Liveta Kazlauskienė scenoje patyrė šalutinį vaistų poveikį: „Jaučiausi lyg kosmose“

Liveta Kazlauskienė jau daugelį metų scenoje. Ji pripažįsta, kad toks gyvenimo būdas turi ir neigiamų pasekmių, kurios atsiliepia sveikatai, o dėl to tenka vartoti vaistų ir kartais ne po vieną iš karto. Žinoma moteris paatviravo, kad dėl kai kurių vaistų derinių yra tekę patirti ir šalutinių poveikių, pavyzdžiui, alerginių reakcijų, dėl kurių teko skubėti pas medikus.

Liveta Kazlauskienė jau daugelį metų scenoje. Ji pripažįsta, kad toks gyvenimo būdas turi ir neigiamų pasekmių, kurios atsiliepia sveikatai.<br>Vidmantas Balkūnas
Liveta Kazlauskienė jau daugelį metų scenoje. Ji pripažįsta, kad toks gyvenimo būdas turi ir neigiamų pasekmių, kurios atsiliepia sveikatai.<br>Vidmantas Balkūnas
Liveta Kazlauskienė apie vyrą: „Jam moterys patinka, baisu, kad vieną dieną namo nepareis“.
Liveta Kazlauskienė apie vyrą: „Jam moterys patinka, baisu, kad vieną dieną namo nepareis“.
Dainininkė Liveta Kazlauskienė su dukra Ingrida.<br>T.Bauro nuotr.
Dainininkė Liveta Kazlauskienė su dukra Ingrida.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Apr 20, 2017, 10:24 AM, atnaujinta May 5, 2017, 11:58 AM

- Liveta, pradėkime nuo lengvesnių klausimų, į kuriuos jums bus kiek lengviau atsakyti. Ar jūs derinate drabužius?

– Derinu ir labai stengiuosi,bet pasiklausiu profesionalų kas dera tarpusavyje ir tada lengviau.

- O kaip su maisto produktais?

– Su maisto produktais mes taip pat domimės daug šituo klausimu ir tikrai derinam, jeigu valgome mėsą, tai stengėmės ją valgyti tik su daržovėmis, nevalgome bulvių.

- Dabar pakalbėkime apie vaistus. Jūs turbūt girdėjote, kad apie vaistus mes kalbame plačiąja prasme, kad ir gydomieji kremai, papildai ir vitaminai – visa tai yra vaistai. Ar teko vartoti daugiau negu vaistus vienu metu?

– Na dabar yra susiklosčiusios tokios gyvenime aplinkybės, kad tenka naudoti ne vieną vaistą, vienu metu. Gydytojai paskyrė, tačiau apsie savo sveikatą kalbėdama nesiplėsiu. Taip, tenka vartoti ir tai yra hormoniniai vaistai ir tam, kad juos tarpusavyje suderinčiau, tenka kreiptis į specialistus.

Kitą kartą atsitinką taip, kad ateini ir gydytojo nebūni paklausęs tarkime, kad vieną vaistą turi gerti ir šalia jo reikia išgerti kitą vaistą. O jei dar pamiršti ką gydytojas būna pasakęs... Labai gerai būna, kada apsišvietę ir gerai paruošti vaistinėse specialistai dirba vaistinėje. Tada aš užduodu klausimus ir ramiai nusipirkusi vaistus einu namo ir geriu juos, kaip vaistinėje rekomendavo.

Iš tiesų vaistų suderinamumas yra labai svarbu. Niekas be vaistininko ar gydytojo gi apie tai negali papasakoti: nei parduotuvėj kokia pardavėja, nei benzino kolonėlėje operatorius.

- Vadinasi ta frazė „vaistų suderinamumas“ jums yra pažįstama ir aktuali?

– Taip, man šita frazė yra tikrai aktuali ir dažnai ja pasinaudoju praktikoje, nes dabar tenka naudoti ne vieną vaistą vienu metu. Pati žinau, kad tikrai vienu metu negalima visų vaistų išgerti tarkime, poros vaistų ir papildų. O kiti žmonės susideda į delniuką vienu metu visus nuryja – užgeria vandeniu ir viskas. To daryti niekada negalima, reikia būtinai žinoti, koks vaistas su kokiu dera tarpusavyje. Ir tik po kurio laiko galima gerti kitus vaistus.

