Gerda Žemaitė atskleidė detalių apie savo sveikatą: kamuoja nemalonios problemos

„TV pagalbos“ žvaigždė Gerda Žemaitė (buvusi Stiklickienė) neslepia, jos namuose vaistų stalčius – be galo didelis. Žinoma moteris pripažįsta, kad neretai prisiperka tiek, kad tenka išmesti. O ar yra girdėjusi apie vaistų suderinamumą ir galimus skirtingų vaistų vartojimo vienu metu pavojus?

 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2017, 8:30 AM, atnaujinta May 24, 2017, 12:59 PM

- Ar derinate tarpusavyje drabužius?


- Drabužius? Žinoma, aš manau, kad drabužius derinti tarpusavyje yra tiesiog būtina. Tik taip gali atrodyti gerai. Nors aišku, šiai dienai mada daug ką leidžia.


- O maisto produktus ar derinate tarpusavyje?


- Anksčiau maisto produktų visiškai nederindavau ir niekada negalvodavau apie tai, bet kai susidūriau su virškinimo problema, tada teko imtis priemonių ir bandyti derinti. Aišku ne visada pavyksta, nes valgant pietus man yra skaniau kai garnyras yra ir salotos, daržovės, mėsytė, ir bulvės, nors žinau, kad pirma reikėtu suvalgyti mėsą, o tik tada suvalgyti daržoves, nes tai sunkina virškinimą.


- Ar kažkuriuo metu esate vartojusi daugiau nei du vaistus, papildus ar panašiai vienu metu?


- Taip, visiškai neseniai tai teko daryti, kadangi mano skrandžio rūgštingumas yra padidėjęs ir geriu vaistus, norėdama numalšinti nemalonius pojūčius, tad teko vienu metu išgerti vieną tabletę nuo rūgštingumo ir iš karto gerti vitaminus, o dar po valandos, nes vis tiek jau darau pertrauką, tai dar išgėriau gerųjų žarnyno bakterijų. Tikrai yra tekę vartoti keletą vaistų negalvojant apie tai, ar jie dera tarpusavyje ar ne.


- Ar jūs tuo metu susimastėte ar kas nors įvyksta jūsų organizme vartojant tuos kelis medikamentus?


- Tiesą sakant, tikrai nesusimąsčiau niekada, kad galimos kažkokios reakcijos ir vaistai galbūt netinka tarpusavyje. Aišku žinau vieną, kad jeigu geri antibiotikus, tai žarnyno bakterijas galima išgerti praėjus valandai. Yra tekę girdėti nuo vaikystės, kad negalima iškart daug vaistų gerti, bet tikrai yra tekę išgerti dvi tabletes iškarto.


- Jeigu sužinotumėt, kad kažkokie negeri procesai vyksta jūsų organizme, kai jūs išgeriate vaistų skrandžiui ir paskui dar vitaminų, ar jūs toliau taip elgtumėtės ar keistumėte kažką savo gyvenime, nepaisant to, kad blogai nepasijutote?


- Žinoma. Jeigu sužinočiau, kad vyksta kažkokia kažkokia cheminė reakcija ir tie vaistai mano organizmui daro žalą, be abejo susimąstyčiau, ir tikrai imčiausi priemonių. Ko gero, tikrai nevartočiau jų kartu, bet niekada apie tai nesusimąsčiau ir nepagalvojau.


- Sakėte, kad nuolat vartojate kažkokius tai vaistus, o ar esate linkus jų susikaupti, tarkime išpardavimo metu pirkti gera kaina ir panašiai?


- Yra tekę pirkti vaistų, dėl to, kad buvo akcija, nuolaidos. Mano namuose vaistų tikrai labai daug. Visai neseniai, beje, tvarkiau stalčių, kuriame yra labai daug visokių vaistų, tai daugiau nei pusę turinio teko išmesti, nes buvo pasibaigęs galiojimo laiką. Apskritai, kai pirmą kartą mano draugė atėjus pas mane pamatė mano vaistų stalčių, jį liko labai nustebusi. Tiesiog esu įpratusi turbūt, bet man atrodo, kad namuose turiu turėti visokių vaistų, nes mažą ką, gal sūnui temperatūra pakils, gal kokia nors alergija, tai reikia ir tokių ir tokių, visokių.


- Ar gerai išmanote vaistus, jų poveikį ir šalutinį poveikį?


- Tikrai nemanau, kad puikiai išmanau vaistus ir ypač apie jų šaltinį poveikį, ko gero, žmogus kol nesusiduria pats su tuo šalutiniu poveikiu, niekada ir nepagalvoja apie jį. Tarkime, pakiltų spaudimas, tai niekada nepagalvočiau, kad tai kažkokių vaistų šalutinis poveikis. Pirmiausia pagalvočiau, kad galbūt per daug kavos išgėriau.


