Radiologija – „šešėlių mokslas“ gero regėjimo savininkams

Pastaruoju metu sparčiai tobulėjančioje medicinoje viena svarbiausių sričių laikoma radiologija. Ji prisideda prie gyvybės gelbėjimo kiekvienoje medicinos srityje: nuo vėžio diagnozės nustatymo ir gydymo iki insulto ar savalaikės traumų diagnostikos.

 Gydytoja radiologė dr. J.Ušinskienė „Affidea Lietuva“ centro Šiauliuose atidaryme.
 Gydytoja radiologė dr. J.Ušinskienė „Affidea Lietuva“ centro Šiauliuose atidaryme.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2017, 8:00 AM

Besiplečiančiu radiologijos paslaugų tinklu ir kokybe džiaugiasi ne tik pacientai, bet ir kitų profesijų gydytojai. O gydytojams radiologams pastaruoju metu stengiamasi sudaryti vis palankesnes sąlygas užsidirbti, tobulinti profesinius įgūdžius ir dirbti lanksčiomis sąlygomis.

Apie radiologijos srities specialistų darbą, iššūkius bei galimybes tobulėti Lietuvoje kalbėjomės su „Affidea Lietuva“ gydytoja radiologe dr. Jurgita Ušinskiene.

– Kas lėmė jūsų pasirinkimą tapti gydytoja radiologe?

– Po pirmos rezidentūros reikėjo rinktis specialybę, tada ir apsisprendžiau tapti gydytoja radiologe. Iš dalies įtikino draugės tėtis medikas, kuris toliaregiškai numatė, kad radiologija – labai pažangi ir perspektyvi specialybė, ją pasirinkus nebereikės baimintis dėl radiacijos.

Mat tuo metu buvo įprasta manyti, kad radiologo rankos nuolat žaizdotos nuo apšvitos dėl tiesioginio dalyvavimo rentgeno tyrimuose – „šviečiant“, tai yra skopuojant, ligonius rentgeno spinduliais.

Šviesius prisiminimus kelia ir prof. Liubomiro Gradausko paskaitos Kauno medicinos akademijoje.

Jis lavindavo studentų akis ir pastabumą, rodydamas pieštus iliuzinius paveiksliukus, kuriuose turėjome rasti skirtumus.

– Papasakokite, kaip atrodo radiologo darbas ir ką tenka daryti.

– Nuo seno įprasta, kad radiologas sėdi vienišas, užsidaręs tamsiame kambarėlyje, ir iš tamsių šešėlių bando nustatyti diagnozes. Matyt, šią profesiją renkasi introvertai – žmonės, kurie nori išvengti tiesioginio bendravimo su pacientu, nes radiologui šis bendravimas atrodo varginantis.

Nors iš tiesų šiuolaikinis radiologas dirba su įvairiais diagnostiniais prietaisais, o, pavyzdžiui, atliekant tyrimus ultragarso aparatu bendravimo su pacientu išvengti tikrai nepavyks. Kai kada radiologas gali atlikti ne tik diagnostiką, bet ir gydymą – tai intervencinės radiologijos subspecialybė.

– Kokių žinių, asmeninių savybių reikia renkantis radiologo profesiją? Su kokiais iššūkiais tenka susidurti šios srities gydytojams? Ar nenukenčia šeima nuo ilgų gydytojo darbo valandų?

– Gydytojams radiologams reikia anatomijos ir vaizdų perteikimo žinių.

Svarbu žinoti, kaip atrodo anatominės sritys, pavyzdžiui, kaulai, smegenys ir kt. kompiuterinėje tomografijoje ar magnetinio rezonanso tomografijoje.

Radiologas turi žinoti ir gydymo metodus, kokie radiniai juos keičia. Reikia tikslios diagnostikos, kuri gydančiam medikui padėtų parinkti tinkamą gydymo metodą.

Šiame darbe labiausiai kenčia akys, todėl laisvalaikiu stengiuosi riboti darbą kompiuteriu, net vengiu žiūrėti filmus.

Hipokrato priesaika įpareigoja medikus būti pasiruošusius visada ir dažnai nepaisyti darbo valandų, todėl šeimą ir mediko darbą suderinti sunku – medikas turi būti vienišas arba abu šeimoje turi dirbti gydytojais.

Šiuo metu mano prioritetas yra šeima, todėl, kol galiu rinktis, nedirbu savaitgaliais bei naktimis. „Affidea Lietuva“ radiologams suteikia ypač palankias darbo sąlygas, yra galimybė ir konsultuoti iš namų.

– Kompanijos „Affidea Lietuva“ medicinos centruose įranga nuolat atnaujinama, daugiau nei pusė jos naujesnė nei 6 metų. Ar sunku išmokti dirbti naujausia įranga ir kokią reikšmę ji turi jūsų darbui?

– Išmokti dirbti nauja įranga nėra sunku, nes dirbti ja malonu. Naujesnė įranga turi daugiau galimybių, patogesnė vartotojui, komfortiškesnė tiriamiesiems.

Radiologui geresne įranga kur kas lengviau pamatyti sudėtingą patologiją. Kuo geresnė įranga, tuo tikslesnė diagnostika, tuo lengviau radiologui diagnozuoti patologijas.

Vaizdo kokybė – svarbiausias parametras radiologo darbe. „Affidea Lietuva“ centruose vaizdo kokybė nuolat stebima vietos med. fiziko ir vyr. radiologų, o tarptautiniu lygiu visą įrangą prižiūri medicinos inžinierių grupė.

– Kokius pokyčius darbo aplinkoje pastebėjote per savo praktikos metus? Ar yra skirtumų tarp radiologų darbo sąlygų Lietuvoje ir užsienio šalyse?

– Radiologijos rezidentūrą baigiau 2002 metais. Tuo metu kaip tik buvo pokyčių laikas: tamsius radiologo kabinetus pakeitė šviesūs, ryškinamas rentgeno nuotraukas – skaitmeninės, jau veikė pirmieji Lietuvoje magnetinio rezonanso aparatai, daugiasluoksniai kompiuterinės tomografijos aparatai.

Tarptautinė kompanija „Affidea“ yra Europoje pirmaujanti nepriklausoma pažangios medicininės diagnostikos ir vėžiu sergančiųjų sveikatos priežiūros paslaugų teikėja, veikianti 16 Europos šalių.

„Affidea“ kompanija siekia vadovautis tais pačiais tikslais, principais ir vidaus tvarkos taisyklėmis visuose padaliniuose, visose šalyse. Būtent dėl to Lietuvos radiologų darbo sąlygos nuo užsienyje dirbančių kolegų faktiškai nesiskiria niekuo – dirbame naujausia įranga, o galimybės visada priklauso nuo žmogaus siekių.

– Kokių pokyčių, jūsų nuomone, galima tikėtis radiologų darbo aplinkoje ateityje?

– Ateityje vis labiau medikams gelbės informacinės technologijos. Visa medicina taps skaitmeninė. Jau dabar yra CAD („Computer Aided Diagnosis“) programų, turime programinę įrangą, kuri automatiškai ar pusiau automatiškai suranda židinį, nustato jo tūrį.

Yra programų, kurios suveda visus radiologinių, histologinių, genetinių tyrimų duomenis ir padeda parinkti individualizuotą gydymą, nustatyti prognozes.

Šiuolaikinis radiologas turi domėtis naujausiomis technologijomis, o svarbiausia – turėti gerą regėjimą, būti itin pastabus, mokėti atlikti simptomų bei radiologinių radinių sintezę diagnozuojant ligą.(R)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.