti į vandenį, palaukti kol ims leisti šaknis ir pasodinti į purią, humuso turinčią žemę. Paprastai kalizija greitai prigyja ir, tinkamai prižiūrima, gana greitai užauga.

Tačiau labai svarbu nenaudoti jokių cheminių trąšų, kadangi tokiu atveju augalas bus netinkamas naudoti gydymui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.