Garsų fitoterapeutą veganizmo mada kraupina: rėžė tiesą ir apie vėžio gydymą

Po to, kai medikai pranešė apie į sostinės ligoninę atvežtą dėl veganiškos mitybos nusilpusį 7 mėnesių kūdikį, visuomenėje kilo aršios diskusijos. Medikai teigia, kad veganiška motinos ir kūdikio mityba privedė prie baltymų ir vitamino B12 trūkumo. Tuo tarpu veganizmo propaguotojai atkerta, kad medikai tokiais pasiteisinimais gina savo apdairumą, nesugebėjus ligų vaikui nustatyti anksčiau.

„Gerbiamieji, nesityčiokim iš savo vaikų ir pagal savo išmonę nelaikykim jų vergais, prievartiniais vergais. Jeigu jis nori kiaušinio, jūs neduodat pagal savo kultą. Sukūrėt kažkokį mitybinį tikėjimą, jūsų daug, jūs sunku įveikti“, – teigia J.Ruolia.<br>V.Kapočiaus nuotr.
„Gerbiamieji, nesityčiokim iš savo vaikų ir pagal savo išmonę nelaikykim jų vergais, prievartiniais vergais. Jeigu jis nori kiaušinio, jūs neduodat pagal savo kultą. Sukūrėt kažkokį mitybinį tikėjimą, jūsų daug, jūs sunku įveikti“, – teigia J.Ruolia.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2018, 7:01 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:24 PM

Onkologas, fitoterapeutas Juozas Ruolia tvirtina, kad tėvai, maitindami vaikus vegetariška ar veganiška mityba, paverčia juos vergais ir sutrukdo augančiam organizmui gauti reikiamas medžiagas.

„Gerbiamieji, nesityčiokim iš savo vaikų ir pagal savo išmonę nelaikykim jų vergais, prievartiniais vergais. Jeigu jis nori kiaušinio, jūs neduodat pagal savo kultą. Sukūrėt kažkokį mitybinį tikėjimą, jūsų daug, jūs sunku įveikti“, – teigia J.Ruolia.

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir J.Ruolios pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Šiomis dienomis iš Santaros klinikų buvo pranešta, kad į ligoninę atvežtas 7 mėnesių kūdikis, dėl baltymų ir didelio vitamino B12 trūkumo kenčiantis nuo mažakraujystės, kurią, kaip teigiama, galėjo sukelti veganiška mityba. Medikai sako, kad vaikas buvo maitinamas veganiškai – mamos pienas ir vaisių tyrelės. Jūs teigiate, kad su panašiais atvejais susiduriate pakankamai dažnai.

– Laba diena, gerbiami žiūrovai, madų vergai. Iki pernai metų Lietuvoje mada buvo lieknėti. Nuo šių metų pirmosios dienos – veganiška, vegetariška mityba. Kiek šita mada tęsis, nežinau. Kiek žinau, per radiją girdėjau, kad gerbiamų veganų ir vegetarų Lietuvoje yra apie 2 tūkst. Bet mielieji, išgirskite vieną dalyką. Mes – ne karvės ir ne avys. Mes neturime fermento augalinei ląstelienai virškinti. Ir tik tiek pasisaviname iš augalų, daržovių ir vaisių baltymų, riebalų, angliavandenių, kiek perlaužiam ląstelių dantimis.

Virškinamajame trakte augalinė ląsteliena tarnauja konvejeriui, kuriame sukasi baltymai, riebalai, angliavandeniai. Tų baltymų iš augalų žmogus gauna 16. Gerbiamieji veganai ir vegetarai, jūs teigiate, kad iš tų 16 pats organizmas pasigamina dar 8 trūkstamas amino rūgštis dėl baltymų. Teatleidžia Dievas šiai mamai ir jos vaisingumui, kad ji, nėščia būdama, tapo vegane ir po to tą vaiką laikė su 16 baltymų. Vaikui trūko kraujodarai, nervų sistemai medžiagų – baltymų ir, manau, riebalų, angliavandenių, vitaminų. Svarbiausia, vitaminų.

Gerbiamieji veganai ir vegetarai, jūs pasitaisykite trupučiuką, nekramsnokite, o su mikseriais susmulkinkite riešutus, žalias lapines, prieskonines daržoves, sulaužykite ląsteles, išimkite iš ląstelių, pasisavinkite savo organizmuose visus riebalus, angliavandenius, baltymus. Prisiminkite, nėra pas mus fermento kaip pas karvę, avį. Tada mūsų organizmai badauja.

– Jūs esate pasakojęs, kad pas jus ateina seneliai, kurie prašo jūsų pagalbos vaikams, kurių tėvai pasirinkę vegetarišką ar veganišką mitybą. Ko jie prašo?

