Norintiems tobulėti – radiologijos technologo profesija

Lietuvoje teikiamomis medicinos paslaugomis džiaugiasi ne tiktai šias paslaugas gaunantys, bet ir jas teikiantys asmenys – gydytojai bei kiti sveikatos sistemos darbuotojai, kuriems žingsnis po žingsnio sudaromos vis palankesnės sąlygos ne tik užsidirbti, bet ir tobulinti profesinius įgūdžius, dirbti lanksčiomis sąlygomis.

 „Affidea Lietuva“ vyriausiąja radiologijos technologė Gintarė Grėbliauskienė.
 „Affidea Lietuva“ vyriausiąja radiologijos technologė Gintarė Grėbliauskienė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-09-25 08:00

Tai padeda gerus specialistus sulaikyti nuo emigracijos. Apie sveikatos sistemos darbuotojų galimybes tobulėti Lietuvoje kalbėjomės su „Affidea Lietuva“ vyriausiąja radiologijos technologe Gintare Grėbliauskiene.

– Papasakokite apie radiologijos technologo profesiją ir kodėl ją pasirinkote? Kada pacientams tenka jus sutikti?

– Gyvenime dažnas sutinkame šios profesijos atstovų, tik ne kiekvienas žino tikslų šios specialybės pavadinimą. Dažnai žmonės mano, kad šiuos darbus atlieka medicinos slaugytojos, tačiau tai – netiesa.

Radiologijos technologai atlieka radiologinius tyrimus, tokius kaip rentgeno nuotraukos, kompiuterinė tomografija, kurie yra itin dažni medicinos tyrimai, ypač kai patiriama traumų.

Kiek pažangesni tyrimai, kuriuos atlieka radiologijos technologai, – tai magnetinio rezonanso, pozitronų emisijos tomografijos, spindulinis gydymas – darbas prie linijinių greitintuvų.

Be to, daugeliui gerai žinomi mamografijos tyrimai bei odontologinė radiologija. Trumpiau tariant, tai darbas su medicininės paskirties jonizuojančiosios ir nejonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais ir įranga, susijusia su asmenų medicinine apšvita bei medicininėmis – diagnostinėmis ir gydomosiomis – radiologijos procedūromis.

Nebuvau suplanavusi studijuoti būtent šios studijų programos, tačiau visuomet žinojau, kad savo ateitį siesiu su medicina, ypač su sritimi, kuri nuolat tobulėja.

Mane visada domino medicinos sritis, kurioje naudojama įvairi pažangi technika. Tik paskutiniais studijų metais nusprendžiau, kad tikrai norėčiau dirbti būtent tokį darbą. Pradėjusi dirbti supratau, kad man patinka bendrauti su žmonėmis, padėti jiems, matyti rezultatą iš karto.

– Kokių specifinių žinių reikia norint dirbti tokį darbą ir ar nekyla pavojų jūsų sveikatai?

– Specifinių žinių yra daug, tačiau svarbiausiomis laikyčiau anatomijos žinias ir gebėjimą įsivaizduoti viską 3D vaizdu. To reikia ne visose radiologijos srityse, bet atliekant magnetinio rezonanso tyrimą ar dirbant su pozitronų emisijos tomografijos aparatu tai ypač svarbu.

Sveikatai pavojus yra dirbant kiekvieną darbą – tai priklauso nuo to, kiek pats nori save saugoti. Taip, neslėpsiu, radiologijoje yra sričių, kur veikia jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniai, bet darbuotojai yra išmokyti laikytis visų saugumo reikalavimų.

Saugumas priklauso tik nuo jų pačių noro save saugoti – dirbant atsakingai šis darbas sveikatai žalos nepadarys.

– Hipokrato priesaika įpareigoja medikus būti visada pasiruošusius, todėl darbo valandos dažnai būna neribotos. Kaip reaguoja jūsų artimieji? Su kokiais dar iššūkiais susiduriate darbe?

– Mano darbe budėjimų ir itin skubių tyrimų nebūna, todėl šeima nenukenčia. Jei kada nors pereičiau dirbti į tokią sritį, kurioje tektų dirbti kitokiu tempu, manau, viskas būtų suderinama, o kas mano kitaip, savo darbo su medicina nesieja.

O vienas didžiausių darbo iššūkių yra tempas. Kad ir kaip būtų gaila, pacientų srautai mūsų šalyje tikrai dideli. Ir, žinoma, gailestis. Man vis dar skauda širdį matant sunkiomis ligomis sergančius žmones, ypač vaikus.

– Kompanijos „Affidea Lietuva“ medicinos centruose net 57 procentai įrangos yra naujesnė nei 6 metų, ji nuolat atnaujinama. Ar nėra sunku išmokti dirbti su naujausia įranga? Kokią reikšmę jūsų darbui turi įranga, jos kokybė?

– Žinoma, išmokti naudotis nauja įranga nėra lengva, bet tai suteikia darbuotojams galimybę nuolat tobulinti savo žinias ir kelti kompetenciją, o tai svarbu ir naudinga kiekvienam specialistui. Įrangos kokybės svarba darbui yra milžiniška.

Pažangi, kokybiška įranga užtikrina darbo efektyvumą, žinių tobulėjimą, malonumą dirbti ir, žinoma, komfortą pacientams tyrimo metu.

– Ar galėtumėte palyginti, kaip pasikeitė darbo aplinka? Kokia situacija buvo anksčiau ir dabar? Taip pat dalyvaujate tarptautinėse konferencijose ir bendraujate su kolegomis svetur – kokios jų darbo sąlygos ir galimybės? Ar skiriasi nuo turimų Lietuvoje?

– Per 4 metus, kiek dirbu, padidėjo darbo tempas, išaugo darbuotojų skaičius ir atsirado įrangos naujovių. Visa tai rodo, kad įmonė eina teisingu keliu.

Tarptautinė kompanija „Affidea“ yra Europoje pirmaujantis nepriklausomas pažangios medicininės diagnostikos ir vėžiu sergančiųjų sveikatos priežiūros paslaugų teikėjas, veikiantis 16 Europos šalių.

Visa „Affidea“ kompanija siekia vadovautis tais pačiais tikslais, principais ir vidaus tvarkos taisyklėmis visuose padaliniuose, visose šalyse. Darbo principai, bent jau kalbant apie radiologijos technologo darbo specifiką, skiriasi labai minimaliai.

– Ar patartumėte mediciną studijuojančiam jaunimui rinktis radiologijos technologo profesiją?

– Rekomenduoti galiu tiems, kuriems įdomu žmogaus sandara, ligos ir jų diagnostika, bei tiems, kurie mėgsta nuolat tobulėti.(R)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.