Beprotybę Lietuvoje sukėlęs žaislas iš tikrųjų skirtas rimtoms ligoms gydyti

Tikrą beprotybę Lietuvoje sukėlęs žaislas  iš  tikrųjų yra skirtas tokioms ligoms kaip aktyvumo ir dėmesio ir nerimo sutrikimų bei autizmo simptomams palengvinti. Tai maži žaislai, viduryje turintys guoliukus, kurie leidžia jo savininkui įvairiai sukioti žaislą tarp pirštų. 

 Šis žaislas tapo tikra sensacija ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.<br> 123rf.com nuotr.
 Šis žaislas tapo tikra sensacija ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-29 22:48, atnaujinta 2017-05-30 11:54

Pastaruoju metu jis tapo toks populiarus, kad socialiniuose tinkluose tiesiog pasipylė įvairūs vaizdo įrašai, kuriuose aiškinama, kaip atlikti įvairius triukus. Į tai atsižvelgę gamintojai pradėjo tiekti ir tamsoje šviečiančius, ypatingą metalinį dizainą turinčius sukučius.

Tačiau mokslininkai juos vertina kritiškai. Pasak Centrinės Floridos universiteto klinikinio psichologo Marko Rapporto, nuo aktyvumo ir dėmesio sutrikimo sindromo nekenčiančius šis žaislas daugiau blaško nei padeda. 

O Klivlande, JAV, dirbanti bendrosios praktikos gydytoja Claire Heffron įsitikinusi, kad blogą reputaciją sukučiams suteikia žodis „žaislas“ (angl. pavadinimas „fidget toy“ – liet. „žaislas neramiam elgesiui malšinti“).

Jos manymu, jeigu jie būtų vadinami „įrankiais“ ir naudojami tik tų, kuriems reikia pagalbos susikaupti ar nuraminti sukilusias emocijas, sukučiai būtų labiau priimami tiek klasėse, tiek oficialioje darbo aplinkoje.

Pasak jos, trūkčiojimą, neramų kojų drebinimą, spragsėjimą tušinuku ar kitokią neramią veiklą galima stebėti kiekvienoje mokykloje bei darbovietėje. Būtent tokia veikla nesąmoningai užsiimantys žmonės būtų idealūs šių sukučių savininkai.

Naujausi tyrimai parodė, kad labiausiai jie padeda autizmą turintiems vaikams. Tokie populiarūs žaislai kaip plastilinas, guminiai kamuoliukai ar atgal sušokančios želė pavidalo žaislai jau nuo seno yra naudojami terapeutų, užsiimančių prisilietimui jautrių vaikų terapija.

Jų teigimu, tokie žaislai kaip sukučiai taip pat gali gerokai prisidėti prie autizmo spektro sutrikimus turinčių asmenų gydymo.

Kitas tyrimas taip pat parodė, kad fizinė veikla atliekant užduotis padėjo lengviau susikaupti aktyvumo ir dėmesio sutrikimą turintiems žmonėms. Kai kurie mokslininkai mano, kad sportą šiuo atveju galėtų pakeisti minėti sukučiai, tačiau M.Rapportas tai vertina skeptiškai. 

Pasak jo, kad būtų galima nustatyti šio žaislo naudą,, būtina atlikti ne bendrus, bet konkrečius tyrimus, kurių metu būtų aiškinamasis būtent jo poveikis vaiko savijautai. Mokslininkas įsitikinęs, kad šis žaislas daugiau blaško nei padeda susikaupti, tuo metu skaitymas minant stacionarų dviratį ar namų darbų ruošimas sėdint ant jogos kamuolio gali suteikti minimalų dėmesio neblaškantį judėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.