Gimdyvės sukilo: gimdyklose naudojami gyvybei grėsmingi metodai

Sausio mėnesį internete pasirodė peticija, kurioje yra skatinama uždrausti nelegaliu vadinamą Kristelerio manevrą. Šis manevras yra taikomas siekiant paspartinti gimdymą, rankomis spaudžiant gimdyvės pilvą ir taip padidinant spaudimą, palengvinant kūdikio stūmimą. 

 Kristelerio metodas – pasenusi, pusantro šimto metų taikoma praktika.<br> 123rf.com nuotr.
 Kristelerio metodas – pasenusi, pusantro šimto metų taikoma praktika.<br> 123rf.com nuotr.
 Kristelerio metodas – pasenusi, pusantro šimto metų taikoma praktika.<br> 123rf.com nuotr.
 Kristelerio metodas – pasenusi, pusantro šimto metų taikoma praktika.<br> 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 22, 2018, 9:03 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 9:15 PM

Pats metodas yra vertinamas itin prieštaringai. Tiek užsienio, tiek Lietuvos specialistai oficialiai jo vengia, tačiau, kaip teigiama peticijoje, tai, kas vyksta už uždarų gimdymo namų durų išlieka vieša, bet nemalonia paslaptimi. Būtent taip teigia autorius, kurio aprašytas gimdymas labiau primena siaubo istoriją nei džiaugsmingą kūdikio pasitikimo šventę.

Pasak jo, būtų galima spekuliuoti, kad tokie sužalojimai galėtų būti ir tyčinė smulkiosios korupcijos pasekmė. Kaltinimai iš dalies pateisinami – peticijos idėja gimė po paties autoriaus žmonos patirto traumuojančio gimdymo, tačiau teiginys, kad kyšio negavę medikai susimokę gimdyvei pakenkė tyčia, labiau primena tikro pagrindo neturintį šmeižtą nei realų faktą.

Sukurtas devynioliktame amžiuje

Kaip nurodo Lietuvos akušerių-ginekologų draugija, gimdos dugno spaudimas antruoju gimdymo laikotarpiu naudojamas pagreitinti gimimą natūraliais gimdymo takais. Metodo tikslas – sustiprinti gimdos susitraukimų jėgą antruoju gimdymo laikotarpiu ją masažuojant per pilvo sieną bei sustiprinti vaisiaus slinkimą gimdymo takais, spaudžiant gimdos dugną gimdymo kanalo kryptimi stangų metu, tikintis pagreitinti naujagimio gimimą natūraliais gimdymo takais.

Pirmą kartą metodą aprašė 1867 metais Samuelis Kristeleris. Dėl šios priežasties dažnai gimdos dugno spaudimo metodas vadinamas būtent šio autoriaus vardu. 

Moterys kaltina save

Po peticijos paskelbimo kilo klausimas, kiek stipriai yra išplitęs šis, devyniolikto amžiaus viduryje sukurtas metodas, paskatinantis gimdymą. Pirmiausia tapo neaišku, kam iš viso jį skatinti, jeigu viskas eina sava vaga, tiek moteris, tiek vaisius jaučiasi gerai. Todėl kreipiausi į Lietuvos moteris, prašydama pasidalinti savomis gimdymo istorijomis. Labiausiai domino pastarąjį dešimtmetį gimdžiusios moterys, mat ne paslaptis, kad medicina nuolat juda į priekį, taikomi metodai nuolat keičiasi ir, norėtųsi tikėti, tobulėja.

Deja, kai kurios jų tikrai nemaloniai nustebino. Kai kurios jų iš tiesų skaudžios, o kitos įrodo, kad dauguma Lietuvos gimdymo namuose dirbančių medikų supranta, jog jų rankose vienu metu yra dviejų, o ne vieno žmogaus gyvybė.

Žemiau pateikiami keli istorijų pavyzdžiai, apsaugant moterų tapatybes visi vardai pakeisti.

„Nėštumas buvo ne probleminis, tačiau gimdymas atrodė gerokai pagreitintas. Gimdos kaklelis nebuvo iki galo atsivėręs, bet ir sąrėmiai nebuvo įsibėgėję, todėl atrodė, kad turiu laiko. Deja, gydytoja pamanė kitaip, gimdos kaklelį plėtė rankomis, o gimdant užgulė mane visu kūnu, spaudė, kad tik greičiau tai pasibaigtų. Taip elgtis tikrai nebuvo reikalo, juk laiko buvo pakankamai, bet tą akimirką nesupratau, kas darosi, tai ir nesipriešinau.

