Automobiliuose paliktiems vaikams ir augintiniams gresia mirtinas pavojus

Jungtinėse Amerikos Valstijose skelbiama rekordinė vaikų, paliktų įkaitusiuose automobiliuose, mirties statistika, rašė cnn.com.

 JAV užfiksuotas rekordinis dėl tėvų aplaidumo mirusių vaikų skaičius. <br> 123rf.com
 JAV užfiksuotas rekordinis dėl tėvų aplaidumo mirusių vaikų skaičius. <br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 7, 2017, 8:53 PM

Vien šiais metais nuo šilumos arba saulės smūgio mirė 29 vaikai. 11 iš šių mirčių įvyko vien per praėjusią savaitę. Mokslininkas Jan Null, dirbantis Meteorologijos ir klimato tyrimų departamente, teigė, jog tai rekordinis tokių mirčių skaičius.

Paskutinį kartą rekordas buvo užfiksuotas 2010 metais, kai per pusmetį mirė 28 vaikai. Iš viso tais metais suskaičiuotos 49 mirtys.

Užtenka vos 20 minučių automobilyje ir gresia mirtis

Jan Null dar 2001 metais pradėjo tirti tokius atvejus, kai po vieno vaiko mirties žurnalistai paklausė apie temperatūrų skirtumus lauke ir karštoje mašinoje. Tuo metu mokslininkas atsakymo neturėjo, todėl nusprendė atlikti tyrimą.

Automobilyje jis įdėjo nuotolinį termometrą, kuris matuotų vidinę temperatūrą, o pats matavo temperatūrą lauke.

„Vienas mane labiausiai nustebinusių dalykų buvo tai, kaip greitai kyla temperatūra automobilio viduje — tai prasideda vos išjungus oro kondicionierių. Per pirmąsias 10 minučių ji pakyla vidutiniškai 7 laipsnius",—teigė mokslininkas. 

Paprastai medikai teigia, jog 40 laipsnių jau yra sveikatai pavojinga temperatūra, galinti sukelti šilumos smūgį. O mirtis gali ištikti jau nuo 41 laipsnio.

„Net ir vidutiniškai šiltą vasaros dieną, lauke esant 26 laipsniams šilumos, užteks vos 20 minučių įkaitusioje mašinoje ir žmogui gresia mirtis",—perspėjo Jan Null.

Vaikai mažiau atsparūs karščiui

Vaiko centrinė nervų sistema dar nėra pilnai išsivysčiusi, todėl jo kūnas sunkiau gali susidoroti su temperatūros pokyčiais. Dėl tos pačios priežasties vaikui sunkiau išlaikyti kūno drėgmę ir jo temperatūra kyla net 5 kartus greičiau nei suaugusiojo.

Būtent pakilus kūno temperatūrai ir ištinka šilumos smūgis, dar žinomas kaip hipertermija. Nuo jo žmogus praranda sąmoningumą, didėja rizika padaryti ilgalaikę žalą smegenims, širdžiai bei kepenims. O galiausiai visa tai baigiasi mirtimi,

„Paprastai pats kūnas sumažina temperatūrą išskirdamas prakaitą. Tačiau įvykus dehidratacijai, organizmas nebegali išskirti prakaito, todėl kūno temperatūra sparčiai kyla",—aiškino profesorius Corey Slovis.

Naujausios mirtys

Praėjusį savaitgalį mirė du automobiliuose palikti berniukai. Vienas iš jų buvo 7 mėnesių, kitas — 1 metų amžiaus. Policija tiria abu šiuos įvykius ir teigia, jog tai buvo netyčiniai nelaimingi atsitikimai.

Tragedijų priežastys

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėjos Irenos Taraškevičienės nuomone, tokios tragedijos dažniausiai įvyksta dėl žmonių aplaidumo. 

„Jei galvoje sukasi mintys apie kokius nors svarbius įvykius, reikalus, tėvai neretai pamiršta savo vaikus mašinoje. Viena iš pagrindinių rekomendacijų yra sustabdžius mašiną pažvelgti atgal ir įsitikinti, ar niekas nesėdi ant galinės sėdynės. Tai nebūtinai gali būti vaikas — yra atvejų, kai mašinoje paliekami naminiai gyvūnai“,—teigė I.Taraškevičienė.

Antroji tokių įvykių priežastis yra tėvų nežinojimas. Neretai tėvai išeina ir palieka savo vaikus automobiliuose, galvodami, jog ilgai neužtruks. Tačiau net ir kelios minutės karštyje gali padaryti daug žalos vaiko organizmui.

I.Taraškevičienė taip pat užsiminė apie tyčinius nužudymus, kurie yra reti, tačiau kitose šalyse jų pasitaiko. 

Negalime likti abejingi 

Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja ragino nelikti abejingais ir pranešti apie vaikus ar gyvūnus, paliktus automobiliuose.

„Joks žmogus neturėtų praeiti pro šalį, matydamas, jog vaikas karštą vasaros dieną yra paliktas automobilyje. Reikia nepamiršti, kad nebūtinai turi būti saulėta. Automobilis vis tiek įkaista“,—teigė ji.

Kaip reaguoti?

Pamačius karštyje paliktą vaiką ar gyvūną, labai svarbu iškart kviesti greitąją pagalbą, ir net policiją. Tačiau esant užmiestyje ar kitoje atokioje vietoje, pagalba gali pasirodyti per vėlai. 

Lietuvos paramedikų asociacijos prezidentas Rytis Malašauskas teigė, jog tokiu atveju vertėtų pasvarstyti apie individualius veiksmus ir galbūt net išdaužti automobilio langą.

„Aš pats tokiu atveju turbūt negalvočiau apie pasekmes, o gelbėčiau gyvybę“,—teigė R.Malašauskas.

Perkaitimo statistika iš Lietuvos

Pasak Vilniaus greitosios pagalbos vadovo Zdislav Skvarciany, Lietuvoje tokių tragiškų mirčių dar nebuvo. Tačiau iškvietimų dėl šilumos ar saulės smūgio tikrai pasitaiko.

Vien Vilniaus regione praėjusiais metais buvo 31 iškvietimas dėl saulėje perkaitusio žmogaus, o 8 iš šių skambučių buvo dėl vaikų. Šiais metais kol kas buvo tik vienas pagalbos skambutis dėl saulėje perkaitusio suaugusiojo.

Galime pasidžiaugti, jog Lietuvoje tokių mirčių dar neužfiksuota. Tačiau neapdairumas ar nežinojimas gali sukelti tragediją. Net ir ne itin karštą dieną automobilyje paliktiems vaikams bei augintiniams gresia rizika perkaisti ir net mirti.

Pagal CNN parengė Gabrielė Dzekunskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.