Iš vienos didžiausių ligoninių – nerimą kelianti žinia mažiausiems pacientams

Didelio dėmesio susilaukęs Santaros klinikų administracijos sprendimas inicijuoti pokyčius Vaikų ligoninėje sulaukė didelio pasipiktinimo. Nutarus sujungti Vaiko raidos centrą su Vaikų ortopedijos centru pastarajame ženkliai sumažės vietų skaičius, tačiau administracija teigia, kad tiek vietų kol kas turėtų pakakti.

Vaiko raidos centras bus jungiamas su Vaikų ortopedijos centru.<br>D.Umbraso nuotr.
Vaiko raidos centras bus jungiamas su Vaikų ortopedijos centru.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS.lt

Jan 31, 2018, 11:17 AM, atnaujinta Jan 31, 2018, 11:33 AM

Vis dėlto patirtis rodo ką kita. Portalo lrytas.lt redakcijai savo patirtį papasakojusi ir anonime panorusi likti mama tikino, kad centre visos pacientams skirtos lovos būna nuolat užimtos. Pasak moters, skyriuje guli ne tik lengvi, bet ir sunkūs, didelę negalią turintys ligoniai, kai kurie jų ir po sudėtingų, pvz., stuburo operacijų.

Po tokių prodcedūrų yra būtina nuolatinė vaiko priežiūra, slauga, todėl skyriuje nakvoti lieka mamos. Joms yra skiriama lova. Taigi, dar sumažėjus vietų skaičiui, ir gydant kelis po sudėtingos operacijos paguldytus vaikus, pacientams jų liks dar mažiau.

Įrengta iš suaukotų pinigų

Administracija tikina, kad toks sprendimas didelės įtakos mažiesiems pacientams neturės, tačiau pastarųjų tėvai nesutinka. Vilniaus Vaikų ligoninės Ortopedijos centre dirbantys gydytojai yra puikūs savo srities specialistai, žinias įgiję ir stažuočių Amerikoje metu.

Visa tai, įskaitant ir milijonus kainavusią medicininę įrangą bei remontą, finansavo JAV gyvenantys lietuviai. Nors tai įvyko prieš daugiau nei dešimt metų, įgytas žinias gydytojai perduoda jaunesniems, ruošia puikius ateities specialistus, o šiandien net ir didžiausią patirtį turintys medikai grasina emigracija.

Be to, net ir kurį laiką neremontuotas centras, pasak praėjusią savaitę jame apsilankiusios mamos, vis dar yra puikios būklės. Jos manymu, toks jo uždarymas tėra pinigų švaistymas.

Klinikų administracija tvirtina, kad sprendimas buvo gerai apgalvotas ir priimtas atsakingai. Tačiau mamos nesutinka.

„Mes esame nuolatiniai skyriaus pacientai. Taip nutiko, kad sūnus turi sunkią negalią, jam dažnai prireikia medikų pagalbos, reikia atlikti procedūras. Visa laimė, kad Lietuvoje yra tokių puikių specialistų, kurie dirba Vaikų ortopedijos centre .

Tik jų dėka mano kalbėti, sėdėti ar vaikščioti neturėjęs sūnus šiandien daro ne tik tai, bet ir aktyviai sportuoja, pasiekia puikių rezultatų. Puikūs užsienyje stažavęsi specialistai ruošia kitus puikius medikus. Todėl net ir prieš daugiau nei dešimtmetį centro atnaujinimui skirtos lėšos vis dar nenueina perniek. Iš kur dar gausime tokią paramą?

Be to, kyla klausimas, kas investuos į kitus gydytojus, kai šie emigruos? Juk nesinori iš šalies išvaryti visų vaiko sveikatą prižiūrinčių specialistų... Jau gana profesorius Rimantas Kėvalas nusprendė palikti šalį, kada suprasime, kad reikia vertinti tai, ką turime?“ – klausė mama.

Teigia, kad sprendimas priimtas atsakingai

Oficialiame Santaros klinikų išsiuntinėtame laiške minima, kad sprendimas buvo priimtas atsakingai.

„Ypatingas visuomenės dėmesys visada krypsta į klausimus, susijusius su vaikų gerove. 2017 m. gegužės 2 d. pasirašyta finansavimo sutartis dėl naujo Vaiko raidos centro pastato projektavimo ir statybų. Dabar jau vyksta šių paslaugų viešojo pirkimo procedūros. VUL Santaros klinikos pateikia paaiškinimą dėl priimto sprendimo Vaiko raidos centrą laikinai perkelti į kelias kitas Santaros klinikų patalpas.

Vaiko raidos centro ir prakiurusio stogo klausimas aktualus jau daugiau nei 7 metus. 2017 m. smarkiai pablogėjo avarinio pastato, esančio Vytauto g. 15 teritorijoje, būklė. Kol vyks naujo pastato projektavimas ir statyba (2,5 m.), iškilo būtinybė laikinai Vaiko raidos centro Ankstyvosios reabilitacijos ir Vaikų psichiatrijos skyrius perkelti į kitas patalpas. Ieškant optimaliausio, racionaliausio sprendimo, buvo svarstytas ne vienas variantas. Jų gvildenta net keletas.

1. Vaiko raidos centras lieka esamose patalpose (Vytauto g. 15, Vilnius). Šis variantas įvertintas kaip per brangus ir neatitinkantis ateities sprendimų. Tiesiog valstybės investicijos į senas patalpas per didelės tokiam trumpam laikotarpiui. Procesas būtų per brangus ir per ilgas.