Tai buvo mano vienintelis ir pirmas gimdymas, esu iš provincijos, be to, tai buvo senokai, tad ir nežinojau, kad turiu priežastį skųstis. Laimė, kūdikis gimė sveikas, bet pati patyriau plyšimus, stiprų kraujavimą, skausmą. Patirtis nė iš tolo nepriminė to, ko tikėjausi“, – aiškino Asta.

„Su Kristelerio manevru teko susidurti 2012 spalį. Vaikelį gimus reikėjo gaivinti ir tikrai nežinau ir negaliu pasakyti, ar medikų veiksmai turėjo tam įtakos. Bet tokia „pagalba“ turėjo savų padarinių: jaučiausi it sulaužytais šonkauliais, porą savaičių po gimdymo negalėjau gulėti ant šono“, – trumpai savo patirtimi pasidalino Viktorija.

Kita gimdyvė prisimena, kad gimdymo metu teko patirti ne tik pilvo spaudimą, bet ir kitus neleistinus metodus.

„Gimdydama pirmagimę 2012-ųjų rudenį nusprendžiau tai daryti gerai žinomuose gimdymo namuose, nes jie turėjo Naujagimiui palankios ligoninės statusą. Deja, gimdymo metu patyriau net kelis skirtingus neleistinus metodus, tarp jų ir pilvo spaudimą, skatinamųjų vaistų suleidimą be išankstinio informavimo bei vandenų nuleidimą tiesiog apžiūros metu. Iš pradžių dar galvojau, kad visa tai normalu ir pasitaiko kiekvieno gimdymo metu, bet vėliau sužinojusi, kad medikai taip elgtis neturėtų, ėmiau save kaltinti, kad važiavau gimdyti per mažai pasidomėjusi...“ – laiške pripažino Daiva.

Apie vos į kliniką atvažiavus patirtą vandenų nuleidimą pasakojo ir pora kitų pacienčių. Pagrindinis jų klausimas buvo, kur skuba medikai, kad neleidžia moterims gimdyti pačioms, ir ar tokios intervencijos neturi įtakos jų kūdikių sveikatai? Juk ne veltui sakoma, kad vienas kritiškiausių įvykių naujagimio gyvenime yra būtent gimdymas, kurio metu patirtos komplikacijos gali padaryti neigiamą įtaką ne tik vaiko, bet ir motinos sveikatai ar gyvybei.

Nepatartinas, bet ir nedraudžiamas

Sveikatos apsaugos ministerija išplatino laišką, kuriame nurodo, jog Kristelerio manevras yra netaikytinas, tačiau tai tik rekomendacinio pobūdžio gairės.

„Mūsų žiniomis, Kristelerio manevras – tai daugiau sovietinės akušerijos propaguotas pagalbos metodas, kurį dalis mūsų, ypatingai, vyresnės kartos gydytojų akušerių ginekologų, naudojo ir galimai dar dabar kartais naudoja. 

Sveikatos apsaugos ministerija nėra gavusi nei vieno piliečio skundo dėl minėto metodo naudojimo. <...>

Atkreipiame dėmesį, kad nei vienoje iš 72 Akušerinės ir neonatologinės diagnostikos ir gydymo metodikų, parengtų įgyvendinant projektą „Nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimas Lietuvoje“, finansuojamą Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos, nėra nurodomas Kristelerio metodas. 

Žinių įgūdžių palaikymo bei sukurtų metodikų laikymosi kontrolės sistemos taikymo aprašo 6 priede „Motinų ir naujagimių priežiūra ligoninėje: PSO kokybės vertinimo ir tobulinimo įrankio antrasis leidimas“yra apibrėžta, kad Kristelerio manevras, t. y. pilvo spaudimas nėra naudojamas naujagimio gimimui palengvinti“, – rašė SAM Motinos ir vaiko sveikatos skyriaus vyr. specialistė Eglė Savulienė.

Lietuvos akušerių-ginekologų draugijos oficialiame laiške nurodoma, kad nors ir nepatartinas, toks spaudimas gali padėti išgelbėti vaisiaus gyvybę, todėl visiškas jo uždraudimas netenka prasmės. Visgi, tai neturėtų būti metodas, kurio griebiamasi vos gimdymui prasidėjus, o, greičiau, užsitęsusio gimdymo paskatinimui, kuomet tampa akivaizdu, kad natūraliai gimdanti motina su užduotimi nebesusidoros.

