Skandalas ligoninėje: panaudoti vienkartiniai vamzdeliai – kitam dūstančiajam į burną

Pasvalio, Biržų ir Rokiškio rajonų ligoninėse nustatyta pažeidimų, kurie kelia grėsmę pacientų sveikatai. Pasenusios medicinos priemonės, trūkumas būtinųjų priemonių ir vaistų, prastas specialistų pasirengimas atsakingam darbui reanimacijoje – tai tik surasto ledkalnio viršūnė.

Pasvalio, Biržų ir Rokiškio rajonų ligoninėse nustatyta pažeidimų, kurie kelia grėsmę pacientų sveikatai.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Pasvalio, Biržų ir Rokiškio rajonų ligoninėse nustatyta pažeidimų, kurie kelia grėsmę pacientų sveikatai.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Inga Smalskienė, www.panskliautas.lt

Mar 21, 2017, 9:19 AM, atnaujinta Apr 13, 2017, 11:29 AM

Ar tikrai nedelsdami ištrauks iš mirties nagų?

Taupant sveikatos priežiūrai skirtas lėšas į ligonines guldomi tik sunkūs ligoniai. Stacionare žmonės tikisi sulaukti geresnės pagalbos. Tačiau jie net nenutuokia, kad čia darbuojasi nepakankamos kvalifikacijos specialistai, kad medikai naudoja pasibaigusio galiojimo medicinos priemones, o vienkartines priemones, užuot jas išmetę į šiukšlių dėžę, panaudoja kitam pacientui. Ligoniai tiriami medicinos prietaisais, kurių rodmenys gali būti netikslūs.

Kad ligoninėse daug netvarkos, atskleidė Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos pernai atliktas 26 šalies gydymo įstaigų patikrinimas.

Panevėžio apskrityje tikrintojai aplankė Pasvalio, Biržų, Rokiškio rajonų ligonines.

Visose trijose jie užfiksavo ne po vieną pažeidimą.

Bent jau sterilizavo

Kaip teigia tikrintojai, Pasvalio ligoninėje gydytojai akušeriai-ginekologai nedirbo visą parą, nors turėjo. Rokiškio rajono ligoninėje lygiai taip pat nusižengė naujagimių ir vaikų ligų gydytojai. Biržų ir Rokiškio ligoninėse kartu su slaugytojais visą parą nedirbo jų padėjėjai.

Rokiškio ir Pasvalio ligoninėse dirbantys ginekologai, naujagimių ligų gydytojai, akušerės, vaikų bei bendrosios praktikos slaugytojos nebuvo baigusios privalomų papildomų profesinio pasirengimo kursų.

Visų patikrintų rajonų ligoninių medikai naudojo pasibaigusio galiojimo medicinos priemones. Rokiškio ligoninėje rasti nebegaliojantys vakuuminis mėgintuvėlis, infuzijos rinkinys, vienkartinės pirštinės, sterili tvarsliava.

Biržų ligoninėje rasti 37 nebegaliojantys vakuuminiai mėgintuvėliai.

Pasvalio ligoninėje buvo pasenusių šlapimo kateterių, krūtinės kateterių, siurbimo kateterių, maitinimo vamzdelis, siurbimo sistema, kvėpavimo filtras, echoskopijoms naudojami geliai, intubacijos, endotrachėjinių vamzdelių, nesterilios marlės.

Pasvaliečiai medikai pakartotinai naudojo vienkartinius orofaringinius vamzdelius, skirtus teikti pagalbą dūstantiems ligoniams. Tiesa, kitam pacientui į burną šiuos vamzdelius dėdavo jau sterilizuotus.

Neturėjo būtiniausių vaistų

Visos trys tikrintos Panevėžio apskrities ligoninės neturėjo būtinų medicinos priemonių ir vaistų.

Biržų rajono ligoninės Anestezijos ir reanimacijos skyriuje tarnybos specialistai nerado privalomų turėti infuzinių tirpalų šildymo priemonių.

Pasvalio ligoninės Akušerijos skyrius nepasirūpino spirituotomis servetėlėmis, pirmosios pagalbos vaistinėlėje trūko vaistų.

Rokiškio ligoninės Akušerijos ir ginekologijos skyrius patikrinimo metu neturėjo gerklų kaukių, dviejų rūšių kateterių, būtinų vaistų rinkinio.

Visose trijose ligoninėse nebuvo periodiškai atliekama medicinos prietaisų techninė priežiūra, garantuojanti jų rodmenų patikimumą.

Neturėjo chirurgų licencijos

Ligonines tikrinusios tarnybos specialistai nustatė, kad Biržų ligoninės Chirurgijos skyriuje dirbo du gydytojai, neturintys chirurgų licencijos. Jie neturėjo teisės dirbti ligoninės padalinyje, teikiančiame chirurgijos paslaugas.

Tiesa, Akreditavimo tarnyba netikrino, kokias konkrečias intervencijas ir operacijas šie medikai atliko.

