Asta Baukutė: „Apie daugelį dalykų gyvenime reikia galvoti“

Aktorė ir TV projektų komisijų narė Asta Baukutė neslepia – vaistai svarbūs ir įdomūs dažniausiai pensininkams. Tuo tarpu ji pati dažniau pasikliauja natūraliais gydymo metodais. Tačiau ar informacija apie vaistų suderinamumą jai girdėta?

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 28, 2017, 11:24 AM, atnaujinta May 5, 2017, 12:37 PM

- Ar jūs derinate tokius dalykus kaip maistas, drabužiai, maisto produktai tarpusavyje?

- Taip, tai svarbu. Ne be reikalo man yra 50 metu ir aš atrodau daug geriau negu skaičius pase. Manęs daugelis klausia kodėl, kur mano paslaptis. Tai yra būtina, nes pasiūlos yra visur labai daug ir tu esi priverstas derinti jeigu nori gražiai, sveikai pragyventi tau duotą metų limitą.

- Prisimenate momentą, kai esate vartojusi vaistus ar maisto papildus daugiau nei vieną vienu metu?

- Ne, todėl kad logika neleidžia daryti, nes visgi jau poveikis, koks jis bebūtų, kad ir lengvas, yra blogiai. Netgi šampūną perkant kartu su kondicionieriumi viename, tai jau yra blogai, atskiri dalykai visada veikia efektyviau.

- Jeigu jums reikia išgerti kelių rūšių vaistus, jūs darote tam tikras pertraukas?

- Taip, tai turėtų būti bent valanda. O jeigu geriami vaistai nuo temperatūros, ypač tai aktualu mažamečius auginančioms mamoms, tai būtinas keturių valandų intervalas. Geri vaistininkai ir gydytojai tai tau įkala į galvą. Negalima, emocijoms sukilus, iš karto griebtis vaistų. Aš ir mano šeima laikosi taisyklės, kad pirma reikia ne isterikuoti, ne griebtis vaistų, o išsinagrinėti situaciją, išklausyti kompetentingų žmonių, tai yra vaistininkų, šeimos gydytojų nuomonių ir tik po to imtis vadinamųjų baltųjų miltelių.

- Perkate vaistus per išpardavimus, esant akcijoms, vien tik dėl to, kad jie pigesni ir kad ilgiau turėtumėte kažkokių atsargų?

- Ne, apskritai aš vaistų vartoju labai nedaug. Stengiuosi, kaip ir minėjau, gydytis natūraliomis priemonėmis, tai yra žolelių arbata, vitaminas C. Apskritai vartoju daug skysčių. Dar kartą kartoju, kad pasiūla yra labai didelė ir neatmeskime tos prielaidos, kad tai yra vaistai, kitaip tariant, verslas, pinigai.

Vaistų neperku, perku tik kada reikia. Stengiuosi, kad jų reikėtų kuo mažiau, nes į tos sudėties, kuri surašyta tikrai nepatikrinsiu ir po laboratorijas nelankstysiu. Natūralios priemonės mano šeimoje yra numeris vienas.

- Ką esate girdėjusi apie vaistų suderinamumą?

- Tuo nesidomėjau, neteko susidurti. Nebuvo poreikio, todėl kad gyvename pušyne, tai yra grynas oras, kas yra svarbu, deriname maistą, ko nepaminėjau, kaip ir drabužius, tai yra irgi būtina, stengiuosi gyventi taip, kad vaistų nereikėtų.

- Ar viešojoje erdvėje trūksta informacijos apie vaistų suderinamumą?

- Taip, informacijos apie vaistų suderinamumą man trūksta, jeigu taip atsitiktų, tai turėčiau gerai paieškoti, jos nėra viešojoje erdvėje.

- Bet kaip suprantu, jūs nutuokiate, kad medikamentus, vaistus reikia suderinti tarpusavyje ir galvoti ką dedi į save?

- Tai apskritai ką į save dedi, su kuo bendrauji, kur ranka pakeli - reikia galvoti.

- Ar manote, kad gerai išmanote apie vaistus apie jų poveikį, ypač, apie šalutinius poveikius?

- Apie vaistus aš tikrai nenusimanau, tai yra mokslas, tai yra kompetentingi žmonės, mano yra visai kita profesija ir aš esu visai rami pasitikėdama profesionalais, konkrečiai šeimos gydytoju.