„Nors yra nemažai mokslinių tyrimų, nagrinėjančių šio metodo įtaką gimdymo baigčiai, tačiau nėra pakankamai svarių mokslinių įrodymų apie šio metodo naudą ir žalą tiek gimdyvėms, tiek naujagimiams, kad šis metodas būtų rekomenduojamas kasdieninėje akušerinėje praktikoje kiekvieno gimdymo metu arba jis būtų visiškai uždraustas.

2017 metais Cochrane duomenų bazėje pateiktoje sisteminėje apžvalgoje nurodoma, kad gimdos dugno spaudimas gimdant laikomas neefektyvia gimdymo priežiūros intervencija tuo požiūriu, kad jis žymiai nesutrumpina išstūmimo laikotarpio trukmės, bet pabrėžiama, kad duomenys nėra pakankami, mat buvo taikyti skirtingi spaudimo metodai, gimdyvių amžius buvo ne vienodas, jų nėštumas bei nėštumo laikotarpis taip pat skyrėsi.

Tam, kad tyrimą būtų galima laikyti efektyviu, reikėtų žiūrėti kaip Kristelerio metodas paveikė motinas ir kūdikius, kurių visi rodmenys yra praktiškai tokie patys, o gydytojai taikė identiškus metodus gimdymo metu“, – teigė Lietuvos akušerių-draugijos prezidentė profesorė Diana Ramašauskaitė.

Gali būti naudingas

Įrodymų, kad pilvo sienos spaudimas gimdymo metu kritiniais atvejais gali būti naudingas, toli ieškoti nereikia. Tarp į užklausą atsiliepusių moterų buvo ne viena teigusi, kad pernelyg užsitęsus natūraliam gimdymui, tai buvo vienintelis būdas pagreitinti vaiko gimimą ir taip išsaugoti jo gyvybę.

„Gimdymas užtruko. Nesitikėjau, kad taip bus, bet aktyviai stūmiau net 15 valandų, per tiek laiko išsekau, pavargau. Nebeturėjau jėgų gimdyti pati. Tuomet įsikišo medikas, kuriam stipriai paspaudus mano pilvą, vaikas bemat gimė. Žinoma, tai turėjo padarinių mano sveikatai – plyšo tarpvietė, teko kęsti papildomą skausmą, gijimą. Tačiau be intervencijos, nežinau, kaip būtų pasibaigę, nes sūnus jau buvo pradėjęs dusti“, – pasakojo Lina.

Teigia, kad toks metodas netaikomas

Vilniaus Gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė patikino, kad per savo 40 metų patirtį nėra mačiusi tikro Kirstelerio manevro pritaikymo.

„Žmonės pamiršta, kad tai yra didžiulės fizinės jėgos panaudojimas gimdymo metu. Jis nėra toks lengvas gydytojui, kuris viena ranka turi laikyti gimdos dugną, o kita spausti pilvą. Visi šiuo metu internetinėje erdvėje pasirodantys paveikslėliai neatspindi, koks buvo tas tikrasis Kristelerio aprašytas manevras.

Nemanau, kad suklysčiau pasakydama, jog jokia medikė moteris neturi pakankamai jėgų šitaip suspausti gimdyvės pilvą. Taip, kartais gali būti prilaikomas gimdos dugnas, nes vaisius yra ne reikiamoje pozicijoje. Tada yra palaikoma ašis, pilvas lengvai paspaudžiamas, bet manevro tikrai niekas netaiko.

Šiandien turime daug geresnes ir paprastesnes priemones gimdymui paskatinti. Tik moteriai jų atsisakius galima mąstyti apie tikrąjį spaudimą, bet mano praktikoje dar nepasitaikė, kad motina atsisakytų palengvinančių priemonių, tokių kaip replės ar vakuumas.

Juk kalbama apie jos kūdikio sveikatą, o kai vaikas dūsta, nėra kada svarstyti, reikia veikti. Todėl visas savo gimdyves iš anksto įspėju apie galimą vakuumo ar replių panaudojimą ir tikrai nesu girdėjusi „ne“.

Žinoma, kiekviena moteris turi gimdymo planą, idealią veiksmų seką, pagal kurią viskas turėtų vykti, tačiau kartais mums prireikia įsikišti. Tačiau dar tikrai nepasitaikė, kad suglaustų kojas ir neleistų mums nieko daryti, – kalbėjo direktorė.