– Duok žolių vaikui nuo apetito, mano vaikas nevalgo. Duodu mėsą, skanų kotletą – nevalgo. Varškės apkepą iškepiau – vaikas nevalgo, kiaušinienę iškepiau – vaikas nevalgo ir kažko nepasako.

– Kodėl jis nevalgo?

– Tas vaikas išbertas pūlinukais, ypač pirmasis berniukas, kuris atėjo, baltas, išbalęs. Užaugęs lyg ir aukštas. Aš pradėjau klausinėti. Močiutė prisaikdino mane, kad aš nesakysiu pavardės ir vardo, nes tėvas policininkas, dar primuš ją žentas. Kiti pasako arba nepasako profesijų.

Gerbiamieji Seimo nariai, įneškite pataisą prie Vaiko teisių įstatymo – vaiko mitybos, priežiūros tvarką. Šiandien per radiją išgirdau, kad mokyklose nuo sausio 1 d. įteisintas kokybiškas mokinio maitinimas. Būkite geri, mokytojai ir Seimo nariai, įneškite pataisą, kad išgirdę, kad namuose vaikui neleidžia valgyti, nors šaldytuve dėl vaizdo pridėta mėsos produktų ir visko, tokiais atvejais tegu suveikia teisėsauga. Man baisu darosi dėl šios mados mastų.

– Ar tie bėrimai yra vienintelė tam tikrų medžiagų trūkumo išraiška, ar vaikai, kurie negauna medžiagų, kurias gautų su mėsa, turi ir kažkokių kitokių problemų?

– Imuninė sistema dirba, 56 ląstelės, bet jos turi gauti statybines medžiagas – 22 amino rūgštis, riebalines rūgštis. O jie, veganai ir vegetarai, kramto prastai, piurė nedaro, mišrios mitybos vaikams nesugeba suorganizuoti, laikosi tos mados – augalinė ląsteliena pagerina kokybę, pagerino mokslus. Gerbiamieji veganai ir vegetarai, jūs džiaugiatės, kad manęs nėra jūsų suvažiavimuose – apsidžiaugėt ir paplojot, kad Ruolios nėra, kadangi aš reikalauju pilnavertės baltyminės mitybos.

– Gal čia yra ne vegetariškos mitybos bėda, o nesubalansuotos mitybos bėda?

– Nesubalansuota. Galima ir augalinę mitybą taikyti, bet būtinai turi būti kelių rūšių grūdai, riešutai, pomidorai, česnakai, svogūnai, kivi, avokadai, bananai. Gerbiamieji, nesityčiokim iš savo vaikų ir pagal savo išmonę nelaikykim jų vergais, prievartiniais vergais. Jeigu jis nori kiaušinio, jūs neduodat pagal savo kultą. Sukūrėt kažkokį mitybinį tikėjimą, jūsų daug, jūs sunku įveikti.

Kiek girdėjau, jūs norite iš Seimo narių įteisinti vegetarišką mitybą Lietuvoje. Gerai, jūs vartokit, kurie esate suaugę, bet nekiškit pirštų prie vaikų iki 14-15 metų, kol formuojasi organai. Organai turi turėti 24 amino rūgštis, 4 riebalines rūgštis, angliavandenių ir tik tada paauglio organizmas pilnai vystosi. Juk pasaulyje yra įtvirtinta ir Pasaulinės sveikatos organizacijos doktrinos, kokį maistą mes turime vartoti, norint, kad mūsų vaikai augtų pilnaverčiai – sportuotų ir sveikai gyventų.

– Kuo skiriasi vaikai, kurių tėvai propaguoja vegetarišką ar veganišką mitybą ir tų, kurių tėvai valgo viską?

– Sveikai, pilnavertiškai besimaitinančios, mišria mityba besiremiančios šeimos pas mane neateina. Mergytė, kurią atvedė močiutė – geltona, kaip vaškinė, nes gėrė morkų sultis. Gerbiamieji, gerkim tas sultis, bet visada jas palydėkime grietinėle. Tik cholesterolio molekulę susitikęs karotinas B virsta vitaminu A. Elementari biochemija, šeimos gydytojai žino, bet jūs manote, kad gerai – pageltusi kaip kinė. Bendromis jėgomis, su senelių pagalba atsirinkime. Nė vienas tėvas neatvedė savo vaiko paliegusio ar negaluojančio, moksle nespėjančio dėl trūkstamų medžiagų, ypač baltymų.

– Kaip pačiam žmogui nuspręsti, ar jam tinka vegetariška mityba? Jeigu žmogus nenori valgyti mėsos dėl tam tikrų įsitikinimų, pavyzdžiui, nenori žudyti vardan to, kad suvalgytų? Ar jis, stebėdamas organizmą, gali nustatyti, ar jam tinka augalinis maistas?