Šios ligoninės Anestezijos ir intensyviosios terapijos skyriuje buvo įdarbinta bendrosios praktikos slaugytoja, kuriai trūko kompetencijos dirbti tokiame skyriuje. Ligoninėje slaugytojo padėjėju įdarbintas asmuo nebuvo baigęs specialių kursų ir negalėjo eiti šių pareigų.

Rokiškio ligoninės Intensyviosios terapijos skyriuje dirbusi slaugytoja ne tik nebuvo baigusi anestezijos ir intensyviosios pagalbos mokymų, bet apskritai neturėjo bendrosios praktikos slaugos licencijos.

Ligoninės turi savus medicinos auditorius, kurie vertina paslaugų kokybę. Jie privalo baigti profesinės kvalifikacijos tobulinimosi kursus, tačiau nė vienos iš minėtų Panevėžio apskrities ligoninių specialistai tokių mokymų nepraėjo.

Vadovui tai – tik smulkmenos

Visų trijų ligoninių vadovai atsakydami į kritiką tvirtino, kad ne viskas taip blogai, kaip atrodo.

Pasvalio ligoninės vyriausiasis gydytojas Rolandas Rastauskas sakė, kad nebuvo ir nėra taip, jog kuriuo nors paros metu į ligoninę atvykusioms moterims nebūtų suteikta akušerio-ginekologo pagalba.

Pasak jo, patikrinimo metu, kai esą nebuvo rasta budinčio ginekologo, šis nuo 12 iki 13 valandos darbavosi tame pačiame akušerijos-ginekologijos skyriuje esančiame echoskopijų kabinete.

Ligoninės vadovas neneigia, kad kai kurių medicinos priemonių galiojimas buvo pasibaigęs, kai kurių trūko. R.Rastausko nuomone, tai smulkmenos.

Paklaustas apie pakartotinį vienkartinių priemonių naudojimą, gydytojas paaiškino, kad vienkartiniai dezinfekuoti vamzdeliai sveikatai žalos nepadaro.

„Tačiau į pastabas atsižvelgėme, dabar panaudoję vamzdelius išmetame“, – tikino R.Rastauskas.

Vyriausiasis gydytojas paaiškino ir kodėl su gimdyvėmis ir naujagimiais dirbantys specialistai nėra baigę privalomų naujagimių gaivinimo, transportavimo mokymų. Jo teigimu, ministerija dar 2013 metais išleido įsakymą dėl tokių kursų rengimo, bet jų kaip nėra, taip nėra.

Gal kokio švirkšto ir neišmetė į šiukšlių dėžę

Rokiškio rajono ligoninei tuo metu, kai buvo tikrinama, vadovavo dabar jau seimūnu tapęs Raimundas Martinėlis.

Prieš kelias dienas ligoninės direktorės pareigas pradėjo eiti konkursą laimėjusi tvarkietė politikė Ramunė Markevičienė. Kovo pradžioje su „Panevėžio kraštu“ kalbėjosi laikinoji vadovė Marijana Čeponytė.

Pastaroji buvo labai lakoniška atsakinėdama į korespondentės klausimus.

„Gal koks vienas pasibaigusio galiojimo švirkštas ir galėjo būti neišmestas į šiukšlių dėžę. Akreditavimo tarnybos specialistai labai preciziški“, – nesureikšmino pašnekovė.

M.Čeponytė irgi antrino R.Rastauskui, kad nebuvo sudarytos sąlygos medikams kelti kvalifikaciją, tik dabar pradedama važiuoti į mokymus.

Taip pat Rokiškio ligoninės atstovė neigė, kad jų gydymo įstaiga neužtikrino, jog visą parą budėtų naujagimių ar vaikų ligų gydytojas, ir svarstė, kad tikrintojų nemalonę jie veikiausiai užsitraukė dėl darbo grafike atsiradusio „lango“.

Negalėjo būti, ir tiek

„To negalėjo būti!“ – taip į tikrintojų teiginius apie Chirurgijos skyriuje dirbusius du chirurgų licencijos neturinčius gydytojus atrėžė Biržų rajono ligoninės vyriausiasis gydytojas Nikolajus Jeloza.

Paklaustas, ar skaitė Akreditavimo tarnybos patikrinimo išvadas, atsakė teigiamai, tačiau prisipažino viso teksto gerai neatsimenąs. Vėliau ligoninės vadovas vis dėlto prisiminė, kad tuo metu, kai buvo atliekamas patikrinimas, ligoninėje budinčiais gydytojais dirbo du rezidentai – būsimi ortopedai traumatologai.

Pasak N.Jelozos, pernai ligoninėje buvo atskiri chirurgijos ir ortopedijos skyriai, o šiemet jie sujungti į vieną. Vienas iš rezidentų jau turi ortopedo traumatologo diplomą.

Visi tikrintų ligonių vadovai vienu balsu tikino, kad nė kalbos negali būti, jog rentgeno ar kiti spindulius skleidžiantys medicinos aparatai būtų techniškai netikrinami. Esą buvo nepatikrinti tik tokie smulkūs aparatai, kaip, pavyzdžiui, kraujospūdžio matavimo.

Nors ligoninės ir linkusios ginčytis, didžiąją dalį nustatytų pažeidimų jos pašalino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.