- Tai reiškia, kad jūs konsultuojatės su vaistininku?

- Be jokios abejonės, aš konsultuojuosi. Kai reikia daryti remontą aš konsultuojuosi su statybininku, kai man skauda žemiau juosmens, aš bėgu pas ginekologą, kai man skauda širdį, aš bėgu pas kunigą, kai man reikia vaistų aš bėgu pas gydytoją.

- Ar jums būtų įdomu kažkur nueiti ir pasidomėti kaip kiekvienas vaistas dera tarpusavyje?

- Tikrai su vaistų krūva kažkur neičiau, bet jeigu vaistinės sau leistų, kaip ir myliu vieną vaistinę, kur nuo pirmos iki trečios valandos yra nuolaidos ir daug yra žmonių laukiančiu eilėje, eilėje bestovint būtų kažkoks reklaminis šūkis, kad to negalima derinti su tuo , taip kaip negalima angliavandenius su kažkuo,kaip maiste, tai aš būčiau tikrai dėkinga ir manyčiau ta reklama suveiktų, nes aš nedaryčiau klaidų augindama savo vaikus ir pati save puoselėdama.

- Ar teko girdėti, kad vaistų negalima užgerti su kava ar arbata o antibiotikai yra labai pavojingi juos vartojant su pienu ir pieno produktais?

- Ne, negirdėjau. Su pienu tai galbūt ir logiškai, neduodu jo vaikams, gi yra vanduo. Tačiau apie kažkokią taisyklę, kad vaistų negalima užgerti kitais skysčiais nei vanduo, nesu girdėjusi. Juolab jei kalbame apie, pavyzdžiui, čiobrelių arbatą nuo kosulio.

- Tarkime, juodojoje arbatoje yra tam tikrų taninų, kurie reaguoja su cheminėmis medžiagomis ir sudaro pavojingus junginius, net ir su tais pačiais vitaminais, kuriuos geriame, gali sureaguoti. Ar teko apie tai girdėti?

- Apie juodąją arbatą, kad ji geriant vaistus, antibiotikus yra pavojinga, tikrai negirdėjau. Gal kai žmonės sensta dažniau pasikalba apie vaistų vartojimą, kas galima, ko negalima. Ačiū Dievui, man tai dar neaktualu.

- Ar tokios naujos žinios, kaip apie arbatą, turėtų įtakos jūsų gyvenimo būdui, vaistų vartojimo įpročiams?

- Jeigu beperkant vaistus, kokius stiprius antibiotikus, man vaistinėje primintų, kad negalima jų gerti su pienu, su kefyru, su jogurtu, su juodąja arbata, aš tikrai paklausyčiau.

- Reiškia, jūsų nuomone, verta įspėti vaistininką, kad jis apie tokias reakcijas turi perspėti pirkėją?

- Man visada yra labai gera, kai yra vaistinėje vaistininkė paskatina daugiau išsikalbėti apie vaistus, kuriuos perku, kaip juos vartoti, kur juos laikyti. Visada tuomet esu ramesnė psichologiškai, kai gaunu daugiau žinių.

- Jūsų nuomone, ar tie vaistai, kurie padėjo jūsų draugui, kaimynui nuo tu pačių simptomų ir jums?

- Niekada nebuvau tokios nuomonės ir nebūsiu. Aš esu griežtai už tai, kad kiekvienas žmogus yra individualus ir kad kiekvienas organizmas reaguoja individualiai. Vaistus skirti turi profesionalas, o ne draugė.

- Ar reikia šviesti visuomenę, kad vaistus reikia tarpusavyje derinti?

- Tai yra būtina, nes vaistas gali ir pakenkti. Tai kas yra susiję su gyvybės saugumu, apskritai labai svarbu. Mūsų vaistinės iš tiesų klesti, tad tikrai nemanau, kad jų specialistams būtų sudėtinga suteikti daugiau informacijos. Šalia informacijos apie patį vaistą svarbu pridėti it žmogiškąjį faktorių - išsamiai informuoti, kaip reikia vaistą vartoti teisingai. Tarkime, vaikams, pavyzdžiui, netinka tas, kas tinka senjorams, ir atvirkščiai, tai kas tinka senjorams – netinka vidutinio amžiaus žmogui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.