Skėlė antausį reikliems medikams: kyšiai didesni tik Rumunijoje

Į sąjūdį susibūrę medikai galiausiai oficialiai įsiregistravo ir dabar kaip lygūs su lygiais gali derėtis su valdžia, nes iki šiol į derybas jie buvo kviečiami tik svečio teisėmis, nes neturėjo oficialaus registro pažymėjimo. Ir dabar, kai valdžia nebeturi kur trauktis, medikai pateikė dar daugiau reikalavimų. Jie sako, kad už Lietuvos medikus blogiau gyvena tik rumunai.

Algų kėlimo reikalaujantiems medikams priminė apie kyšius.<br>P.Mantauto nuotr.
Algų kėlimo reikalaujantiems medikams priminė apie kyšius.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2017, 2:00 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 6:54 AM

Tačiau korupcijos apraiškų tyrinėtojai atšauna, kad už Lietuvos medikus tik rumunų gydytojai ima didesnius kyšius. Lietuvoje esą kas ketvirtas pacientas pas mediką eina vokeliu arba dovanėle. Jeigu gydytojams bus pakelti atlyginimai, ar nebereikės prieš operaciją chirurgui ruošti vokelio?

Reikalavimus valdžiai surašę medikai perspėja, kad gabiausi ir geriausi medikai eiliniam žmogui, kiekvieno politiko rinkėjui, netrukus bus nebeprieinama prabanga, nes jie arba emigruoja į užsienį, arba emigruoja į privačias gydymo įstaigas, o ten paslaugos įperkamos toli gražu ne kiekvienam.

„Privačiame sektoriuje paslaugų įkainis daug didesnis negu valstybė moka sveikatos priežiūros institucijoms. Štai ir skirtumas: formuojasi didelė atskirtis, žmonės, galintys pirkti sveikatos paslaugą, gauna geriausių Lietuvos gydytojų ir slaugytojų pagalbą, tuo tarpu viešajame sektoriuje lieka arba entuziastai, arba tie, kurių nepakviečia privatus sektorius. Ar tai yra normalu?“, – „Lietuvos ryto” televizijos laidoje „24/7” kalbėjo Medikų sąjūdžio tarybos pirmininkas Vytautas Kasiulevičius.

Reikalauja kelti atlyginimus

Medikų sąjūdis reikalauja, kad valdžia pasirašytų nacionalinį susitarimą ir galiausiai aiškiai nustatytų medikų darbo apmokėjimo tvarką, pakeltų atlyginimus, numatytų darbo krūvį bei sudarytų galimybes medikams tobulintis. Dabar vienam medikui tobulintis valstybė per metus teskiria 6 eurus. Atlyginimus kelti taip pat prašoma ir rezidentams.

„Tikimės, kad į mus bus pradėta žiūrėti kaip į pilnavertišką sistemos dalį, turint omeny, kad mūsų gydytojų didžioji dalis jau yra vyresnio amžiaus. Tik laiko klausimas, kada demografinis nadyras įvyks, kada mes pasieksime dugną.  Ir jei mes nelaikomi sistemos dalimi, kokia prasmė likti?“, – teigė gydytoja rezidentė Urtė Builytė.

Medikai sako, kad visoje Europos Sąjungoje nėra taip prastai apmokamų gydytojų, blogiau tik Rumunijoje. Tačiau korupcijos apraiškų tyrinėtojai tvirtina, kad tik Rumunijos gydytojai daugiau korumpuoti už Lietuvos medikus.

„Kas ketvirtas gyventojas, apsilankęs gydymo įstaigoje, prisipažįsta davęs kyšį. Pagal šitą vardiklį Europos Sąjungoje mus lenkia tik Rumunija, kur kyšio davimas didesnis nei Lietuvoje. Skaičius nėra labai mažas, bet lyginant su praėjusiais rezultatais, gerėja: anksčiau buvo kas trečias, dabar kas ketvirtas.