Siekia užtikrinti saugumą

Vis dėlto, po peticijos pasirodymo viešojoje erdvėje, Vilniaus Gimdymo namų medikai buvo įpareigoti šio manevro netaikyti. Esą jis galėtų būti pritaikytas tik tuo atveju, kai motina pati atsisako replių, vakuumo bei nustoja stumti.

„Mūsų gydytojai buvo įspėti nė negalvoti apie šio metodo pritaikymą. Pasirodžius peticijai tapo aišku, kad tai dar vis gali būti aktualu, nors mano žiniomis medikai jau seniai nesigriebia tokių priemonių. Nuo dabar, iškilus būtinybei, moteris turės duoti raštišką sutikimą, kad atsisakė naudoti visas kitas natūralų gimdymą lengvinančias priemones, todėl galėjo būti taikytas šis manevras. Tokiu būdu siekiame apsaugoti ir motinas, ir mus, gydytojus.

Taip pat mane stebina pasakojimai apie visu svoriu moteris užgulančius medikus. Kokie dar laipiojimai ant gimdyvių? Niekaip negaliu suprasti“, – teigė gydytoja K.Mačiulienė.

„Sustabdykime smurtą prieš gimdančią moterį!“

„Sustabdykime smurtą prieš gimdančią moterį!“ – tokiu šūkiu pradedama peticija aprašo siaubo istoriją primenantį gimdymą, kurį patyrė jos autoriaus žmona. 

„Lietuvos gimdymo namuose masiškai taikoma nelegali ir sveikatą žalojanti procedūra – kristelerio manevras (pilvo spaudimas gimdymui užbaigti). Nors, deja, apie tai nėra atlikta jokių oficialių tyrimų ir surinkta duomenų, tačiau šį smurtą patyrusių moterų pasakojimai arba jį mačiusių jų artimųjų liudijimai išduoda viešą paslaptį, kad tai yra įprasta praktika.

<...> Žinoma, kad moterims atliekant šį „manevrą“ ant pilvo lieka didelės mėlynės / lūžta šonkauliai / kyla perteklinis kraujavimas / plyšta gimda, kepenys arba tarpvietė / jų lytiniai santykiai tampa skausmingi ir kt. Kūdikiams sulaužomi kaulai / pažeidžiami nervai (ypač – rankų) arba stuburas / kyla komplikacijų dėl deguonies nepakankamumo / jie patenka į intensyvios terapijos skyrių ir kt.

<...> Ši draudžiama procedūra ne tik kelia papildomą kančią gimdančiai moteriai, bet ir nereikalingai sutrikdo jos sveikatą, todėl yra ne tik medicinos etikos pažeidimas, bet ir kriminalinis nusikaltimas. Be to, akušerio-ginekologo atsainus požiūris į gimdančios moters gerovę, taikant draudžiamas praktikas, gali būti ir „atlygis“ už negautą neoficialų užmokestį.

<...> Kristelerio manevras yra barbariška praktika ir turi liautis nedelsiant!

Mes, šį smurtą patyrusios arba norinčios jo ateityje išvengti moterys ir jų artimieji, šios barbariškos praktikos neapkenčiantys Lietuvos Respublikos pilietės ir piliečiai, Reikalaujame:

1. Išsakyti plačiajai visuomenei aiškią Prezidentūros, Seimo, Vyriausybės, Prokuratūros poziciją ir pabrėžti, kad kristelerio manevro atlikimas yra netoleruotinas, nemediciniškas, neetiškas ir nelegalus;

2. Absoliučiai netoleruoti kristelerio manevro sveikatos priežiūros įstaigose, o jį atlikusius asmenis patraukti atsakomybėn – panaikinti jų licencijas ir nubausti baudžiamojo proceso tvarka;

3. Atsakingai ištirti kiekvieną gimdžiusios moters, jos artimųjų ar kitų liudininkų pranešimą apie šio manevro atlikimo atvejus;

4. Atlikti sveikatos priežiūros įstaigos išorinį auditą, jeigu nukentėjusi moteris arba liudininkas pranešė apie bent vieną joje atliktą kristelerio manevrą, galimai sutrikdžiusį sveikatą;

5. Informuoti visus Lietuvos Respublikos prokurorus, kad kristelerio manevro atlikimas yra nelegalus ir savaime sudaro pagrindą patraukti jį atlikusį akušerį baudžiamojon atsakomybėn“, – rašoma peticijoje, kurią šiandien yra pasirašę 381 asmuo. Visą peticijos tekstą galite perskaityti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.