– Visgi kreipkimės į profesorių R.Stuką, Vilniaus universiteto Mitybos instituto direktorių ir tegul algoritmus gydytojams paruošia, ką galima paaugliams, ko negalima, jeigu yra priverstinė vegetariška ar veganiška mityba. Reikėtų valstybiniu lygiu spręsti šį klausimą.

Paties žmogaus burnos receptoriai yra jo viršininkai. Jeigu jam yra gerai valgant pilnavertį vegetarišką ar veganišką maistą – mišrų, neapsiribokime vien salotų piurė, pomidorais. Reikia mišrių maisto produktų, augalinės kilmės, kad save aprūpintume trūkstamais vitaminais, fermentais, enzimais, baltymais, riebalais ir angliavandeniais.

Galima su protu vegetarišką ar veganišką mitybą propaguoti, tik nesityčiokim iš savo vaikų ir paauglių, kurie neįpratę yra. Mes genetiškai neužkoduoti vien gyvulių maistą valgyti, tai yra, žole misti. Mes ne teliukai ir ne avytės ir šių fermentų neturim. Išlošiam tik tuo atveju, jei piurė paverčiam, arba sėdim, kramtom ir kramtom, galvą linguojam ir kažkokį rožančių sukam. Nesityčiokim iš savo vaikų ir savęs.

Pasižiūrėkite, Indijoje veganai ir vegetarai maitinasi mišriai, ajurvedos institutuose propaguojama vegetariška ir veganiška mityba, bet ji mišri, visavertė riebalų, angliavandenių, baltymų atžvilgiu.

Gerbiamas profesoriau Stukai, sutvarkyk algoritmus, atiduok gydytojams žinojimą, kokius maisto produktus galima valgyti, kurie atstos mums mėsą, kiaušinyje, žuvyje esantį baltymą. Nei jūs, panos, gražesnės būsit, nei bernai „bistresni“. Taip lentom ir gulėsit, nevedę ir vaikų neturėdami, jeigu šitaip skurdžiai maitinsitės.

– Jūs sakote, kad vegetarizmas ir veganizmas yra savotiška mada. O jums sakytų, kad yra žmonių, kurie ligas išsigydė taip maitindamiesi.

– Deja, gerbiamieji veganai ir vegetarai, jūs vėžiu sergat taip pat. Ir nė vienas pas mane neatėjo mane pamokyti, pabarti, kad nedrausk vegetarinės mitybos, nes aš ja išsigydžiau vėžį. Neturiu nė vieno tokio paciento. Su mielu noru padiskutuočiau, priimčiau. Aš paskaitose ir savo internetiniame puslapyje tokio žmogaus metodiką, mitybas paskelbčiau kaip priešvėžinę. Deja, tokio per 25 metus nesutikau, neradau ir pas mane jis neatėjo.

Kaip kad ateina žmonės, gyvenantys 15 metų, gerdami ugniažolės sultis ir turėdami prostatos vėžį 10 metų, moterys, kurios augalinius preparatus vartoja, vadinamuosius papildus ir gyvena be vėžio atsinaujinimo. Rekomendacijas turi pasakyti gydytojas, vaikų gydytojas.

Gerbiamas profesoriau Stukai, sutvarkyk algoritmus, gydytojams pediatrams suorganizuok kursus. Baigiam šitą savigydą ir saviveiklą bei tyčiojimąsi iš mūsų vaikų su šiuo metu madingu mitybos metodu – vegetarišku ir veganišku. Daugėja žmonių, besimaitinančių veganiškai ir vegetariškai, mažėja pacientų, kurie palaiko mišrią mitybą.

Prisiklausę pasakų, kad poniabūdę reikia vartoti, apie kurią nėra mokslinių įrodymų ir kas antras pacientas klausia, ar poniabūdę man nuo vėžio vartoti ar ne. Gerbiamieji poniabūdininkai, vieni gaminat, kiti pardavinėjat, treti geriat. Profilaktiškai jūs galite vartoti, bet joks priešvėžinis veikimas niekur neįrodytas.

Gerbiamieji žaliavalgiai, jūs dar net tokią teoriją išsakot mūsų pacientams – maitinkis vegetariškai ir organizmas vėžį suris pats, nes organizmui trūksta baltymo. Tokia nesąmonę pernai išgirdau, neturiu net kaip pakomentuoti. Kaip gali naviką valgyti pats mūsų organizmas. Tirpdyti gal gali ir mirties modeliai, nekrozės būdu vėžines ląsteles mirti paskatinti, o ne suvalgyti. Ir tai šneka savigydą mėgstantys senukai, senutės, kurie, tarp kito, vaikščiojo mūsų koridoriais, pas mus gavo spindulinę terapiją, chemoterapiją, o paskui miškeliuose, pušynėliuose UAB įsisteigė ir žmones kvailina. Ir tie žmonės eina, klauso jų paskaitų, o jie pas mus vėžį išsigydė radikaliomis priemonėmis – chemija, spinduliu, peiliu. Tai melagiai.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.