Pirmadienį Vilniaus gatvėse – nemaloni staigmena: susižeidė dešimtys žmonių

Pirmadienį į darbus išskubėję vilniečiai susidūrė su ne itin maloniu ir per vasarą spėtu primiršti reiškiniu – dalis šaligatvių ir gatvių buvo slidūs. Neapsieita be traumų.

oras, gatvė, vilnius, žiema, sniegas, ledas, slidu, žmonės<br>J.Stacevičiaus nuotr.
oras, gatvė, vilnius, žiema, sniegas, ledas, slidu, žmonės<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2017, 3:53 PM, atnaujinta Dec 4, 2017, 4:07 PM

Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos statistika rodo, kad Vilniuje iki nuo 7 val. iki 15 val. paslydo ir susižeidė 20 žmonių. Traumos įvairios – nuo sutrenkimų iki kaulų lūžių.

Slidu gali būti ir artimiausiomis dienomis

Slidžiais keliais grasinančių bjaurių orų, kuomet temperatūra svyruos tarp teigiamos ir neigiamos, o sniegas maišysis su lietumi, sulauksime ir artimiausiomis dienomis. Ilgalaikių meteorologinių prognozių specialistė Natalija Nikolajanko aiškino, kad jau trečiadienio naktį praslinks atmosferos frontas, todėl jis atneš kritulius, kartu su juo plūs ir šiluma.

Sniegas pereis į šlapdribą, o kai kur net ir į lietų. Sustiprės vakarinių krypčių vėjas, daugiausia pietvakarių, pereinantis į vakarų, šiaurės vakarų. Daug kur gūsiai sieks 15-20 m/s. Vietomis galimos trumpos pūgos, vėliau, daugiasia vakariniuose rajonuose, lijundros, kelyje bus slidu.

Naktį oro temperatūra svyruos nuo 2 laipsnių šalčio rytų Lietuvoje iki 3 laipsnių šilumos vakarinėje šalies dalyje. Kai kur Žemaitijoje ir prie jūros pakils ir iki 4-5 laipsnių Celsijaus.

Dieną kritulių bus mažiau, frontas tols nuo Lietuvos, slėgis kils. Vėjas rims. Vyraus šlapdriba ir lietus. Temperatūra pakils iki 1-6 šilumos.

Ketvirtadienį artės Atlanto ciklonas. Nauja debesų juosta keliaus per Lietuvą. Daug kur galimi miršūs krituliai. Naktį vėjas aprims, bus silpnas, dieną vėl sustiprės, pūs iš pietų, pietvakarių, pajūryje gūsiai sieks 15-17 m/s. Naktį pašals iki 5 laipsnių šalčio, pajūryje bus iki 3 laipsnių šilumos. Dieną atkeliaus šilumos banga ir oro temperatūrą kilstelės net iki 3-8 laipsnių.

Penktadienį orus lems minėtas Atlanto ciklonas, daug kur numatomi krituliai. Naktį vyraus nedideli, įvairių stadijų krituliai, dieną jų jau bus daugiau. Naktį vėjo gūsiai išliks 15-17 m/s, dieną vėjas pamažu rims. Naktį oro temperatūra svyruos nuo minus 2 iki plius 3, pajūryje iki 5-6 laipsnių šilumos. Dieną visoje Lietuvoje temperatūra laikysis teigiama ir bus nuo 1 iki 6 laipsnių šilumos.

Šeštadienį orus tebelems silpnėjantis ciklonas. Naktį kritulių bus nedaug, didžiausia tikimybė tik vakariniuose rajonuose. Dieną daug kur nedideli, mišrūs krituliai. Kur bus šalčiau, ten sniegas ir šlapdriba, kur šilčiau – gali būti ir lietus. Vietomis gūsingas pietinių krypčių vėjas, 15-17 m/s, ypač nakties metu pajūryje, dieną vėjas jau rims. Oro temperatūra po truputį žemės. Tiek naktį, tiek dieną vyraus nuo 1 laipsnio šalčio iki 4 šilumos.

Sekmadienį gali stipriau pašalti. Plūs šaltesnis oras iš šiaurės, visoje šalyje vyraus neigiama temperatūra. „Tai nebus ilgalaikis atšalimas. Žiema su rudeniu kausis“, – sakė sinoptikė N. Nikolajenko. Šios dienos duomenimis, pirmadienio naktį oro temperatūra išliks silpnai neigiama, dieną taip pat laikysis šaltukas.

Anot N. Nikolajenko, kitą savaitę galimas ir didesnis atšilimas.

Kaip nepaslysti

Slidžios gatvės – viena dažniausių pėsčiųjų traumų priežasčių. Paslydus ir parkritus gresia galvos ir kitų kūno dalių sutrenkimai, kaulų lūžiai, kitos traumos. Dažniausiai lūžta riešo, čiurnos sąnariai, žastikaulio ir kaklo kaulai, vyresnio amžiaus žmonėms – šlaunies kaklelis. Siekiant išvengti traumų, būtina pasirūpinti savo saugumu.

