JAV farmacijos pramonės atstovai palaiko siekį mažinti vaistų kainas

Trečiadienį „Local American Working Group“ (LAWG) nariai ir grupės vadovė, advokatė Rūta Pumputienė, susitiko su Sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga bei viceministre Kristina Garuoliene. Susitikimo metu LAWG aptarė galimus bei ministerijos siūlomus vaistų kainų politikos sprendimus siekiant sumažinti vaistų kainas Lietuvoje, kuriuos JAV bendrovių įmonės tvirtai palaiko.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2017, 3:50 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 12:45 AM

„LAWG – aukščiausiais etikos ir skaidrumo standartais paremta darbo grupė, vienijanti JAV inovatyvios farmacijos kompanijas „AbbVie“, „Amgen“, „Johnson&Johnson“ ir „Pfizer“, siekia sustiprinti dialogą tarp visų suinteresuotų pusių, gerinant vaistų politiką Lietuvoje, todėl džiaugiamės, kad analogiško poveikio vaistų (generinių ir pasibaigusio patento vaistų) kainų mažinimo, kaip ir maksimalaus skaidrumo vaistų kompensavimo procese siekimo bei inovacijų prieinamumo gerinimo klausimai, kuriuos LAWG kėlė nuo pat įsisteigimo Lietuvoje, galiausiai pasiekė aukščiausią valstybinį lygmenį“, – po susitikimo su Sveikatos apsaugos ministru ir viceministre teigė R. Pumputienė.

LAWG asocijuota grupė pritaria Sveikatos apsaugos ministerijos siekiui imtis teisės aktų pataisų, kurios leis ne tik sutaupyti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų, bet ir pagreitins vaistų patekimo kelią iki pacientų. „Daugiausiai vartojamiems vaistams – analogiško poveikio, t.y. generiniams arba pasibaigusio patento vaistams – išleidžiama apie 50 proc. PSDF biudžeto: tai yra viena didžiausių biudžeto išlaidų dalių Europoje, kai tuo tarpu inovatyvių vaistų prieinamumas Lietuvoje – vienas prasčiausių Europoje“, – po susitikimo kalbėjo advokatė R. Pumputienė.

Dar prieš metus LAWG užsakymu ir konsultacijų ir audito bendrovės „Ernst & Young Baltic“ atliktas tyrimas nustatė, jog pakeitus analogiško poveikio vaistų (generinių ir pasibaigusio patento) kompensuojamųjų vaistų kainų reglamentavimą, tiek valstybė, tiek patys pacientai Lietuvoje per metus galėtų sutaupyti apie 70 mln. eurų. Šis tyrimas taip pat atskleidė, kad Lietuvoje esantis vaistų kainų teisinis reglamentavimas nėra palankus siekti nei PSDF biudžeto efektyvaus valdymo, nei kuo mažesnių visuomenės išlaidų daugiausiai vartojamiems vaistams.

Pasak advokatės, rezervų gerinant bendrą išlaidų vaistams skyrimo efektyvumą ir trūkstamų vaistų prieinamumą tikrai yra, ką parodo ir Sveikatos apsaugos ministerijos aktyvūs veiksmai, todėl šių rezervų išnaudojimas labai laukiamas ir sveikintinas.

Tuo pačiu reikia nepamiršti, kad maksimalus skaidrumas, viešumas ir objektyvumas sprendimų priėmimo lygyje dėl kompensuojamų vaistų, ko ir siekia savo naujausiais pasiūlymais Sveikatos apsaugos ministerija, taip pat yra būtina sąlyga siekiant vaistams išleidžiamas lėšas panaudoti kaip įmanoma efektyviau, bei užtikrinant modernaus gydymo prieinamumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.