- Ar pirkdama vaistinėje vaistų, pasakote vaistininkui, kad vartojate kitų vaistų, kad jis atkreiptų dėmesį ir parinktų jums kažkokius kitus medikamentus kurie derėtų su tais vartojamais?


- Iš tiesų niekada nesikonsultuoju su vaistininku ir nepasakoju, kokius medikamentus vartoju. Niekada net nepagalvojau kodėl.


- Dabar sužinojusi apie vaistų suderinamumą, manote, kad iki šiol jūs tinkamai vartojote vaistus?


- Dabar supratau, ko gero, tikrai netinkamai vartojau. Tikrai pasidomėsiu ir daugiau savo klaidų tikrai nekartosiu.


- Tai jūs norėtumėte sužinoti, ar tie vaistai, kurių jūs, kaip sakėte, turite daugybę, dera tarpusavyje?


- Žinoma, norėčiau sužinoti, kaip vaistus teisingai vartoti, kaip juos derinti, o galbūt net apskritai yra tokių vaistų kurie nedera tarpusavyje ir jų vartoti negalima net tą pačią dieną.


- Ar teko girdėti, kad vienam iš vaistinių tinklų, šiuo atveju „Gintarinės vaistinės“ tinkluose, jūs galite tiesiog pasiimti buteliukus, tabletes, viską ką vartojate nuolat, nueiti ten ir pasitikrinti? Ten yra įdiegta speciali Švedijoje sertifikuota programa, kur jūs galite pasitikrinti.


- Iš tiesų girdžiu apie tai pirmą kartą, nesu girdėjusi niekuomet, kad galima vaistinėje pasikonsultuoti su vaistininku. Be abejo, čia kiekvieno žmogaus reikalas.


- O girdėjote, pavyzdžiui, su kava, arbata, sultimis arba pienu negalima vartoti visų medikamentų, nes tada arba jie praranda savo poveikį arba arba arba tiesiog susidaro pavojingi dariniai?


- Niekada neteko girdėti. Pati užsigeriu sulčių stikline ir niekada net nesuku sau galvos. Suprasčiau, kad kavos galbūt negali gerti tuomet kai turi aukštą spaudimą ir vartoji vaistus jį sumažinti. Pirmą kartą girdžiu apie tai.


- O apie tai, kad vieni vaistai vartojami su kitais gali kitų vaistų poveikį slopinti arba kaip tik padidinti, ar apie tai teko girdėti?


- Būtent apie poveikį esu girdėjusi, apie tą patį alkoholį. Kiek teko girdėti, geriant alkoholį ir raminamuosius vaistus, poveikis labai sustiprėja, antibiotikų poveikis, vartojant su alkoholiu, labai susilpnėja ir vaistai neva neveikia. Daug ko nežinau, pasirodo, apie vaistus ir jų vartojimą. Net gėda.


- Ar jūs žinote, kas atsitinka jūsų organizme, jeigu jūs vienu metu vartojate antibiotikus, kažką nuo karščiavimo ir dar nuo skrandžio graužimo?


- Ne, visiškai neįsivaizduoju, nes ypač jeigu jeigu turi temperatūros ir jeigu išrašo antibiotikų, tai visuomet išrašo ir gerųjų bakterijų, ir nuo karščiavimo automatiškai dar geri vaistus. Niekada nepagalvojau, kad tai gali būti neigiamai sveikatą veikiantis kokteilis, bet ir gydytojai niekada apie tai nieko nepasakoja.


- O jei yra kažkokie vaistai, kurie jūsų draugei ar kaimynei padėjo, kaip manote, ar jie jums lygiai taip pat gerai padės ir kaip tai kaimynei?


- Nežinau, ar taip pat gerai padės, bet taip visada galvodavau ir kai parekomenduodavo draugė, kokią liekninamąją arbatą, tai jau bėgi į vaistinę ir perki tą pačią arbatą ir jau gurkšnoji ją vakare laukdama tų rezultatų. Tad taip – pasitikiu draugų nuomone ir jeigu jiems veikia, visada galvoju, kad veiks ir man, lygiai taip pat.


- Manote protinga, įvertinus šitą mūsų pokalbį, taip elgtis?


- Niekada iki šiol nepagalvodavau apie tai, kad gali kažkas atsitikti, bet po šiandieninio mūsų pokalbio suprantu, kad labai labai klydau ir reikia labai smarkiai susimastyti ateičiai.


- Tai reziumuojant, ar verta šviesti visuomenę ir kalbėti apie tai ką mes šiandien su jumis kalbėjome - apie tą vaistų suderinamumą?


- Aš manau, kad vienareikšmiškai būtina šviesti visuomenę, nes kaip pati supratau šiandien, mes tikrai labai daug ko nežinome. Ta informacija ne tik iš lūpų į lūpas turi sklisti. Aš manau kad ji tikrai padėtu visiems suvokti ir pradėti derinti vaistus tarpusavyje, nes mes galvojame, kad mes gydomės, o pasirodo, kad visai gali būti atvirkščiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.