Ir vėl privirė košės: jau netrukus pacientai nebeturės teisės spręsti patys

Kone kas dieną išgirstame naujieną, susijusią su vaistų pardavimo kontrole, jų kompensavimu. Ne vieną mėnesį užsitęsusi diskusija dėl generinių vaistų ir jų vartojimo pasiekė kulminacijos tašką. Ministras pateikė derinti įsakymo projektą, kuriuo pirmą sykį ar po ilgos pertraukos pas gydytoją apsilankę ir receptą medikamentams gavę asmenys neturės teisės pasirinkti, kokius vaistus jie nori pirkti. Jiems bus parduodami tik generiniai.

Naujasis įstatymo projektas jau spėjo papiktinti kolegas ir buvo palygintas priverstiniam vilnonių apatinių dėvėjimui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naujasis įstatymo projektas jau spėjo papiktinti kolegas ir buvo palygintas priverstiniam vilnonių apatinių dėvėjimui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2018, 1:50 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 11:42 AM

Ne vienos spaudos konferencijos ir pasitarimų metu buvo viešai svarstoma, ar generiniai vaistai tikrai yra tokios pačios kokybės kaip ir kiti, brangesni tą pačią veikliąją medžiagą turinčio medikamento variantai. Vieni ginčijo, kad taip, kiti, kad generiniai vaistai gali sukelti stipresnius šalutinius poveikius bei visiškai netikti asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis, kurie jau yra pripratę prie visai kitų medikamentų.

Panašu, kad bent į paskutiniąją pastabą buvo atsižvelgta, todėl jau kurį laiką vaistus vartojantys asmenys turės teisę įsigyti tuos pačius, o kiti, kuriems yra skiriamas pirminis gydymas, turės įsigyti pigiausius, tai yra generinius vaistus.

Taip skatinamas mažesnis pinigų švaistymas

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pranešime spaudai nurodoma, kad toks įsakymo projektas yra paruoštas ne kieno nors kito, bet pacientų labui. Neva, tai padės sutaupyti pinigų, jiems nebereikės mokėti didesnės priemokos už medikamentus, net jeigu jie ir sutiktų tai daryti.

„Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pateikė visuomenei derinti įsakymo projektą, pagal kurį gydytojas, pacientui išrašydamas kompensuojamąjį vaistą bendriniu pavadinimu gydymui pirmą kartą ar po pertraukos, recepte turėtų nurodyti žymą „Pirmas paskyrimas“, o vaistinės tokiais atvejais, t. y. naujiems pacientams, būtų įpareigotos išduoti pigiausius vaistus ir taip parduotų daugiau pigesnių vaistų.

Sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės teigimu, taip siekiama skatinti generinių vaistų vartojimą ir padidinti konkurenciją tarp vaistų gamintojų, kad jie konkuruotų vaisto kaina bei siektų tapti pigiausiu vaistu kainyne, įtrauktu tuo pačiu bendriniu pavadinimu.

„Daugelis žmonių vis dar mano, kad geriausias vaistas yra tas, kuris kainuoja brangiai, tačiau tai tikrai nėra tiesa. Visi tos pačios veikliosios medžiagos vaistai yra vienodai kokybiški ir atitinkantys keliamus reikalavimus. Skirtis gali tik pakuotė, tablečių spalva ar forma, t. y. išorė. Tad siekiant, kad žmonės kuo racionaliau panaudotų pinigus, skatiname juos įsigyti kuo pigesnį kokybišką vaistą ir nepermokėti, kai to nebūtina daryti“, – sako viceministrė K. Garuolienė.

Jos teigimu, vaistininkai jau seniai žino ir taiko praktiką, kai pacientui yra pasiūlomas pigiausias vaistas, tačiau generinių vaistų vartojimas vis dar išlieka mažas. Tad šio įsakymo projekte siūlomas prierašas „Pirmas paskyrimas“, būtų tarsi nuoroda vaistininkui, kad pacientui reikėtų išduoti pigiausią tos grupės vaistą.

Taigi vaistinėje dirbantis farmacijos specialistas, gavęs receptą su užrašą „Pirmas paskyrimas“, pacientui turėtų parduoti pigiausią kompensuojamąjį vaistą. Išskyrus atvejus, kai nėra galimybių išduoti reikiamą pigiausio vaisto kiekį nepažeidžiant vidinės pakuotės (pvz. vaistai supakuoti buteliuke po 100 tablečių, o recepte yra išrašyta 30 tablečių). Šiuo atveju siūloma leisti išduoti (parduoti) kitą pagal pigumą kompensuojamąjį vaistą, kurį galima nepažeidžiant vidinės pakuotės padalinti taip, kad būtų išduotas recepte nurodytas arba jam panašus kiekis.

SAM atkreipia dėmesį, kad tokia tvarka ne naujiena Europoje – tokia praktika taikoma Latvijoje. Be to, tokia tvarka buvo taikoma ir kai kuriose kitose šalyse, skatinant aktyvesnį racionalų vaistų vartojimą renkantis generinius.

Jei projektui bus pritarta, numatoma, kad jis galėtų įsigalioti 2018 m. balandžio 1 dieną“, – rašoma oficialiame pranešime spaudai.

Yra viešai prieštaraujančių

Toks pacientų pasirinkimo laisvės ribojimas sukėlė klausimų bei papiktino daugelį, tarp jų ir LR Seimo narę Ingridą Šimonytę. Politikė savo nepasitenkinimą išreiškė viešoje žinutėje puslapyje Facebook, kurioje tokį generinių vaistų vartojimo skatinimą ji palygino su priverstiniu vilnonių apatinių dėvėjimu.

„Ponia iš SAM sako, kad tuoj nebegalėsi pirkti pasirinktų paskirtą veikliąją medžiagą turinčių vaistų su valstybės kompensacija net jeigu sutinki prisimokėti kainos skirtumą nuo pagal pigiausią generiką paskaičiuotos bazinės kainos - privalėsi pirkti pigiausią, jeigu pradedi vartot naujus vaistus. Neva nėr čia ko savo pageidavimų reikšti, duoda ir imk, ką duoda. Tinka, netinka - nesvarbu.

Mediko rekomendacija - nesvarbu, nes už jų vis tiek kas nors stovi. Kad atitaikymas kartais trunka metų metus - irgi nerūpi. O valstybei kažkaip "svarbu", kuriai kompanijai tą pačia sumą kompensacijos sumokėt. Taip pratinsim visuomenę prie generikų ir mažinsim pacientų išlaidas vaistams - ne ieškodami konkrečiam pacientui geriausio sprendimo (valstybės išlaidoms esant lygioms), kuris puikiai gali būti ir generikas, o "priverstinai savanoriškai".

Laukiu įsakymo, privalomai nurodančio visiems dėvėti tik vilnonius apatinius. Nėr čia ko“, – piktinosi Krikščionių demokratų frakcijos narė I.Šimonytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.