Sutinku, kad medikai turi gauti atitinkamą atlygį. Didesni atlyginimai reiškia, kad kyšiai tikrai turi būti išgyvendinti iš pačios sistemos, nes tada pasiteisinimo, kad mokamas mažas atlyginimas, tikrai neturėtų būti“, - sakė „Transparency International“ projektų vadovė Ingrida Palaimaitė.

Savo tyrimą yra atlikę ir jaunieji medikai. 92 procentams gydytojų kyšis yra nepriimtinas.

„Nepriimtinumo lygis skiriasi. Vieni pasakė, kad nepriimtina, kiti pasakė, kad nepriimtina, bet šiuo metu neišvengiama. Tada mes turime situaciją, kai pacientai siūlo pinigus, didžioji dalis atsisako, jiems siūlo dar kartą, medikai palūžta ir priima pinigus. Ir mes turime tikėti, kad gydytojai yra kyšininkai. Žmonėms atrodo, kad jeigu davė nedidelę sumą, dabar jį nugydys. Yra tokių emocinių įsitikinimų, vieni sako: „Daviau ir duosiu, aš sušelpiu, kodėl negaliu sušelpti. Kodėl aš galiu duoti arbatpinigių kavinėje, o negaliu duoti arbatpinigių gydytojui?“, – pasakojo Jaunųjų gydytojų asociacijos narė Emilija Trumpaitė.

Vokelio paruošimas prieš operaciją ar kitą procedūrą vieša paslaptis, palatose pacientai neretai aptarinėja, kiek ir kam reikia duoti, kas davė, o kas nedavė. Ir tai, anot pačių medikų, kažkam yra paranku. 

„Daugelis gydytojų jaučiasi įskaudinti, vertinami kaip nusikaltėliai. Šnekant apie migraciją, jauni gydytojai išvažiuoja, nes jie verčiami adaptuotis sistemoje, kur yra nelegalus mokėjimas. Ir tai yra valstybės požiūris. Jeigu valstybė toleruoja tokį šešėlį, reiškia, kažkas priima tokį sprendimą nukrauti šitas išlaidas ant namų ūkio ir sakyti, neva nieko nėra“, – sakė gydytojas urologas Robertas Adomaitis.

Sumažės smulkioji korupcija

Medikai žada, kad pakėlus atlyginimus smarkiai sumažės pakišas imančių gydytojų.

„Mes įsipareigojame neimti kyšio, pakeisti savo elgseną, pagaliau pripažinti, kad sveikatos priežiūros problemos yra sudėtingos. Valstybė mums suteikia viltį, o mes liekame tėvynėje, neišvažiuojame ir norime dirbti vardas geresnės sveikatos priežiūros“, – teigė Medikų sąjūdžio tarybos pirmininkas V.Kasiulevičius.

Anot medikų, akivaizdus to pavyzdys – emigravę kolegos, mat retas kuris galėtų patikėti, kad Norvegijoje, Vokietijoje kas nors medikui ar slaugei į kišenę grūstų vokelį su pinigais. O Lietuvoje medikai arba priversti imti iš pacientų pinigus, arba arti per kelis darbus.

„Mums nieko nereikia. Mes norime dirbti, slaugyti pacientus, mes turime žinių, daugybė su aukštuoju išsilavinimu. Vidutinis slaugytojos darbo amžius – 50 metų. Kas bus po 10 metų? Jaunimo nėra, pačios slaugytojos, kurios prieina kritinę ribą, nebegali dirbti dviem etatais, išvažiuoja“, – pasakojo slaugytoja Angelė Mateikienė.

Medikų reikalavimus palaiko 29 pacientų organizacijos. O patys medikai juokauja, kad net nenuėję į parduotuvę žino, kokiems saldainiams, kavai ar gėrimams taikomos nuolaidos, mat su tokiomis pat dovanomis ateina ir vienas, ir antras, ir trečias.

