Kaliniams dėl valdžios darbų galvą skaudės labiau: negalės įsigyti net paracetamolio

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos bandymai įvesti naują tvarką vaistų sektoriuje kaip reikiant įplieskė pacientų aistras, mat paaiškėjo, kad net ir paprasčiausiems vaistams nuo skausmo reikia gydytojo recepto. Pasipiktinę pacientai dažnai savo negatyvias emocijas lieja vaistininkams, o šie tik skėsčioja rankomis: tvarka yra tvarka. 

Nuteistieji nebegali įsigyti jokių nereceptinių vaistų.<br>lrytas.lt arch. nuotr.
Nuteistieji nebegali įsigyti jokių nereceptinių vaistų.<br>lrytas.lt arch. nuotr.
Nuteistieji nebegali įsigyti jokių nereceptinių vaistų.<br>lrytas.lt arch. nuotr.
Nuteistieji nebegali įsigyti jokių nereceptinių vaistų.<br>lrytas.lt arch. nuotr.
Nuteistieji nebegali įsigyti jokių nereceptinių vaistų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuteistieji nebegali įsigyti jokių nereceptinių vaistų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuteistieji nebegali įsigyti jokių nereceptinių vaistų.<br>lrytas.lt arch. nuotr.
Nuteistieji nebegali įsigyti jokių nereceptinių vaistų.<br>lrytas.lt arch. nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-02-20 20:08, atnaujinta 2018-02-20 20:21

Negali įsigyti nereceptinių vaistų

Panašu, kad permainos palietė net tik savigyda mėgstančius užsiimti tautiečius, bet ir tuos, kurie atlieka bausmę įkalinimo įstaigose. „Kalėjimų departamentas prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos praėjusių metų gruodį priėmė įsakymą (Nr. V-538) kuriuo uždraudė visiems nuteistiesiems ir suimtiesiems pirkti nereceptinius vaistus įkalinimo įstaigose esančiose vaistinėse“,  laiške redakcijai rašė skaitytojas ir patikslino, kad dabar įkalinimo įstaigose bausmę atliekantys nuteistieji negali nusipirkti net paprasto paracetamolio. 

Kalėjimų departamento vyriausiasis specialistas Tomas Čepelevskis teigė, kad vaistinių preparatų įsigijimo, laikymo ir įtraukimo į apskaitą laisvės atėmimo vietų įstaigose tvarkos aprašas, patvirtintas Kalėjimų departamento direktoriaus įsakymu, nustato, kaip vaistus ir vaistines medžiagas įsigyja, laiko, išduoda vartoti, įtraukia į apskaitą ir nurašo Kalėjimų departamentui prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos pavaldžios laisvės atėmimo vietos.

„Tai, ką nuteistieji (suimtieji) gali įsigyt ar turėti yra nustatyta Pataisos įstaigų vidaus tvarkos taisyklių, patvirtintų Teisingumo ministro įsakymu, 18-ame priede ,,Nuteistiesiems leidžiamų įsigyti ir turėti maisto produktų, būtiniausių reikmenų ir kitų daiktų sąrašas“ ir Tardymo izoliatorių vidaus tvarkos taisyklių, patvirtintų teisingumo ministro įsakymu,  15-ame priede (,,Nuteistiesiems leidžiamų įsigyti ir turėti maisto produktų, būtiniausių reikmenų ir kitų daiktų sąrašas“).

Šiuose sąrašuose vaistai nemini. Kalėjimų departamentas, leisdamas įsigyti ką nors daugiau ko nėra šiuose sąrašuose, viršytų kompetenciją. Šiuo atveju leisti arba drausti yra Teisingumo ministerijos kompetencija“, – teigė jis. 

Anksčiau vaistų įsigyti galėjo

T.  Čepelevskis priminė, kad 2012 m. balandžio 24 d. Kalėjimų departamento prie TM direktoriaus įsakymu Nr. V-156 patvirtintame Vaistinių preparatų ir medicinos prekių įsigijimo, laikymo ir įtraukimo į apskaitą laisvės atėmimo vietų įstaigose tvarkos apraše buvo nustatyta, kad suimtieji ir nuteistieji gali prašyti įsigyti iš savo asmeninių lėšų vaistus ir medicinines prekes, jei juos rekomenduoja gydantis gydytojas. 

Tokiu atveju, norintis įsigyti raštu kreipdavosi į įstaigos vadovą, kuris galėdavo tenkinti prašymą ir leisti įsigyti prašomus vaistus ar prekes pagal suimtojo ar nuteistojo pageidavimą. Tai buvo papildoma paslauga suimtajam ir nuteistajam ir papildomas darbas atliekant vaisto ar medicininės prekės paiešką vaistininkui, formuojant užsakymą tiekėjui, o taip pat priklauso nuo tiekėjo turimų prašomų vaistų ar medicinos prekių asortimento, užsakymo ir pristatymo termino. 

Nuo 2017 m. gruodžio 12 d. pirmiau minėtas įsakymas neteko galios ir įsigaliojo naujas Kalėjimų departamento prie TM direktoriaus įsakymas Nr. V-538 „Dėl vaistinių preparatų įsigijimo, laikymo ir įtraukimo į apskaitą laisvės atėmimo vietų įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“, kuriame nėra numatyta galimybės esant pageidavimams suimtiesiems ir nuteistiesiems įsigyti vaistų ir medicinos prekių iš savo asmeninėse sąskaitose esamų lėšų, o visais reikiamais gydymui vaistais, kuriuos skirs juos gydantys gydytojai, suimtieji ir nuteistieji bus aprūpinami iš įstaigai, kurioje jie bus gydomi, lėšų.

Anot pašnekovo, teisės akto pakeitimas padarytas tam, kad būtų pašalinti neatitikimai tarp teisinio reglamentavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.