Aurelijus Veryga prabilo apie medicininių kanapių legalizavimą

Užsienio spaudoje vis daugėjant publikacijų apie medicininių kanapių aliejų, Lietuvoje ši tema taip pat vis dažniau prisimenama. Organizuojamos diskusijos, yra įsikurusi ir Lietuvos medicininių kanapių asociacija. Už kanapių legalizavimą medicininiais tikslais pasisako ir kai kurie politikai, tačiau sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad toks klausimas nėra prioritetas.

Už kanapių legalizavimą medicininiais tikslais pasisako ir kai kurie politikai, tačiau sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad toks klausimas nėra prioritetas.<br>V. Balkūnas
Už kanapių legalizavimą medicininiais tikslais pasisako ir kai kurie politikai, tačiau sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad toks klausimas nėra prioritetas.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2017-04-20 11:31, atnaujinta 2017-04-21 23:17

„Kalbant apie kanapes neretai painiojamos kelios sąvokos. Viena, tai kanapių produktai, pavyzdžiui, aliejai. Kai kalbama apie medžiagas, paimamas iš kanapių – CBD, cannabidiolis ar tetrahidrokanabinolis atitinkamomis proporcijomis – dėl šių leidimo naudoti medicinoje nematau jokios problemos. Jei vaistas saugus, patvirtinta, kad jis gydo, turi realų efektą – būtų keista neleisti.

Problema kyla, kai įsivaizduojama, kad visas problemas sprendžia rūkomos kanapės. Tai nėra gydymo produktas.

Jei Lietuvoje atsirastų produktų, kurių sudėtyje yra šių medžiagų, veikiausiai tektų keisti įstatyminę bazę. Pavyzdžiui, morfinas yra draudžiamas, tačiau medicinoje kai kuriais atvejais naudojamas.

Svarbu suprasti, kad kanapės sukelia priklausomybę, tam tikrų kognityvinių funkcijų pakenkimus, paveikia emocinį intelektą, kelia elgesio problemų (pavyzdžiui, kaip vairavimas apsvaigus), neigiamai veikia kvėpavimo organus.

Nors šias rizikas bandoma neigti, tačiau kaip pavyzdį galima pateikti švaraus laikraščio rūkymą, kuomet tai daroma, prikvėpuojama smalkių.

Taigi yra trys dalykai – dekriminalizavimas, kai vartotojas nebaudžiamas už marihuanos turėjimą ir vartojimą. Tai aš palaikyčiau, nes priklausomą žmogų reikia ne bausti, o gydyti. Antras dalykas – medicininių preparatų įteisinimas ir naudojimas. Tam nereikia nieko įteisinti, legalizuoti. Trečias variantas – rekreacinių (pramoginių) kanapių legalizavimas, kai iki tol buvusi narkotinė medžiaga braukiama iš draudžiamų sąrašo, tampa legali. Aš būčiau prieš šį variantą, nes mes ir taip turime problemų ir mums nereikia dar vienos.

Apibendrinant reikėtų pasakyti tai, kad kanapių legalizavimas netgi medicininiais tikslais nėra nei šios dienos, nei šių metų prioritetas. Tokie sprendimai turi būti priimami labai atsakingai, įvertinus galimas rizikas, užsienio šalių patirtį. Taip, kai kuriose Europos šalyse jos yra naudojamos medicininiais tikslais, tačiau Baltijos šalyse – ne. Tad pirmiausia būtina išanalizuoti situaciją, įvertinti rizikas. Be to, jei ateityje būtų nuspręsta jas legalizuoti medicininiais tikslais, turėtų būti sukurtas labai aiškus ir griežtas mechanizmas, kad nebūtų galimybės piktnaudžiauti“, – teigė A.Veryga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.