Kėdainių rajone užregistruoti jau 5 susirgusieji nuo erkių įkandimų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Kėdainių skyrius informuoja, jog per pirmąjį šių metų pusmetį Kėdainių rajone jau užregistruoti keturi susirgimai Laimo liga ir vienas susirgimas erkiniu encefalitu.

Erkės įkandimas yra neskausmingas ir gali likti nepastebėtas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės įkandimas yra neskausmingas ir gali likti nepastebėtas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Judita Gaižiuvienė, „Rinkos aikštė“

2018-08-06 15:02

Laimo liga susirgo 4 miesto ir 1 rajono gyventojas: 2 vyrai ir 3 moterys.

Ligų požymiai

„Norime atkreipti dėmesį, jog erkės įkandimas yra neskausmingas ir gali likti nepastebėtas, todėl labai svarbu mokėti saugotis erkių įkandimo ir atpažinti erkių sukeliamų ligų požymius“, – sako Kėdainių skyriaus visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Lolita Menčikovienė ir priduria, jog įsisiurbus erkei, jei ji buvo užkrėsta, pirmieji ligų simptomai pasireiškia ne iškart.

„Erkiniu encefalitu susergama įsisiurbus infekuotai erkei, taip pat pavartojus nepasterizuoto ar kitaip termiškai neapdoroto, erkinio encefalito virusu užkrėsto karvių ar ožkų pieno. Ši liga dažniausiai pasireiškia praėjus 7–14 dienų nuo infekuotos erkės įsisiurbimo ar pieno suvartojimo.

Pirmieji Laimo boreliozės požymiai gali pasireikšti po kelių dienų, savaičių arba net mėnesių nuo erkės įsisiurbimo. Tad stebėti savo savijautą po erkės įsisiurbimo patariama apie mėnesį laiko.

Užsikrėtus erkiniu encefalitu pirmiausia pasireiškia panašūs į gripo simptomai: karščiuojama, skauda galvą, raumenis. Po savaitės šie simptomai praeina ir žmogus pasijaučia geriau.

Po šios pirmosios erkinio encefalito stadijos eina „tariamo pasveikimo periodas“ ir trunka 1–33 dienas (dažniausiai 5–8 dienas). Tuomet vėl pakyla temperatūra, gali pasireikšti pykinimas, vėmimas, sąmonės, pusiausvyros sutrikimai, paralyžius ir kiti simptomai. Gydymas paprastai pradedamas pasireiškus antrai karščiavimo bangai“, – informuoja L.Menčikovienė.

Specialistė pabrėžia, jog erkės įkandimo metu Laimo ligos sukėlėjai – borelijos – patenka į odą, po to į kraują ir išplinta po visą organizmą. Užsikrėtus Laimo liga, erkės įkandimo vietoje odoje atsiranda raudona dėmė, galinti keisti savo dydį ir formą. Jos vidurys esti šviesesnis, su bėrimu, o kraštas – ryškesnis.

„Tai pats tikriausias šios infekcijos požymis, kurį pastebėjus reikia kreiptis į gydytoją. Taip pat gali pasireikšti nervų sistemos pakenkimo požymiai: nuovargis, galvos skausmas, pykinimas, nedidelis karščiavimas, rankų kojų, nugaros skausmai. Vėlesnėse ligos stadijose pažeidžiami sąnariai, gali atsirasti širdies – kraujagyslių sistemos pažeidimai“, – teigia L.Menčikovienė.

Kaip saugiai pašalinti erkę?

Specialistės teigimu, nuo erkinio encefalito gali apsaugoti skiepai. Kadangi mes gyvename erkinio encefalito endeminėje zonoje, visiems tiems, kas mėgsta praleisti laisvalaikį gamtoje, kad nesusirgti, rekomenduojama pasiskiepyti ir padaryti tai iš anksto. „Būtina suprasti, kad po erkės įkandimo, jeigu ji buvo užkrėsta, skiepai jau nepadės.

Skiepų nuo Laimo boreliozės nėra. Persirgus šia liga neįgyjamas ir imunitetas. Norint išvengti šios infekcijos reikia kuo skubiau pašalinti įsisiurbusią erkę. Patariama siurbikės kūnelį suimti pincetu kiek įmanoma arčiau galvutės, tačiau nedera jos stipriai suspausti. Tuomet staigiai patraukti į viršų.

Erkės negalima tepti aliejumi ar spiritu, suėmus pincetu sukinėti į šalis, nes taip galima tik pabloginti esamą situaciją. Kai ištraukiama kraujasiurbė, pažeistą vietą reikia nuplauti vandeniu ir dezinfekuoti“, – pataria specialistė.

Išvengti erkės įsisiurbimo, o kartu ir ligos gali padėti šios profilaktinės priemonės:

Tinkama apranga būnant gamtoje – šviesūs lygaus audinio drabužiai, kurių apykaklė, rankogaliai gerai priglundantys prie kūno, kelnės įkištos į batus ar kojines.

Erkes atbaidančių medžiagų (repelentų) naudojimas – apipurškiant ne tik atviras kūno vietas, bet ir rūbus.

Drabužių ir kūno apžiūrėjimas būnant gamtoje kas 1–2 valandas.

Tinkamos poilsio vietos parinkimas – atviros, saulėtos, kurioje neveši žolė.

Aktyvus poilsis – judant raumenims erkėms sunkiau įsisiurbti.

Pakartotinis kūno apžiūrėjimas, plaukų šukavimas ir dušas, grįžus iš poilsio gamtoje į namus.

Namų aplinkoje – dažnai pjauti veją, kad žolės aukštis nesiektų 10 cm. Erkės bijo kaitros ir išdžiūvimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.