Ministras Aurelijus Veryga kviečia maisto gamintojus labiau rūpintis žmonių sveikata

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kreipėsi į Lietuvos maisto gamintojus, kviesdamas pasirašyti bendradarbiavimo susitarimą dėl maisto produktų kokybės gerinimo, kuriuo verslas įsipareigotų savanoriškai mažinti cukraus, druskos ir transriebalų kiekius savo gaminamuose produktuose. Tai padėtų žmonėms gyventi daug sveikiau, mažėtų sergamumas sunkiomis lėtinėmis ligomis, kurių atsiradimui didelę įtaką daro netinkama mityba. 

A.Veryga.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Veryga.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-07-31 10:13

Ministro A. Verygos teigimu, Lietuvos gyventojų mityba yra nesubalansuota. Nuolat stebimas per didelio druskos, cukraus, trasriebalų kiekio vartojimas, kuris stipriai viršija Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir Europos komisijos (EK) rekomenduojamas normas. 

„Tokia mityba daro itin neigiamą įtaką sveikatai, ypač didėja sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis − hipertenzija, infarktu, insultu, vėžiu, nutukimu, diabetu, kitomis lėtinėmis ligomis. Šis mitybos nesubalansuotumas susijęs su netinkama maisto produktų sudėtimi − daugumoje iš jų yra per daug druskos, cukraus arba sočiųjų riebalų. Todėl mūsų visų – valstybinio, verslo ir nevyriausybinio sektorių – bendras tikslas ir pareiga yra padėti Lietuvos žmonėms išvengti šių ligų ir gyventi sveikiau“, – sako ministras A. Veryga. 

Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad šalies gyventojai kas dieną su maistu gauna daugiau nei rekomenduoja PSO normos: druskos − 40 proc., riebalų − 39 proc., cukrų − 22 proc. Taip pat daug produktų turi transriebalų. Toks gausus šių medžiagų vartojimas kenkia sveikatai, skatina širdies ir kraujagyslių ligas (hipertenziją, infarktą, insultą), vėžį, cukrinį diabetą, nutukimą, kitas ligas. 

Atsižvelgiant į plačiai paplitusias, su nesveika mityba susijusias lėtines ligas, PSO, Europos Taryba ir Europos Komisija (EK) ragina šalis informavimu, ugdymu, susitarimais, reklamos ribojimu, mokesčių ir kainų reguliavimu bei kitomis priemonėmis mažinti druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų ir cukraus kiekį rinkai tiekiamuose maisto produktuose bei žmonių mityboje. Šias rekomendacijas jau vykdo daugelis Europos šalių. Anksčiau tokius pokyčius pradėjusi Suomija ir kitos šiaurės šalys jau stebi gyventojų sveikatos gerėjimą.

Lietuva, kaip ir kitos valstybės, yra įpareigotos sumažinti minėtų suvartojamų medžiagų kiekius iki PSO rekomenduojamų normų. Apie tai, kaip sekasi tai daryti, Lietuva kasmet privalo informuoti EK. Tad neabejotinai būtina imtis priemonių šiai problemai spręsti, ir tai turi būti visų bendras tikslas, pareiga ir atsakomybė. 

Taigi įvertinus visa tai Sveikatos apsaugos ministerija maloniai kviečia įmones pasirašyti tokį susitarimą. Susitarimo tekstas skelbiamas Ministerijos interneto svetainėje šiuo adresu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.