Patariame, kaip išvengti traumų žiemą:

1. Būkite dėmesingi ir atidūs lipdami laiptais, laikykitės už turėklų.

2. Būkite atidūs išeidami iš pastatų į lauką.

3. Iš viešojo transporto išlipkite atsargiai, laikykitės už turėklų.

4. Neskubėkite!

5. Avėkite tinkamus batus grubaus reljefo padu, venkite aukštakulnių. Patariama naudoti batų apkaustus. Juos lengva užsidėti ir nusiimti, jie beveik nepastebimi ant batų, o nusiėmus užima nedaug vietos.

6. Geriau eikite sniegu, o ne slidžiais šaligatviais.

7. Tamsiu paros metu būtinai dėvėkite atšvaitus. Juos seginčius pėsčiuosius vairuotojai pastebi anksčiau. Tai labai svarbu, kadangi slidžiose gatvėse automobilio stabdymo kelias daug ilgesnis.Jeigu visgi paslydote ir krentate, reikia mokėti taisyklingai kristi. Patariama atsipalaiduoti, kadangi tuomet raumenys neįtempti ir kritimo smūgis švelnesnis.

8. Jei paviršius, kuriuo einate, labai slidus, išskleiskite rankas į šonus ir šliuožkite kojomis tarsi slidininkas.

9. Viena efektyviausių griuvimų profilaktikos priemonių – pusiausvyrą gerinantys pratimai, todėl labai svarbu reguliariai mankštintis.

10. Specialistai primena, jog už savo sveikatą ir saugumą pirmiausia esame atsakingi patys, todėl raginama paimti į rankas kastuvą ir nusikasti sniegą aplink savo namus.

Be šių pagrindinių būdų, egzistuoja ir daugiau metodų apsisaugoti nuo tokių nemalonių patirčių. Vienas jų – senų kojinių panaudojimas. Tam, kad išvengtumėte traumų, apsiaukite batus ir ant viršaus užmaukite seną avalynės spalvos kojinę. Svarbu, kad medžiaga dengtų tiek priekį, tiek kulną. Tai padės išvengti paslydimų, o bato padą pavers šiurkštesniu, geriau sukimbančiu su paviršiumi, kuriuo einate.

Kitas pigus ir nesudėtingas būdas – švitrinio popieriaus klijavimas prie pado. Tačiau reikia įsitikinti, kad klijuojate šiurkščiąja puse į išorę. Taip patobulintų batų nederėtų avėti namuose, net jei ant stalo pamiršote raktus ir turite nubėgti jų pasiimti. Toks šiurkštus padas gali pakenkti grindų dangai.

Dar vienas paprastas, tačiau trumpalaikis metodas – sumaišyti gumos klijus su vidutinio stambumo druskos kristalais ir šiuo mišiniu patepti nuplautą ir nusausintą batų padą. Nuo seno žinoma, kad druska pagerina sukibimą, tad ir šis būdas turėtų bent trumpam apsaugoti nuo traumų.

Kaip suteikti pirmąją pagalbą?

Pasak medikų, ištikus nelaimei aplinkiniai dažniausiai sutrinka ir nežino, kaip padėti nukentėjusiam žmogui, arba, bandydami pagelbėti, dar labiau pakenkia. Todėl būtina išmanyti pagrindines pirmosios pagalbos teikimo taisykles, kad nesužalotume stuburo, nesutrikdytume kraujotakos ir sustabdytume kraujavimą.

Jei žmogus stipriai susitrenkia galvą, gali būti ir smegenų sutrenkimas, o prasidėjęs traukulinis sindromas rodo, kad būklė labai rimta. Jei žmogus praranda sąmonę, prasideda traukuliai, reikia jį prilaikyti ir ramiai paguldyti, kad nesusižalotų krisdamas. Be to, traukulių negalima stabdyti, jie turi patys praeiti.

Jei žmogus yra be sąmonės ir guli ant nugaros, ant balso plyšio gali užkristi liežuvio šaknis, dėl ko sutrinka kvėpavimas. Tokiu atveju žmogų reikėtų atsargiai paversti ant šono.

Bet, jei nežinome, ar nesužalota stuburo kaklinė dalis, kad nepakenktume, paversti ant šono, prilaikant galvą, reikia keliese. Pavertus ant šono, liežuvio šaknis atkris ir žmogus pradės kvėpuoti. Jei žmogus nekvėpuoja ir nėra pulso, reikia pradėti gaivinti.

Ištikus nelaimei, žinoma, svarbu paprašyti aplinkinių pagalbos ir iškviesti greitąją pagalbą, kurią, esant galimybei, reikia pasitikti, kad nebūtų gaištamas laikas. Jei ištiko klinikinė mirtis, žmogus be sąmonės, nekvėpuoja, nėra stambiųjų kraujagyslių pulso, reikia pradėti gaivinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.