Štai ką kaktos raukšlės byloja apie jūsų širdies sveikatą

Mūsų veidus išvagojusios raukšlės gali būti didesnės rizikos numirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų, indikatoriumi. Taip nustatė prancūzų tyrėjai.

 Kuo gilesnės raukšlės, tuo didesnė rizika mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų. <br> 123rf nuotr. 
 Kuo gilesnės raukšlės, tuo didesnė rizika mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų. <br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2018, 10:44 AM

Raukšlių atsiradimas, pasirodo, gali būti susijęs su ateroskleroze ir padėti gydytojams laiku pastebėti ligą ir paskirti tyrimus.

Tyrėjai iš Tulūzos universiteto Prancūzijoje pastebėjo, kad didelis raukšlių kiekis gali rodyti padidėjusią riziką numirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Apie tai prancūzų mokslininkai pranešė Miunchene, Vokietijoje, vykusioje kasmetinėje Europos kardiologų bendruomenės konferencijoje.

„Negalima pamatyti ar pajausti tokių rizikos veiksnių, kaip aukštas cholesterolio lygis ar hipertonija, – sakė tyrimui vadovavusi mokslininkė profesorė adjunktė Yolande Esquirol iš Tulūzos universiteto. – Mes atkreipėme dėmesį į kaktos raukšles, kaip į žymę, nes tai yra taip paprasta ir matoma. Vos pažvelgus į žmogaus veidą galima pastebėti įspėjamuosius ženklus ir tada patarti, kaip sumažinti širdies ligų riziką“.

Sumažinti riziką galima pakeitus gyvenimo būdą – padidinus fizinį krūvį ar pagerinus mitybą.

„Žinoma, jeigu įtariame, kad žmogui labiau gresia susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, privalome patikrinti visus rizikos veiksnius – arterinį kraujo spaudimą, lipidų ir gliukozės kiekį kraujyje, bet jau iki to galime duoti rekomendacijas, kaip tinkamai elgtis“, – pabrėžė mokslininkė.

Širdies ir kraujagyslių ligų rizika didėja žmogui senstant. Bet pakeitus gyvenimo būdą ir pasitelkus šiandieninę mediciną galima sumažinti grėsmę. Gydytojų užduotis šiuo atveju yra gana anksti išskirti galimas problemas.

Anot Prancūzijos mokslininkų, jau ankstesniuose tyrimuose buvo išanalizuoti įvairūs matomi senėjimo ženklai ir jų ryšys su organizmo būkle.

Beje, „žąsies kojelės“ išoriniuose akių kampučiuose, pasirodo, nesusiję su širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Šios raukšlelės rodo ne tik senėjimą, bet ir aktyvius mimikos judesius.

Su didesne širdies ligų rizika buvo susieti vyrų nuplikimas, ksantelazma (gelsvos riebalinės ataugos, iškilusios aplink vokus dėl pažeistos lipidų apykaitos) ir kiti išoriniai ženklai, bet iki šiol nebuvo aptikta nieko, kas rodytų padidintą mirtingumo riziką.

Dabar tyrėjai susitelkė į horizontalias kaktos raukšles. Jas analizuodami ištyrė 3 tūkst. 200 žmonių, kurių amžius tyrimo pradžioje buvo 32, 42, 52 ir 62 metai.

Mokslininkai įvertino jų kaktos raukšles skalėje nuo 0 iki 3, priklausomai nuo ryškumo.

Tirti savanoriai buvo stebimi 20 metų. Per tą laiką iš jų numirė 233 žmonės. Paaiškėjo, kad kuo gilesnės buvo jų kaktos raukšlės, tuo didesnė buvo tikimybė mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Tų, kurių raukšlės buvo įvertintos 2-3 balais, rizika numirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų buvo 10 kartų didesnė, nei tų, kurių raukšlės buvo įvertintos 0 balų.

„Kuo daugiau turite raukšlių ant kaktos, tuo labiau jums gresia mirti“, – įspėjo Y.Esquirol.

Ir nors tyrimas rado ryšį tarp kaktos raukšlių ir širdies ligų, tai nereiškia, kad raukšlės yra neabejotinas širdies ligų indikatorius, rašoma interneto svetainėje „LiveScience“.

Kol kas nežinoma, kodėl gilesnės raukšlės įspėja apie širdies problemas. Tačiau mokslininkai spėjo, kad tai susiję su ateroskleroze – ateroslerozinių plokštelių formavimusi arterijų sienelių vidinėje pusėje. Būtent aterosklerozė yra pagrindinė širdies priepuolių ir daugybės kitų širdies ir kraujagyslių sistemos ligų priežastis.

Mokslininkai spėja, kad oksidacinis stresas (ląstelių pažeidimas dėl oksidacijos) ir kolageno pokyčiai, sietini su ateroskleroze, lemia raukšlių susidarymą. Kaktos kraujagyslės yra tokios mažos, kad gali būti jautresnės aterosklerozės plokštelių susidarymui. Štai kodėl kaktos raukšlės gali būti ankstyvu kraujagyslių senėjimo ženklu.

„Ant kaktos esančios raukšlės gali būti aterosklerozės žyme, – sakė Y.Wsquirol. – Tai – pirmasis kartas, kai aptiktas ryšys tarp širdies ir kraujagyslių ligų bei kaktos raukšlių. Todėl rezultatus būtina patikrinti tolimesniais tyrimais. Visgi gydytojai gali jau dabar šiuos duomenis naudoti. Tai – nemokama ir tame nėra jokios rizikos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.