Aptikote ant savo kūno tai? Padaromos 2 klaidos, kurios turi baisių pasekmių

Erkės jau pabudo ir yra labai alkanos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Erkės jau pabudo ir yra labai alkanos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 6, 2017, 11:05 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 1:15 PM

Mūsuose vis dar dažnai galvojama, kad erkės ir jų platinamos ligos yra vasaros aktualija. Tai – mitas. Iš tikrųjų šie parazitai bene aktyviausi ir pavojingiausi yra būtent ankstyvą pavasarį, mat po žiemos miego nubunda labai išbadėję. Todėl pats laikas prisiminti svarbiausią informaciją apie tai, ką daryti ir ko vengti įsisiurbus erkei, kaip ją ištraukti pačiam ir kada kreiptis į medikus, socialiniame tinkle „Facebook“ primena Kauno klinikų Skubiosios medicinos klinika.

Erkinį encefalitą sukeliantys virusai gyvena užsikrėtusių erkių seilių liaukose, todėl jie perduodami žmogui vos tik įsisiurbus, o Laimo ligą sukeliančios bakterijos gyvena šių parazitų žarnyne ir tik po kelių – keliolikos valandų gali patekti į žmogaus organizmą. Tad nors greitas erkės pastebėjimas ir ištraukimas dažniausiai neapsaugo nuo erkinio encefalito, jis gali efektyviai apsaugoti nuo Laimo ligos.

Yra dvi esminės klaidos, kurias dažniausiai padaro žmonės, bandydami ištraukti įsisiurbusią erkę. Pirmiausia, bando ją kaitinti, tepa žibalu, aliejumi, laku, vazelinu ar kitomis medžiagomis. Deja, taip užuot palengvinę erkės ištraukimą, jūs priversite ją gausiau išskirti seilių ir taip palengvinti erkės pernešamų virusų bei bakterijų perdavimą žmogui.

Antra, įsisiurbusias erkes neretai bandoma sutraiškyti, spausti ar badyti, o tai taip pat ženkliai padidina tikimybę, kad erkės kūno skysčiai kartu su virusais bei bakterijomis pateks į žmogaus organizmą per jos straubliuką įsisiurbimo vietoje ir aplinkinę mikrožaizdelę.

Tad, kaip iš tiesų reikia ištraukti erkę? Suimkite ją švariu pincetu kiek įmanoma arčiau odos, taip sumažinsite riziką, kad, nutrūkus pilveliui, galva ar straubliukas liks odoje. Švelniu bet tvirtu judesiu tempkite erkę į viršų. Nesukiokite! Sukiojant erkę į šonus dažniausiai išorinė jos dalis nutrūksta ir straubliukas lieka odoje.

Ištraukus erkę įsisiurbimo vietą reikia kruopščiai nuplauti šiltu muilinu vandeniu ir dezinfekuoti spiritu ar kita tam skirta priemone. Jei straubliukas liko odoje, organizmas svetimkūnį pats vėliau pašalins.

Į medikus reikia kreiptis jei per 30 dienų nuo erkės įsisiurbimo pasireiškia gripą primenantys simptomai: karščiavimas, galvos ir raumenų skausmai, pykinimas, vėmimas. Tai pat pasikonsultuoti reikėtų jei įsisiurbimo srityje pakinta oda: atsiranda raudonis, berimai, susiformuoja gumbas, jis pūliuoja, pasireiškia kiti uždegimo požymiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.