Įtarimai dėl vaistų kompensavimo: po taupymo priedanga – pasipelnymo ir eksperimentų šešėlis

Atnaujinus kompensuojamųjų vaistų kainyną aistros vis dar nerimsta. Šiuo metu daugiausia klausimų kelia painus antitrombozinių vaistų kompensavimas, kuris pacientams tampa prieinamas tik tada, kai anksčiau taikytas gydymas buvo netinkamas. 

Rasa Budbergytė kėlė klausimą, kodėl norima rizikuoti pacientų sveikata.<br>D.Umbraso nuotr.
Rasa Budbergytė kėlė klausimą, kodėl norima rizikuoti pacientų sveikata.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2017, 8:00 PM, atnaujinta Nov 8, 2017, 9:53 PM

Atrodytų, pats principas nesudėtingas – sveikata besiskundžiančiam asmeniui yra skiriamas varfarinas ir stebima jo būklė. Ligonis vaistą vartoja tris mėnesius ir, nustačius, kad preparatas netinka arba, kad pasireiškė šalutinis poveikis, jam būtų kompensuojami naujosios kartos vaistai „Apixabanum“, „Dabigatranum“ ir „Rivaroxabanum“.

Naujieji vaistai bus kompensuojami 80 proc., priemokos už juos per mėnesį sieks keliolika eurų. Kompensavimo negaunantys pacientai juos įsigyti gali už maždaug 70 eurų. Tuo metu už tokia pačia dalimi kompensuojamą varfariną tenka primokėti tik kelis eurus.

Tačiau pasak LR Seimo narės Rasos Budbergytės tokia finansavimo tvarka kelia nemažai klausimų. Pvz., kieno sąskaita yra bandoma sutaupyti, jeigu laiku negydomos tokio pobūdžio ligos ir jų sukeltos būklės galiausiai valstybei kainuoja daugiau nei brangesnių medikamentų skyrimas.

Svarsto ar nesiekia pelno

R.Budbergytė svarstė kokios priežastys lėmė tokią painią medikamento kompensavimo sistemą. Pasak jos, tokiu būdu galbūt yra siekiama ne tik sutaupyti, bet ir pasipelnyti.

„Nuo lapkričio 2 dienos pradėti kompensuoti naujos kartos, itin saugūs vartoti vaistai. Jie yra tinkami net ir tiems pacientams, kuriems kiti tai pačiai ligai gydyti skirti preparatai sukelia nemalonius šalutinius poveikius. Tarp kitko, vienas dažnesnių šalutinių varfarino poveikių – kraujavimas iš įvairių organų.

Todėl kyla klausimas, ar tikrai verta eksperimentuoti pacientų sveikata. Suprantama, kad valstybei tai kainuotų, bet juk kraujo trombų sukeltos sveikatos būklės tikrai brangiai atsieina. Pvz., stiprų insultą patyrusiam žmogui reikia nuolatinės priežiūros, medikų apžiūros, o juk šios lėšos taip pat skiriamos iš PSDF. 

Tiesiog labai keista, kad geriau sutinkama mokėti už komplikacijų gydymą nei už saugesnę prevenciją. 

Be to, galbūt yra siekiama pasipelnyti iš tų, kurie jau seniau perka naujuosius medikamentus, mat vargu ar jie, norėdami gauti kompensaciją, sutiks eksperimentuoti ir tris mėnesius laikytis senojo gydymo tam, kad įsitikintų, jog šis yra neveiksmingas bei galimai pakenktų savo sveikatai“, – svarstė politikė.

R.Budbergytė taip pat pabrėžė, kad nemažai naujosios kartos vaistus perkančių žmonių jų įsigyti vyksta į Lenkiją, mat ten taikomi kaštai yra gerokai mažesni, nei Lietuvoje. Todėl tinkamo gydymo ieškantys pacientai yra priversti papildomai vargti tam, kad sutaupytų.

Palygino su Vokietija

Siekiant išsiaiškinti, koks yra tokios kompensavimo sistemos tikslas, susisiekėme su Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Farmakoekonomikos ir vaistų kainodaros skyriaus vedėju Tomu Alonderiu. Pasak jo, varfariną vadinti senos kartos vaistu yra nekorektiška ir patikino, kad kartais naujųjų vaistų skyrimas pacientams yra neįmanomas, mat šie jo taip pat netoleruoja.

T.Alonderio klausėme, kodėl yra taikomas trijų mėnesių bandomasis laikotarpis ir kodėl iš pradžių būtinai turi būti skirtas pigesnis, tačiau galimai pavojingesnis vaistas.

„Sakyti, kad Varfarinas yra senos kartos ir pavojingas vaistas yra mažų mažiausiai nekorektiška. Tai yra kokybiškas ir visus saugumo reikalavimus atitinkantis vaistas, kuriuo pacientai jau daugelį metų sėkmingai gydomi. Tačiau, kaip ir bet kuris kitas vaistas, varfarinas gali turėti šalutinį poveikį ir tinka ne kiekvienam pacientui.

Todėl atsižvelgiant į žmonių, kuriems nepavyksta pasiekti reikiamų kraujo krešumo rodiklių ar  yra kontraindikacijų vartoti varfariną, poreikius ir atsiradusias finansines galimybes, SAM pradėjo kompensuoti dar tris veikliąsias medžiagas. Šios naujos veikliosios medžiagos gali padėti sureguliuoti kraujo krešumo rodiklius tiems pacientams, kuriems negalimas gydymas varfarinu.

Atkreipiame dėmesį, kad, tam tikrais atvejais varfarino keisti negalima, nes pacientams netiktų naujieji vaistai. 

Naujai kompensuojami vaistai yra brangesni, nei dabar kompensuojamas varfarinas ir yra numatyta juos kompensuoti tik tiems pacientams, kuriems varfarinas netinka, arba buvo pastebėtas pasireiškiantis šalutinis vaisto poveikis. O tiems pacientams, kurie ir iki šiol sėkmingai vartojo varfariną, keisti vaisto nėra poreikio. 

Kalbant apie šių konkrečių vaistų kainas, Lenkijos kompensuojamųjų vaistų kainyne jos yra artimos toms kainoms, kurios yra deklaruotos Lietuvoje. Tuo tarpu kitose šalyse, pvz. Vokietijoje, šio vaisto kaina yra gerokai didesnė“, – rašoma laiške.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.