Liūdnos žinios: kompensuojamųjų vaistų pasirinkimas mažės

Sveikatos apsaugos ministerija reikalavo, kad kainos nebūtų didesnės daugiau nei 10 proc., palyginti su referencinėmis šalimis, tarp kurių – Latvija, Estija, Vengrija, Lenkija, Slovakija ir kitos. Tai didelis žingsnis į priekį, kadangi iki šiol buvo nustatyta, kad vaistai nebūtų brangesni daugiau nei 40 proc., palyginti su minėtomis šalimis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus  Veryga džiaugėsi sumažėjusiomis kompensuojamųjų vaistų kainomis.<br>Tomas Bauras
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga džiaugėsi sumažėjusiomis kompensuojamųjų vaistų kainomis.<br>Tomas Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2017, 3:01 PM

Vaistų gamintojų buvo reikalaujama sumažinti pirkėjui tenkančias priemokas. Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga džiaugėsi – pasak jo, tokiu būdu užtikrinama, kad kompensuojamus vaistus vartojantys asmenys nebepermokės.

„Tarptautiniais duomenimis, Lietuvos gyventojai savo gydymui turi skirti daug asmeninių lėšų. Kone didžiausia išlaidų dalį sudaro vaistų pirkimas. Laimei, situacija pamažu keičiasi.

Liepos pradžioje įsigalios naujas vaistų kainynas, kuriame nustatytos naujos medikamentų kainos. Jos bus gerokai mažesnės nei anksčiau – vartotojo priemoka kai kuriems medikamentams sumažės kone per pusę. Tai geriausiai iliustruoja populiarių kardiologinių vaistų pavyzdys.

Pirmojo iš trijų medikamentų kasmet išrašoma apie 500 tūkst. receptų, o jo priemoka iki šiol buvo 4,5 Eur. Antrojo – 300 tūkst. receptų su pusantro euro priemoka, trečiojo – 100 tūkst. receptų, o pirkėjui tekdavo primokėti netgi septynis eurus. 

Įsigaliojus naujajam kainynui, priemokos atitinkamai sumažės iki 1,5 Eur, 0,50 Eur bei 1,97 Eur", - naujas kainas atskleidė sveikatos apsaugos ministras.

Dėl šios priežasties A.Veryga skatino žmonių neskubėti į vaistines ir nepirkti medikamentų senomis kainomis.

„Anksčiau pastebėjome, kad paskelbus apie naujas vaistų kainas, žmonės suplūdo į vaistines bijodami medikamentų brangimo. Visgi, įsigaliojus naujam kainynui vaistų kainos mažės, todėl juos pirkti atsargai neapsimoka", – aiškino ministras.

Skatino vaistus rinktis protingai

Jaunųjų gydytojų asociacijos atstovė Simona Stankevičiūtė patvirtino, kad priimtas įstatymas varotojų teisių nepažeidžia. Priešingai, jos teigimu, naujasis kainynas sumažina varototjui tenkančią finansinę naštą, tačiau tam, kad būtų galima mėgautis naujomis kainomis, vaistus reikėtų rinktis protingai.

„Patvirtinta, kad iš kompensuojamųjų vaistų sąrašo neišbraukta nei viena veiklioji medžiaga, todėl pacientai ir toliau turės galimybę įsigyti jiems reikiamus medikamentus už mažesnę kainą. Vis dėlto, nereikėtų dvejoti pasirinkti pigesnį vaisto variantą nei tą, prie kurio esate pripratę.

Kaip pavyzdį galima patekti 400 mg veikliosios medžiagos Ibuprofeno tabletes. Vieno gamintojo siūloma kaina siekia 37 centus už tabletę, o kito – vos 17. Receptą išrašantis medikas jame nurodo tik vaisto veikliąją medžiagą, todėl kainą vartotojas gali pasirinkti pats", – kalbėjo S.Stnakevičiūtė.

Kompensuojamų vaistų sąrašas trumpėja

Sveikatos apsaugos ministras patvirtino, kad iš kompensuojamųjų vaistų sąrašo buvo išbraukti 169 prekiniai pavadinimai.

„Jie tiesiog nepateko į kompensuojamųjų vaistų sąrašą, nes nesutiko sumažinti kainos tiek, kiek reikalaujama. Tai tikrai nėra jokia tragedija, nes nė viena veiklioji medžiaga, forma, kuri reikalinga pacientui, niekur neprapuola. Paprastai grupėje yra daug medikamentų, tad pacientui bus iš ko rinktis“, – sakė A.Veryga.

Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė atskleidė, kad iš viso su gamintojais derėtasi dėl 1006 vaistų pavadinimų, kuriuos gamina mažiausiai trys gamintojai.  Šiuo metu kompensuojamųjų vaistų sąraše yra per 2 tūkst. pavadinimų medikamentų, tačiau bent pusė naujus reikalavimus atitiko ir kainų neturėjo koreguoti.

A.Veryga teigė, kad pacientai, rinkdamiesi pigesnius vaistus, galėtų sutaupyti apie 20 mln. eurų priemokų.

Mažės vaistų pasirinkimas

Lietuvos vaistinių asociacijos valdybos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė tikino, kad nors sumažintos kainos pirkėjui atneša daug naudos, naujasis kainynas turi ir minusų.

„Nors daugybė vaistų gamintojų sumažino kainas, net 169 medikamentai buvo išbraukti iš kompensuojamųjų vaistų sąrašo. Tai kelia problemų, kadangi kainas sumažinti atsisakė gana populiarių medikamentų gamintojai. 

Žinoma, pirkėjui paliekama teisė rinktis – jis gali įsigyti pigesnį vaistų variantą, kuris turi tą pačią veikliąją medžiagą, tačiau esame atlikę apklausą, kuri atskleidė, jog net 65 proc. vaistus vartojančių asmenų yra linkę tęsti to paties gamintojo siūlomus medikamentus ir vengia juos keisti kitais nepaisant to, kad kitas gamintojas siūlo pigesnį variantą.

Pigiausius vaistus renkasi vos 6 proc. Lietuvos gyventojų. Žinoma, vaistų kaina, ne visuomet atskleidžią jų kokybę, kadangi visi yra patvirtinti ir saugūs vartoti, ir nors veiklioji medžiaga yra ta pati, skiriasi kitos sudėtyje esančios medžiagos. Būtent dėl jų medikamentas gali turėti kitokį poveikį, būti mažiau veiksmingas ar sukelti nemalonų šalutinį poveikį.

Todėl toks sąrašo trumpėjimas kelia neramumų: nors palaikome pacientui paliekamą laisvę rinktis, matyti, kad daugiau nei pusė žmonių yra linkę rinktis anskčiau vartotą medikamentą, kurio poveikis jiems yra gerai žinomas“, – aiškino K.Neimaniūtė–Gagė.

Pasak jos, iš kompensuojamųjų vaistų sąrašo išbrauktų 169 medikamentų kainos augs, be to prie anksčiau pacientams tekusios priemokos prisidės ir 21 proc. siekiantis Pridėtinės vertės mokestis (PVM).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.