Aurelijus Veryga atsakė dėl vaistų nuo slogos ir kitų receptų: viskas taip, kaip turi būti

Po itin nemalonios reakcijos sulaukusios portalo lrytas.lt papasakotos istorijos apie tai, kaip moteriai vaistinėje nepavyko nusipirkti vaistų nuo slogos be recepto, Sveikatos apsaugos ministerija surengė konferenciją, per kurią aptarė naujuosius pokyčius: slaptus pirkėjus, (ne)receptinių vaistų pardavimą ir su vaistų išdavimu susijusias galimas naujoves pacientams.

Vaistams nuo slogos įsigyti paprašė recepto.<br> V.Sciavinsko nuotr. fotomontažas
Vaistams nuo slogos įsigyti paprašė recepto.<br> V.Sciavinsko nuotr. fotomontažas
Vaistams nuo slogos įsigyti paprašė recepto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaistams nuo slogos įsigyti paprašė recepto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaistams nuo slogos įsigyti paprašė recepto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaistams nuo slogos įsigyti paprašė recepto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaistams nuo slogos įsigyti paprašė recepto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaistams nuo slogos įsigyti paprašė recepto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 16, 2017, 10:38 AM, atnaujinta Nov 16, 2017, 3:25 PM

Konferencijoje dalyvavo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, SAM Farmacijos departamento direktorė Gita Krukienė, Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos Inspektavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Diana Leleckaitė.

Pokyčių nebuvo

Ministras A.Veryga pabrėžė, kad jokių pokyčių, išskyrus slaptų kontrolinių pirkimų įvedimą, nebuvo. Pasak jo, būtent slaptų pirkėjų įteisinimas atskleidė, kiek buvo piktnaudžiaujama senais įstatymais parduodant receptinius vaistus be recepto.

„Žmonės jaučiasi sutrikę, jiems atrodo, kad SAM per naktį įvedė naują tvarką, tačiau taip tikrai nėra. Iš tiesų farmacijos specialistai pradėjo atsakingiau žiūrėti į receptinių vaistų pardavimą be recepto, ėmė atsakingiau žiūrėti į savo darbą ir nustojo laužyti taisykles.

Kaip ir minėjau, šios taisyklės galiojo jau daugelį metų, kokių nors naujų įstatymų, išskyrus kontrolinių pirkėjų įteisinimą, mes nepriėmėme. Taip pat nepadidinome receptinių vaistų sąrašo, mat tokio sąrašo nėra – patvirtinant kiekvieną atskirą medikamentą yra nurodoma, jis receptinis ar ne. 

Tai lemia ne tik vaisto veiklioji medžiaga, bet ir jos kiekis dozėje ar pakuotės dydis“, – aiškino ministras.

Jam pritarė ir SAM Farmacijos departamento direktorė G.Krukienė. Pasak jos, neretai asmuo, kuriam medikamento nebuvo parduota, gali įsigyti lygiai tą patį vaistą, tik mažesnės dozės ar mažesnėje pakuotėje.

„Ibuprofenas yra nereceptinis preparatas perkant 10 tablečių pakuotę, kurioje yra ne daugiau nei 200–400 mg veikliosios medžiagos. Didesnis kiekis turėtų būti skiriamas tik su gydytojo rekomendacija ir jis visuomet buvo receptinis.

Tai, kad asmuo anksčiau galėjo jį įsigyti be recepto, toli gražu nereiškia, kad pasikeitė tvarka. Tai reiškia, kad farmacininkai nepaisė įstatymų, o dabar pradėjo jų laikytis“, – teigė ji.

Siekia apsaugoti žmogų

Slaptų pirkėjų įteisinimas buvo būtinas siekiant apsaugoti žmogų. Ministras A.Veryga priminė, kad didelio pasipriešinimo buvo sulaukta ir įvedus tvarką, jog psichotropiniai vaistai bei antibiotikai taip pat gali būti parduoti tik su receptu.

„Kai buvo pareikalauta receptų antibiotikams bei psichotropiniams vaistams, žmonės taip pat labai piktinosi, tačiau tokia tvarka buvo būtina. Būtent dėl dažno jų vartojimo ir skyrimo lengva ranka šiandien Lietuvoje yra labai didelis atsparumas antibiotikams bei didelis psichotropinių, raminamųjų vaistų vartojimas.

Didesnėmis dozėmis vartojami vaistai gali sukelti rimtus inkstų, kepenų pažeidimus, todėl turėtų būti skiriami medikų. Mažesnėmis dozėmis ir nedidelėse pakuotėse parduodami medikamentai yra daug saugesni, kai vartojama savavališkai“, – aiškino jis.

Tikisi vaistininkų bendradarbiavimo

Ministras teigė, kad tokie pokyčiai labiausiai klaidina paprastą žmogų, kuris, visą laiką pirkęs vieną ar kitą vaistą, nė neįtaria, kad tai darė nelegaliai. Todėl reikėtų pirkėjams paaiškinti, kodėl jiems vaisto neparduodama, kokios yra alternatyvos.

„Kaip parodė jau aptartas atvejis, žmonės infuzinius tirpalus naudodavo inhaliacijomos, slogai gydyti. Vaistininkas, užuot kaltinęs sugriežtėjusią tvarką, galėtų žmogui paaiškinti, kad į šiltą virintą vandenį įbėrus tam tikrą kiekį druskos gautume lygiai tą patį natrio chlorido tirpalą, tinkantį ir gerklei skalauti, ir slogai gydyti.

Ir nereikėtų jokių brangių įrenginių ar už medikamentams skiesti skirtą vaistą mokėti pinigų“, – kalbėjo jis.

Žada naujoves

Artimiausiu metu planuojama įteisinti elektroninę prekybą receptiniais vaistais, kuriems turės būti išrašytas elektroninis receptas. Taip pat iki kitų metų lapkričio planuojama pradėti šeimos gydytojo konsultacijas telefonu, kurių metu būtų galima pratęsti jau skirtą gydymą.

„Įteisinus konsultacijas telefonu supaprastėtų pakartotinio vaistų skyrimo tvarka. Žmogui nebereikėtų vykti į polikliniką, jam užtektų susisiekti su mediku ir pasitarti, ar vaisto vartojimo kursą tęsti, ar ne. Tačiau pirminė konsultacija turėtų įvykti akis į akį“, – teigė G.Krukienė.

Todėl SAM labai prašo žmonių ir medikų supratingumo ir kantrybės, o vaistinių ir jų darbuotojų – objektyviai paaiškinti, kodėl tokie pokyčiai įvyko, ir nesiųsti pacientų pas ministrą. Jei nutinka pacientams tokių atvejų, kad yra siunčiami iš vaistinių kitur išsiaiškinti ir jiems nesuteikiama reikiama informacija, farmacinė paslauga, nepasiūlomi alternatyvūs vaistai, raginame netylėti ir pranešti nemokamu telefonu 8 800 73568 VVKT apie tokius atvejus arba šiai institucijai pranešti el. paštu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.