Europą užpuolusi seniai nematyto masto epidemija jau šienauja gyvybes

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) praneša, kad Europoje per pirmąjį šių metų pusmetį 41 tūkstančiui žmonių buvo diagnozuoti tymai. Tai beveik dvigubai daugiau atvejų nei per visus praėjusius metus.

Tymų protrūkiai šiais metais užfiksuoti septyniose Europos valstybėse.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Tymų protrūkiai šiais metais užfiksuoti septyniose Europos valstybėse.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, BBC, „Lietuvos rytas“ inf.

Aug 28, 2018, 11:01 AM, atnaujinta Aug 28, 2018, 11:02 AM

Dėl tymų šiemet Europoje jau mirė mažiausiai 37 žmonės. Pernai ši liga buvo diagnozuota beveik 24 tūkst. pacientų, o 2016 metais buvo užfiksuota tik kiek daugiau nei 5 tūkst. ligos atvejų.

PSO atstovai tvirtina, kad prie to smarkiai prisideda mažėjantis paskiepytų žmonių skaičius.

„Matome drastišką infekcinėmis ligomis sergančių asmenų skaičiaus padidėjimą. Reikia, jog visos šalys skubiai imtųsi atitinkamų priemonių, kad užkirstų kelią plisti šioms ligoms“, – teigė PSO Europos regiono direktorė Zsuzsanna Jakab.

Ligos protrūkiai užfiksuoti septyniose Europos valstybėse. Daugiausia tymais užsikrėtusių asmenų yra Ukrainoje. Šioje šalyje liga diagnozuota 23 tūkst. asmenų.

Mirusių nuo šios ligos asmenų daugiausia Serbijoje – 14.

PSO tikslas – likviduoti tymus iš Europos iki 2020 metų, tačiau šiam tikslui kyla didelis iššūkis, nes reikia, kad žmonės norėtų būti paskiepyti. Virusas nepavojingas visuomenėms, kuriose 95 proc. žmonių yra paskiepyti.

Vos dvi MMR skiepo, kuris apsaugo nuo tymų, kiaulytės ir raudonukės, dozės gali sukurti imunitetą šioms ligoms, tačiau žmonės abejingai žiūri į šį skiepą.

Skepticizmas išaugo 1998 metais pasirodžius straipsniui, kuriame rašoma apie ryšį tarp vakcinos ir autizmo, tačiau vėliau šie rezultatai buvo paneigti.

„Dabartinis tymų protrūkis tik parodo, kad kiekvienas imuniteto neturintis žmogus išlieka pažeidžiamas, nesvarbu, kur gyvena, – tikino PSO dirbanti daktarė Nedret Emiroglu. – Šalys turi toliau stengtis padidinti skiepijamų žmonių skaičių.“

Bet Italijos, kur kaip tik padaugėjo ligos atvejų, Parlamentas nusprendė panaikinti įstatymą, kuriuo tėvai yra įpareigojami prieš mokyklą paskiepyti vaikus, tad medikų pastangos yra bevaisės.

Lietuvoje vaikai pagal nacionalinį skiepų kalendorių yra skiepijami 15 mėn. ir 6–7 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.