2. Vaiko raidos centras keliamas į Santaros klinikų patalpas: dalis į Santariškių g.7 (Vaikų ligoninėje) ir dalis į Kairiūkščio g.2, Vilnius. Toks sprendimas būtų greičiausias ir optimaliausias, tačiau jaučiamas kai kurių Vaikų ortopedijos-traumatologijos centro darbuotojų pasipriešinimas.

3. Vaiko raidos centras iškeliamas į Blindžių g. 24A, Vilnius. Šis perkėlimas per ilgai užtruktų ir būtų brangus, nes patalpos šiuo metu visiškai nėra pritaikytos sveikatos priežiūros paskirčiai.

„Ligoninė yra didelis gyvas organizmas, kuris nuolat kinta pagal šalies aktualijas ir tarptautinę praktiką. Pavyzdžiui, 2016–2017 metais buvo atlikti pokyčiai Vaikų ligoninės Pediatrijos, Neonatologijos, Vaikų chirurgijos centruose. Pokyčių įvyko įvairiausių – sumažėjo pacientų srautas, lovadienių skaičius, atsirado naujų modernių diagnostikos bei gydymo metodų, pasikeitė administracinė struktūra.

Pertvarkymai Vaikų traumatologijos-ortopedijos centre nevyko nuo 2008 m. Todėl akivaizdu, jog Vaikų traumatologijos-ortopedijos centro pertvarka yra būtina ir tiesiog sutampa su neatidėliotinu poreikiu iškelti Vaiko raidos centrą.

Norisi pabrėžti, jog Vaiko raidos centras bus perkeliamas ne tik į dalį Vaikų ortopedijos-traumatologijos centro patalpas. Didžioji dalis – į suaugusiųjų Vidaus ligų bei Vaikų chirurgijos centrų patalpas", – aiškina Vaikų ligoninės direktorius prof. Juozas Raistenskis.

Palyginimui žemiau pateikiami 2017-2017 metų skaičiai, kaip kito Vaikų ortopedijos-traumatologijos centro rodikliai:

- pacientų skaičius sumažėjo 16,4 proc. (nuo 3802 iki 3178),

- vidutinė gydymo trukmė sumažėjo nuo 5,1 iki 3,7 dienos,

- lovadienių skaičius. sumažėjo 39 proc. (nuo 19 497 iki 11 874),

- lovų skaičius sumažėjo 48 proc. (nuo 90 iki 47),

- lovos užimtumas išlieka nepakankamas (2007 m. – 59,2 proc., 2017 m. – 69,2 proc.),

- patalpų plotas nepakito.

- išaugo ambulatorinių paslaugų skaičius 2,2 karto (nuo 11 tūkst. iki 24 tūkst.).

„Vaikų ligoninė yra daugiaprofilinė sveikatos priežiūros įstaiga, teikianti aukščiausios lygio paslaugas vaikams su sudėtingiausiais sveikatos sutrikimais. Visame pasaulyje didėjant psichikos sveikatos problemų aktualumui iškyla poreikis vis labiau integruoti psichikos sveikatos priežiūros paslaugas į kitų paslaugų teikimą.

Ligoninės administracija skiria vienodą dėmesį visų profilių pacientų gydymo ir slaugos kokybei, todėl šioje sudėtingoje situacijoje stengiamasi, kad net ir laikini sprendimai nei vienos pacientų grupės interesams nepakenktų.

Reikia pažymėti, kad, vadovaudamiesi vakarų šalių vaikų ligoninių patirtimi, po truputį atsisakome siauro vaikų stacionarinių lovų profiliavimo, taip užtikrindami geresnes sąlygas pacientams, racionalesnį lovų panaudojimą ir sumažindami pacientų srautų sezoniškumo įtaką", – profesoriui antrina jo pavaduotoja Sigita Burokienė.

Santaros klinikų administracija, planuodama pokyčius, imasi visų reikiamų veiksmų, kad būtų užtikrinta profesionaliausia, aukščiausio lygio pagalba visiems Lietuvos vaikams nepriklausomai nuo susirgimo pobūdžio“, – rašoma laiške.

Pokyčiai numatyti šią vasarą

Vaiko raidos centrą iš avarinių patalpų sostinės Žvėryno rajone į Santaros klinikas planuojama perkelti per vasarą, patvirtino laikinasis Santaros klinikų vadovas Justinas Ivaška.

„Mes ruošiamės perkraustymui, nepasiruošę negalime vykdyti proceso, mes planuojame, kad tai įvyks per vasarą“, – trečiadienį žurnalistams Seime patvirtino J. Ivaška.

Anot jo, Vaiko raidos centras bus perkeltas į dvi vietas: Vaikų ligoninę Santariškių gatvėje bei klinikų Reabilitologijos centro patalpas Jono Kairiūkščio gatvėje.

J. Ivaška tikino, kad tai yra laikinas sprendimas, kol bus pastatytas naujas Vaiko raidos centras.

„Mes buvome dar kartą patikinti, kad nei politiniai, nei kiti sprendimai, priimti 2017 metais, statyti naują Vaiko raidos centro pastatą, nesikeičia. Kadangi laikas su projektavimu ir statyba reikalingas, dveji ar dveji su puse metų, šiam laikotarpiui Vaiko raidos centro pacientų negalime palikti tokiose sunkiose sąlygose. Nuodėmė laikyti vaikus prastesnėse sąlygose, jei tai galima pagerinti“, – sakė J. Ivaška.

Vaiko raidos centrui Santariškėse numatoma pastatyti naujas patalpas, tačiau neseniai teismas panaikino Santaros klinikų sprendimą dėl pasirinkto konkurso laimėtojo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.