Vaistų gamintojai turi nemalonių žinių lietuviams

Sveikatos apsaugos ministerija reikalavo, kad kainos nebūtų didesnės daugiau nei 10 proc., palyginti su referencinėmis šalimis, tarp kurių – Latvija, Estija, Vengrija, Lenkija, Slovakija ir kitos. Pasak Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, tai iš tiesų didelis žingsnis į priekį, kadangi iki šiol buvo nustatyta, kad vaistai nebūtų brangesni daugiau nei 40 proc., palyginti su minėtomis šalimis.

 VGA direktorius įspėjo, kad dėl laukiančių pasikeitimų gresia ir vaistų kainų padidėjimas.<br> 123rf.com nuotr.
 VGA direktorius įspėjo, kad dėl laukiančių pasikeitimų gresia ir vaistų kainų padidėjimas.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2017, 3:56 PM

Vaistų gamintojų buvo reikalaujama sumažinti pirkėjui tenkančias priemokas. Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga džiaugėsi – pasak jo, tokiu būdu užtikrinama, kad kompensuojamus vaistus vartojantys asmenys nebepermokės.

„Tarptautiniais duomenimis, Lietuvos gyventojai savo gydymui turi skirti daug asmeninių lėšų. Kone didžiausia išlaidų dalį sudaro vaistų pirkimas. Laimei, situacija pamažu keičiasi. Liepos pradžioje įsigalios naujas vaistų kainynas, kuriame nustatytos naujos medikamentų kainos. Jos bus gerokai mažesnės nei anksčiau – vartotojo priemoka kai kuriems medikamentams sumažės kone per pusę", – aiškino politikas.

Deja, Vaistų gamintojų asociacijos direktorius Albertas Bertulis pataria nesidžiaugti. Pasak jo, dėl atnaujintos tvarkos yra neaišku, ar kainos iš tiesų mažės, ar priešingai – išaugs.

„Pagal 2017 m. patvirtintą tvarką į kompensuojamų vaistų kainyną patenka vaistai kurių kainos nėra didesnės nei 10 proc. negu kitose referentinėse ES šalyse. Vaistinių preparatų gamintojai, išnaudodami visas galimybes ir resursus bei patvirtindami socialiai atsakingą požiūrį į situaciją vaistų rinkoje, sumažino kompensuojamųjų vaistų kainas.

Pasibaigus oficialiam deklaravimo laikotarpiui paaiškėjo, kad 169 vaistiniai preparatai neatitiko reikalavimų ir jie nepateks į kainyną, kuris įsigalios liepos mėnesio pradžioje. Vis dėlto, tikėtina, kad dalis vaistų gamintojų, kad patektų į 2017 metų kainyną galėjo deklaruoti sumažintas kainas norėdami išparduoti sandėlio likučius su LT pakuote.

LR Seimui priėmus Farmacijos Įstatymo pataisą, šis kainynas bus leidžiamas keturis kartus per metus, o kompensuojamųjų vaistų kainos naujuose kainynuose dar šiais metais gali pasikeisti. Šiuos pokyčius pajaus ir vartotojas – dėl besikeičiančių kainų, vaistų gamintojai turės dažniau peržiūrėti savo tiekiamą asortimentą. Todėl gali būti, kad pacientams teks dažniau keisti savo įprastą vartoti vaistą“, – svarstė A.Bertulis.

Pasak VGA  direktoriaus, džiugu, kad siekiant bendrų tikslų – mažesnių vaistų kainų pacientams – valstybė ir vaistų gaminimu užsiimantys verslininkai rado kompromisą. Vis dėlto tikimasi, kad SAM įsiklausys į VGA teikiamus pasiūlymus dėl kompensuojamųjų vaistų.

„ Pirmiausia reikėtų sumažinti receptinių vaistų PVM nuo 21% iki 5 %. Taip pat svarbu skatinti pacientus vartoti jiems paskirtus vaistus, nes tik tokiu būdu būtų pasiekimas pageidaujamas rezultatas. Reikėtų didinti kompensuojamųjų vaistų prieinamumą pacientams atsisakant galiojančių paskyrimo apribojimų bei pagerinti sudėtinių vaistų širdies ir kraujagyslių ligoms (ŠKL) gydyti prieinamumą. Juk tik tokiu būdu bus pasiektas geresnis rezultato ŠKL ligų gydyme“, – aiškino A.Bertulis.

Deja, nereikėtų nusiteikti vien optimistiškai. Kaip nurodė A.Bertulis, artimoje ateityje galima tikėtis papildomų kliūčių vaistų kainų mažėjimui. Šis ne visada priklauso nuo gamintojų, kadangi jau nuo 2019 m. vasario mėn. ES erdvėje turi įsigalioti Europos Parlamento ir Tarybos direktyva apsauganti vaistų rinką nuo falsifikuotų vaistų.

Šios sistemos įdiegimui ir palaikymui Vaistų gamintojai ir registruotojai kasmet turės investuoti papildomai. Kiekvienas gamintojas turės prisidėti prie šios sistemos diegimo bei sistemos palaikomųjų kaštų. Dėl direktyvos įgyvendinimo vaistų gamintojai turės atnaujinti savo gamybos įrangą ir pakeisti visas gaminamas pakuotes, o tai galės lemti papildomas išlaidas bei išaugusias kainas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.