Populiaraus vaikiško šampūno poveikis dukrelei mamą išgąsdino: įspėja ir kitus

Klaipėdietė Kristina pasigailėjo savo dukrelės plaukučius išplovusi populiariu vaikišku „Kakės Makės“ šampūnu.

Kūdikio plaukus išplovus „Kakės Makės“ šampūnu kilo stipri alerginė reakcija.<br>V.Ščiavinsko ir „Facebook“ nuotr.
Kūdikio plaukus išplovus „Kakės Makės“ šampūnu kilo stipri alerginė reakcija.<br>V.Ščiavinsko ir „Facebook“ nuotr.
„Kakės Makės“ produkcija yra gana popliari Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Kakės Makės“ produkcija yra gana popliari Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-09-06 17:06

Kūdikio galvos odelę smarkiai išbėrė, paraudo ir mergytės akys, nors, pasak mamos, dukrytė nėra alergiška.

„Nežinau, ką jie deda į sudėtį, bet akivaizdu, kad nieko gero“, – rašė jauna mama, įspėjimu dėl minėtojo šampūno pasidalijusi „Facebook“ grupėje „Klaipėdos miesto virtuali mamyčių bendruomenė“. Ji sutiko, kad istorija būtų paviešinta ir interneto svetainėje lrytas.lt.

Mamos pasidalijo į dvi grupes

Kristinos „Facebook“ įrašas apie „Kakės Makės“ šampūną sulaukė labai daug reakcijų, pasidalijimų ir komentarų.

Kai kurios mamos spėjo, kad gal vaikas yra tiesiog per mažas tokiam šampūnui. Nors, pasak Kristinos, ant buteliuko nenurodytas joks amžiaus apribojimas.

Kitos priminė, kad alergija gali pasireikšti ir vėliau, nebūtinai nuo gimimo.

Dalis mamų sakė, kad ir jų vaikai naudoja „Kakės Makės“ šampūną, bet jokių alerginių reakcijų dėl to nekilo.

„Mes naudojam ir šampūną ir balzamą – patenkintos rezultatu“, – rašė Vitalija. Jai pritarė ir kai kurios kitos mamos.

Tačiau buvo ir tokių mamų, kurios teigė, kad jų vaikams taip pat pasireiškė alergija būtent minėtajam šampūnui.

Ala rašė, kad kai vaikui pasireiškė alergija „Kakės Makės“ šampūnui ir ji su mažyliu apsilankė pas alergologą, gydytojas pasakė, esą jie ne pirmi tai patyrę.

Gamintojas bandė susisiekti su mama

Minėtąjį atvejį paprašėme pakomentuoti „Kakės Makės“ šampūno gamintojo „BIOK laboratorijos“ atstovų.

Gavusi užklausą „BIOK laboratorijos“ prekės ženklo „Margarita“ vadovė Greta Daujotaitė pabandė iškart susisiekti su įrašu pasidalijusia Kristina, kad ji patikslintų, kurį būtent produktą naudojo, bet nepavyko. Todėl plačiau situacijos komentuoti kol kas negali.

„Nuoširdžiai apgailestaujame, kad mergaitės oda sudirgo. Visa mūsų gaminama produkcija yra tikrinama dermatologų, o „Kakės Makės“ produktai – ne išimtis. Produktus gaminame remdamiesi „Gerosios gamybos praktikos“ reikalavimais bei ISO standartais, todėl išsakytas skundas dėl alerginės reakcijos mums ypač aktualus, siekiant išsiaiškinti priežastis.

Labai tikimės, jog mamytė bendradarbiaus su mumis ir padės atsakydama į keletą klausimų, susijusių su šiuo produktu. Visų pirma, tokiais atvejais mums reikia žinoti, kurį „Kakės Makės“ šampūną naudojo bei koks yra šio produkto partijos numeris (tai skaičių ir raidės kombinacija esanti pakuotės nugarėlėje). Turėdami šią informaciją galėsime nedelsdami nuodugniai jį patikrinti laboratorijoje.

Darkart linkime kuo geresnės savijautos mažylei“, – parašė G.Daujotaitė.

Vartotojų nusiskundimų nesulaukė

Nepaisant to, kad ir daugiau mamų teigė nusivylusios „Kakės Makės“ vaikišku šampūnu, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) kol kas nėra gavusi nė vieno vartotojų skundo dėl šiuo prekės ženklu pažymėtų produktų.

VVTAT atstovai atkreipė dėmesį, kad odos alergija gali pasireikšti kiekvienam žmogui, nepriklausomai nuo jo amžiaus ir ją gali sukelti įvairios kasdien naudojamos kosmetikos priemonės.

„Alergija yra gan individuali organizmo reakcija ir masinės gamybos prekės, taip pat ir kosmetika, kurios atitinka visus privalomus reikalavimus, gali turėti medžiagų, kurios kažkam gali būti netoleruotinos bei sukelti alerginę reakciją.

Tokio produkto reikėtų vengti bei pasistengti nustatyti, koks ingredientas tą reakciją sukėlė, kad ateityje toks įvykis nepasikartotų su kitais produktais.

Tėveliams norėtume priminti, kad šiuo metu yra atitinkamų metodikų, kurios padeda nustatyti, kam alergiškas jūsų vaikas. Tai galima padaryti atlikus kraujo tyrimus, imunoglobulino E tyrimus, tyrimą alergenų paletėmis, atlikus odos testą ir pan.

Prieš perkant kosmetikos prekę vaikui, tėveliams rekomenduojame įvertinti ingredientų sąrašą bei pirkti tik vaikams skirtą kosmetiką, kurioje yra mažiau ingredientų. Prieš pradedant naudoti naują kosmetikos prekę, rekomenduojame ją patikrinti – nedidelį priemonės kiekį kelis kartus per dieną tepti ant vidinės rankos pusės dvi – tris dienas iš eilės.

Jeigu pastebėsite neigiamą organizmo reakciją – tokios kosmetikos derėtų atsisakyti. Taip pat patariame nenaudoti senos kosmetikos ir rinktis bekvapę ar lengvai aromatizuotą kosmetiką (kvapas irgi sukelia alerginę reakciją), be cheminių dažiklių.

Vis tik kilus įtarimui, kad kosmetika yra nesaugi ar netinkamai paženklinta, informuokite apie tai Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą ir tarnyba įvertins jos atitiktį“, – siūlė VVTAT atstovai.

2017 m. VVTAT atliko 209 kosmetikos gaminių patikrinimus, iš kurių 82 (39 proc.) patikrinimų metu nustatyti pažeidimai. Dažniausiai pasitaikantys pažeidimai: parduodami gaminiai, kurių tinkamumo naudoti terminas pasibaigęs; ženklinimo etiketėje nenuodytas atsakingo asmens pavadinimas arba registruotas pavadinimas bei adresas; nepateiktas gaminio ingredientų sąrašas; nenurodyti konkretūs nurodymai dėl atsargumo priemonių, kurių reikia laikytis naudojant gaminį ir pan. Patikrinimų metu, kilus įtarimų, kad kosmetikos gaminiai gali neatitikti saugos reikalavimų ar deklaruojamų, privalomųjų kokybės rodiklių, 15 kosmetikos gaminių buvo pateikti bandymams.

Iš viso 2017 m. tarnyba nustatė 7 nesaugius kosmetikos gaminius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.