Man pačiai yra buvę, kad taip išgėriau vaistų prieš koncertą ir visa virpėjau. Visą koncertą pravirpėjau ir galvojau kas čia vyksta, netgi dainuoti buvo sunku. Anksčiau gydytis stengdavomės žolelėmis, bet žolelės tai yra pradinė profilaktika, gal tinkama pradinėje ligos stadijoje. Tačiau jeigu susiduri su rimtesne ligos forma, tai gydytojo rekomendacijos būtinos ir svarbu jų griežtai laikytis tų rekomendacijų. Ir tarpusavyje derinti vaistus svarbu! Yra tokių nesuderinamų vaistų, kad galite įsivaizduoti: sudėkite namuose druskos, rūgšties, cukraus, sodos ir acto įpilkite ir pažiūrėkit kas gausis. O ką gauna organizmas? Tiesiog bombą, gali kažkas labai rimto įvykti, jeigu jų nederinsite.

- Aš dabar truputį jaučiuosi kaip paskaitoje apie sveikatą. Labai daug išmanote apie vaistus ir jų šalutinį poveikį.

– Žinote, visa tai ateina su gyvenimo patirtimi, su praktika, vartojant vaistus. Kadangi, mes labai daug dirbame, koncertuojame, nereguliariai maitinamės, tai automatiškai ir gaunasi taip, kad mes susiduriame su sveikatos sutrikimais, kada nori ar nenori. privalai vartoti vaistus, kad galėtum atsistoti ant kojų ir vėl važiuoti pas savo gerbėjus. Tie vaistai, jei jų nesuderini, atsisuka antru lazdos galu. Pavyzdžiui, grįžti naktį pasikrovęs geros energijos nuo gerbėjų ir ilgai neužmiegi. Tada žmonės griebiasi raminančių preparatų. Mes to nenaudojame, bet aš išgeriu šilto pieno prieš miegą ir mane ji labai greitai atjungia. Bet jeigu, pavyzdžiui, išgerčiau kokių lašelių ar dar ko, manau, paskui ryte negalėčiau atsibusti.

Mane paskutiniu metu labai kamuoja alergija, aš išgėriau nuo alergijos vaistų, atvažiavo prieš koncertą gydytojai suleido dar vaistų, nuvežė į ligoninę, ligoninėj dar suleido vaistų ir aš turėjau koncertuoti. Tai įvyko 20 mininučių iki koncerto, o po to jie pradėjo veikti... Ir aš galvojau, kokiame aš čia kosmose atsidūriau... Lempos aplinkui skraido, atrodė kaip techninės, kosminės inovacijos. Reikėjo susikaupti, sutelkti, bet man buvo negerai, todėl, kad organizmas vienu metu gavo per didelę dozę ir iš manęs pačios, nes pati sau nusistačiau diagnozę ir išgėriau ir dar gydytojai suleido nepaklausę, kokius vaistus aš buvau vartojusi prieš tai. Tragedija buvo kažkokia. Šokas.

- Kadangi jums aktualu, galbūt jau esate girdėjus apie, tai kad „Gintarinėje vaistinėje“ yra tokia programa, kur galima nusinešti vaistus, kuriuos vartojate vienu metu ir pasitikrinti, ar jie dera tarpusavyje?

– Aš apie tai sužinojau visai neseniai ir mes labai visa šeima apsidžiaugėme. Apsidžiaugė ir mūsų močiutė, kuri turi nemažą krepšelį vaistų. Vaistų suderinamumas gi yra labai svarbus kiekvieno žmogaus gyvenime.

- Tai, apie ką mes šiandien su jumis kalbėjome, yra naudinga žinoti visuomenei ir verta šviesti žmones tokiais klausimais, kaip vaistų suderinamumas?

– Vaistų suderinamumo programa turi būti tikrai kuo daugiau viešinama visuomenėje. Žmonės privalo žinoti apie tai. Aš esu mačiusi parduotuvėse prie kasų yra padėtų vaistų, tai žmonės kitą kartą prabėgdami pro šalį pasiima vieną ar kitą. Bet tai yra vaistai, mes nežinome, imame tą vaistą, geriame, o gal apkrauname savo kepenis, inkstus, antinksčius, o gal tas vaistas visiškai netinka.

Aš pati esu tikrai nemažą porciją vaistų išgėrusi, kurie man visiškai netiko ir sukėlė alergiją. Po to reikėjo važiuoti pas gydytojus. Savigyda tikrai neverta užsiiminėti, negaiškite laiko, negadinkite savo organizmo funkcijų ir kreipkitės geriau į medikus, o jeigu jau negalite nueiti pas juos, tai vaistininkams užduokit visus rūpimus klausimus. Taip, kaip mes darom: ir Petras ir Ingrida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.