Išrado spalvą keičiančią tatuiruotę. Priežastis svarbesnė, nei manėte

Sergant I ir II tipo diabetu reikia nuolat tikrinti gliukozės kiekį kraujyje. Tai ne tik laiką užimanti, bet ir pakankamai invazinė procedūra: reikia pradurti piršto odą ir užlašinus lašelį kraujo ant specialaus prietaiso patikrinti jo rodomus skaičius, rašė iflscience.com.

 Nors anksčiau tatuiruotės turėjo kūno dekoravimo paskirtį, netolimoje ateityje jos galės padėti sekti fiziologinius pokyčius organizme.<br> 123rf.com nuotr.
 Nors anksčiau tatuiruotės turėjo kūno dekoravimo paskirtį, netolimoje ateityje jos galės padėti sekti fiziologinius pokyčius organizme.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-06-18 14:10

Kiti po oda turi implantą, kuris reguliariai tikrina kraują ir rezultatus siunčia į išorėje esantį prietaisą.

Harvardo universiteto mokslininkai atrado dar vieną alternatyvą – tai specialus rašalas, kuris spalvą pakeičia pagal cukraus kiekį kraujyje. Šį rašalą galima naudoti tatuiruotėms daryti.

Tokiu būdu sukuriama tatuiruotė įspėja ją turintį asmenį apie pasikeitusius rodiklius ir nurodo, kada reikia vartoti medikamentus.

Dermal Abyss ink rašalas kol kas dar nėra prieinamas visuomenei, tačiau laukia patvirtinimo. Jis geba aptikti pH, gliukozės, natrio koncentracijos pokyčius kraujyje. Esant per daug natrio, rašalas tampa žalias. Jeigu keičiasi pH lygis – rožinis ar violetinis.

Kol kas šis rašalas yra ištirtas tik ant kiaulių odos, kuri yra labai panaši į žmogaus.

Atliekant tyrimus su gyvūnais buvo patvirtinta, kad rašalas iš tiesų veikia nustatant pokyčius, tačiau vis dar reikia atlikti tyrimus su žmonėmis.

Turi būti nustatyta, ar šis produktas nekelia jokių alerginių reakcijų, ar bėgant laikui jis neblunka arba netampa mažiau veiksmingas.

Žinoma, negalima teigti, kad tatuiruotė būtų neinvazinė procedūra – akivaizdu, kad yra priešingai. Tačiau invazinė ji būna tik iš pradžių, o vėliau tampa kūno dalimi. 

Be to, ji galėtų būti bet kokios formos ar dydžio, todėl kiekvienas asmuo pasirinktų pagal savo poreikį ar stilių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.