Su žmonėmis žiauriai eksperimentavęs panevėžietis gydytojas tik šypsojosi

Kelerius metus užsitęsusi vadinamoji eksperimentinių triušių byla visiškai nuvylė nukentėjusius pacientus – jie jau nebesirodo net baigiamuosiuose bylos posėdžiuose. O kam eiti? Juk su žmonėmis, atrodo, nežmoniškai eksperimentavęs žinomas gydytojas vis tiek nesulauks bausmės.

R.Pakšys atidžiai klausėsi prokurorės žodžių.<br>D.Krasausko nuotr.
R.Pakšys atidžiai klausėsi prokurorės žodžių.<br>D.Krasausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Krasauskas, www.panskliautas.lt

Feb 6, 2017, 10:57 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 4:49 PM

Iš nukentėjėlių – tik vienas

Ketvirtadienį po ilgos pertraukos Panevėžio apylinkės teismas vėl ėmėsi skandalingosios medikų eksperimentų su žmonėmis bylos, jos centre – buvęs Panevėžio ligoninės 2-ojo vidaus ligų skyriaus vedėjas Rimantas Pakšys.

Iš keliolikos nukentėjusių pacientų į posėdį atvyko tik vienas: 71 metų Vytautas Kaušila.

Per pertrauką korespondento kalbintas vyras piktinosi užsitęsusiu bylos nagrinėjimu.

„Tiek daug laiko praėjo, ką ten beprisiminsi, kaip ten buvo“, – sakė nukentėjėlis.

Per kelerius metus trukusį teismo procesą buvo apklausta daug liudytojų. Nemažai posėdžių neįvyko dėl teisiamojo, kitų proceso dalyvių ligų.

Šįkart byla jau – finišo tiesiojoje, įvyko baigiamosios kalbos. Paprastai prokurorai per ginčus pasiūlo, kokią bausmę reiktų skirti teisiamajam, tačiau šiuo atveju taip neįvyko.

Kaip jau rašėme, teismui teks tik pranešti, ar R.Pakšys kaltas, ar ne, o bausmė suėjus senačiai nebus skiriama.

Prokurorė Lina Šimonienė savo kalbą susirašė į 100 lapų. Kaltinimą sudaro 91 epizodas. Jos kalba tęsėsi iki pat vakaro, tačiau vis tiek nespėjo visko baigti – liko perskaityti dar 35 lapus.

Kitas posėdis numatytas po dviejų savaičių. Tuomet pasisakys kiti proceso dalyviai, paskutinį žodį turėtų tarti ir teisiamasis.

Viską brukę tik dėl pinigų

Prokurorė savo ilgoje kalboje teigė, kad savo kaltę R.Pakšys pripažįsta tik dėl dokumentų klastojimo. Pareigūnė netiki teisiamojo aiškinimu, kad be sutikimo ir neatlikus tyrimų žmones į eksperimentą jis įtraukė norėdamas jiems padėti.

Neteisėtai atlikti du medicininiai tyrimai. Vienas buvęs dėl reumatoidinio artrito, antrasis – dėl gripo vakcinos. Šiuos klinikinius tyrimus buvo užsakiusi užsienio bendrovė.

Abiejų tyrimų centrai buvo įkurti R.Pakšio vadovaujamame skyriuje.

Tyrėjai išsiaiškino, kad tik dėl reumatoidinio artrito atliekamame tyrime teisiamasis buvo paskirtas pagrindiniu tyrėju, tačiau gripo vakcinos bandyme tokių pareigų oficialiai neturėjo.

Prokurorė sakė, kad šio bandymo pagrindine tyrėja buvo paskirta vilnietė mokslų daktarė Ligita Jančorienė. Ji irgi buvo teisiama šioje byloje, tačiau senatis jai suėjo gerokai anksčiau, kai dar galiojo senesnė tvarka, todėl teismas nesprendė jos kaltės klausimo.

Prokurorės manymu, jei L.Jančorienė būtų atlikusi savo pareigą, nei R.Pakšys, nei kiti medikai – buvusi jo žmona Rita Pakšienė ir Salvija Vilutienė, kurioms išsigelbėjimo ratu irgi tapo senatis, nebūtų tapę teisiamaisiais.

Vilnietė, sudarydama sutartį, melagingai įrašė, kad dirba Panevėžio ligoninėje, nes tai buvo viena iš būtinų sąlygų.

Prokurorė nurodė, kad gydytoja netgi nebuvo atvykusi į Panevėžį, apsiribojo tik susirašinėjimu su farmacininkais. Todėl Panevėžyje R.Pakšys dirbęs savavališkai, piktnaudžiaudamas ir masiškai klastodamas dokumentus.

Jis įdarbino buvusią žmoną R.Pakšienę, nors ji neturėjo aukštojo medicininio išsilavinimo ir negalėjo tapti tyrėja.

Buvę nuslepiami nepageidaujami reiškiniai ir taip klaidinami tyrimų užsakovai.

Viskas – tik kad daugiau uždirbtų pinigų.

Pakišdavo tik pasirašyti

Tyrėjai išsiaiškino, kad dalis pacientų į tyrimus buvo įtraukiami pažeidžiant tvarką.

Ligų iškamuoti žmonės gydėsi R.Pakšio vadovaujamame skyriuje. Ligoniams gydytojas užsiminė, kad yra naujų vaistų, ir pasiūlė juos išbandyti.

Aiškėja, kad ne visi žmonės galėjo dalyvauti tyrime. Viena iš būtinų sąlygų buvo ta, kad pacientai turėjo sirgti reumatoidiniu artritu ir vartoti tam tikrus vaistus. Vienas nukentėjėlis tokia liga net nesirgo, tačiau buvo įtrauktas į eksperimentą.

Prokurorės nuomone, buvo stengiamasi įkalbėti kuo daugiau žmonių dalyvauti tyrime, nes jų gausa lėmė užmokesčio dydį.

Eksperimento dalyviams nebuvę paaiškinta, kokios pasekmės jų gali laukti išbandant naujus vaistus. Pats medikas užpildydavęs sutikimo dokumentus ir duodavęs pasirašyti pacientams.

Teisiamasis tik šypsojosi

Dar vienoje Panevėžio apygardos teisme nagrinėjamoje R.Pakšio byloje, kurioje jis kaltinamas dar ir draudžiamais biomedicininiais tyrimais su žmonėmis bei neatsargiu gyvybės atėmimu, taip pat suėjo senatis. Šioje byloje nuosprendis bus skelbiamas po 3 savaičių.

Kaip ir per ankstesnius posėdžius, taip ir dabar, R.Pakšys su „Panevėžio kraštu“ nebendravo. Kalbinamas korespondento jis šypsojosi, tačiau nieko neatsakė.

Prieš tris mėnesius medikas savo namuose buvo paslaptingai sumuštas dviejų plėšikų. Tyrimas dėl šio nusikaltimo tęsiamas toliau, įtariamieji nustatyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.