„Labai dažnai tenka su pacientais pyktis ir sakyti, kad man tie pinigai yra nereikalingi, man už darbą sumokėta. Užtrunka daug laiko išaiškinti, kodėl jo veiksmas yra blogas. Vieni nori paslaugų, kurios nepriklauso, pavyzdžiui, kad išduotume nedarbingumo pažymėjimą. Kiti tiesiog jaučia dėkingumą.

Būna, kad padarai daugiau nei tikisi, ir jie nori atsidėkoti. Kiti pacientai, jausdami kažkokį senovinį įprotį mano, kad gydytojui būtinai reikia duoti pinigų“, – pasakojo Jaunųjų gydytojų asociacijos narė E.Trumpaitė.

O apklausos rodo, kad imti kyšį ne ką bjauriau, nei jį brukti. Tik vienas iš daugiau kaip 600 apklaustų medikų nurodė, kad kyšį imti yra normalu. 

„Mes klausėme, kaip jie jaučiasi, kai jiems siūlomi pinigai. Absoliuti dauguma gydytojų sako, kad jie jaučiasi nemaloniai, kad jaučiasi nuvertinti, kad jais nepasitiki. Vienetai atsakė, kad jaučiasi pagerbti, kad pacientas jiems dėkoja ir panašiai. Gydytojams šita situacija nepatinka, mes esame pastatyti į elgetos vietą ir labai norėtume kad pacientai mums nesiūlytų nei pinigų, nei dovanų“, – teigė E.Trumpaitė.

Kyšiai – ir dėl geresnių sąlygų

Tačiau pacientai skundžiasi, kad sveikatos sistema tiek supuvusi, kad į kišenę dėti esą reikia ne už gydymą ar slaugą, o net ir geresnę lovą. Į laidą  „24/7“ kreipėsi į vieną Šiaulių ligoninę su kūdikiu paguldyta mama.

„Kai atsisėdau ant lovos, įkritau į didžiulę geldą – kokio lygio čiužiniai, pati lova siaura. Jei reikia žmogui penkias paras praleisti prie kūdikio, niekam to nelinkėčiau. Aš kalbėjau su personalu, sakiau, kad lovos čia iš tikrųjų baisios, miegoti neįmanoma. Jie tik nusišypso, žino, kad tai yra. Toks įspūdis, kad vyksta vos ne provokacija: įkelsim į tokias sąlygas ir palaukim, pažiūrėkim“, – pasakojo moteris.

Prieš metus Vyriausioji tarnybinės etikos komisija siūlė nustatyti, kas yra kyšis, o kas medikui gali būti padėka. Tačiau pasiūlymas atmestas ir dabar medikui negalima atsidėkoti netgi gėlėmis, nors jis tave patį ar tavo artimą išplėšė iš mirties nagų. 

„Man prieš keletą metų teko būti Prancūzijoje konferencijoje, mačiau, kaip už gaisrininko išgelbėtą žmogų šeima atnešė naminį ruoštą gėrimą. Ta dovana gaisrininkams buvo įdėta į sekciją, kur veikia pastovi paroda, kaip žmonės atsidėkoja už sąžiningai atliktą darbą. Galėjo panašiai būti ir Lietuvoje: jeigu atnešė gėlę, kodėl ji negali būti pamerkta foje“, – teigė Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas.

Tačiau dabar Seime vyksta lenktynės, kas palengvins medikų gyvenimą. Ir kairieji, ir dešinieji, ir valdantieji pateikė po įstatymo pataisą. Tačiau opozicija sako, kad jų siūlymus valdantieji nepelnytai išbrokuoja. 

Valdančiųjų atstovai siūlo atšaukti sprendimą bausti už tai, kad medikai nespėja per nustatytą laiką priimti visų norinčių pacientų. Šis įstatymas ir pastūmėjo medikus sukilti.

Palaikyti medikų reikalavimo pasirašyti nacionalinį susitarimą kviečiama prezidentė Dalia Grybauskaitė, premjeras Saulius Skvernelis ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Beje, pirmieji du yra Medikų sąjūdžio vieno iš iniciatorių pacientai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.