Priėmė sprendimą: vaikus nuo meningokoko skiepys nemokamai

Po pirmadienį pasigirdusios naujienos apie dar vieną meningokokinės infekcijos pasiglemžtą vaiko gyvybę kilo didelis tėvų nepasitenkinimas. Priešingai nei kitose Europos Sąjungos valstybėse, vaikai nuo šios infekcijos Lietuvoje skiepijami mokamai, o apie pusantro šimto kainuojančios vakcinos ne kiekvienai šeimai įperkamos.

 Vaikus iki 4 m. skiepys nemokamai.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
 Vaikus iki 4 m. skiepys nemokamai.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2017, 3:02 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 8:10 PM

Laimė, ši situacija netrukus pasikeis. Antradienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga atskleidė, kad nuo kitų metų liepos mėnesio 0-4 metų amžiaus vaikai nuo meningokoko B infekcijos bus skiepijami nemokamai. 

Tai portalui lrytas.lt patvirtino ir ministro ryšiams su visuomene atstovė Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

„Sulaukus tarptautinių ekspertų įvertinimo, kad naujai sukurta vakcina yra visiškai saugi naudoti, patvirtiname, kad nuo kitų metų liepos mėnesio vaikai nuo gimimo iki 4 metų amžiaus nuo meningokoko B infekcijos bus skiepijami nemokamai.

Mūsų tikslas palengvinti tėvų finansinę naštą, nes suprantame, kad skiepai yra nepigūs, o privalome padaryti viską, kad išsaugotume vaikų gyvybes.

Ši tema iš tiesų skausminga, tačiau būtina – meningokokinė infekcija veikia žaibiškai ir kūdikio gyvybę gali pasiglemžti per kelias valandas, todėl neabejotinai turi būti išnaudotos visos galimybės ją apsaugoti“, – aiškino specialistė.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, kasmet Lietuvoje vidutiniškai gimsta apie 30,000 kūdikių. Jiems paskiepyti kiekvienais metais prireiks apie 4-5 mln. eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, o kitais metais, liepos-gruodžio mėn., tai galėtų kainuoti 2-2,5 mln eurų.

Veikti reikia staigiai

Meningokokinė infekcija - tai ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas), rašoma ULAC internetinėje svetainėje. Išskiriama daugiau nei 13 jos tipų, tačiau labiausiai paplitę A, B, C, Y ir W135, o Lietuvoje dažniausias B tipas. Dažniausiai sergama rudens, žiemos, ir pavasrio mėnesiais.

Kaip užsikrečiama meningokokine infekcija? 

Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1-10 dienų (vidutiniškai 4 dienos).

Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Pavojus susirgti yra ir kitiems: esant susirgimams virusinėmis respiracinėmis infekcijomis, nusilpus imunitetui, stresui ir kita.

Kokie yra simptomai? 

Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ligai progresuojant ligos eiga sunkėja - išryškėja odos bėrimas.

Skiriamos šios  klinikinės formos: lokalizuotos – lengvos (meningokokų nešiojimas, ūminis nosiaryklės uždegimas); generalizuotos – sunkios (meningokokcemija, meningitas, meningoencefalitas); retos formos (perikarditas, endokarditas, artritas, poliartritas, pneumonija ir kita).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.